TdR-18

Treballs de recerca de Batxillerat

L’alumnat de Batxillerat també vol explicar a l’alumnat de l’ESO els seus Treballs de recerca. Tenim una mostra d’aquests treballs.

Centre:
INS Olivar Gran
Comarca:
Alt Empordà
Autor
Omar Ferrer
Tutors
Jordi Rigall
Anna Duran
Fitxa
Títol: Photogrammétrie du Castillet de Perpignan
Descripció:
“La fotogrametria és una tècnica de futur i no gaire coneguda, jo, Omar Ferrer, m’he endinsat en ella en aquest treball. He descobert un nou i ampli concepte que no coneixia i me n’he adonat que és realment útil i de les seves múltiples aplicacions. Tots els que em coneixeu sabeu que encara conservo, i sempre conservaré, el nen que tots portem dins, és per això que m’agrada definir la fotogrametria com el joc de les dimensions. En aquest treball jugaré la partida que em proposa la fotogrametria i realitzaré un model 3D del Castillet de Perpinyà, també us explicaré què és la fotogrametria i d’on prové aquesta tècnica . El mateix faré amb el Castillet, doncs també us en parlaré i us explicaré la seva interessant i tumultuosa història.”
Centre:
INS Olivar Gran
Comarca:
Alt Empordà
Autor
Omar Ferrer
Tutors
Jordi Rigall
Anna Duran
Fitxa
Títol: Una nova dimensió per a la fotogrametria
Descripció:
“Aquest treball s’ha fet amb l’ajuda de la fotogrametria: una tècnica que permet realitzarrepresentacions en tres dimensions d’objectes o d’edificis a partir de fotografies. En primer lloc s’explica breument la seva història i després es presenta detalladament com realitzar una representació i imprimir-la amb una impressora 3D i com resoldre els obstacles que poden sorgir durant el procés. L’explicació està basada en l’experiència de l’autora representant l’església de Santa Helena de Rodes, situada a dos quilòmetres del monestir de Sant Pere de Rodes, a l’Alt Empordà. A més a més, també s’aplica la Realitat Augmentada sobre la mateixa església per obtenir-ne informació històrica i sobre la maqueta per obtenir informació del procés d’impressió.”
Centre:
INS Olivar Gran
Comarca:
Alt Empordà
Autor
Omar Ferrer
Tutors
Jordi Rigall
Anna Duran
Fitxa
Títol: Creació d’un model 3D mitjançant la fotogrametria: Sant Jordi i el Drac
Descripció:
“Aquest és un treball tecnològic, l’objectiu del qual és explicar, de forma detallada i entenedora, el procediment realitzat per obtenir una maqueta d’un monument utilitzant com a eines la fotogrametria i una impressora 3D. És un projecte proposat per professors de la Universitat Politècnica de Barcelona i realitzat amb el suport d’aquests. Consta d’un apartat en el que s’explica resumidament que és la fotogrametria, els seus conceptes bàsics i el paper que desenvolupa en el mon actual. El segueix la justificació del monument triat i una descripció d’aquest. Finalment, es culmina amb el seguiment de la part pràctica del treball, que inicia amb una presa de fotografies del monument escollit, per seguir amb la creació d’un model 3D informàtic d’aquest i acabar amb la impressió de la maqueta. En aquest apartat és detallen tots els problemes que s’han donat i el procés seguit per superar-los. “
Centre:
IES Illa de Rodes
Comarca:
Alt Empordà
Autor
Ismail Abriak El Ouahabi
Tutor
Josep Sanahuja
Eva Canelada
Títol: Ardu-MIDI
Descripció:
El projecte ARDU-MIDI consisteix en la construcció d’un dispositiu MIDI a partir d’un vell teclat (instrument) que permeti controlar instruments utilitzant la placa d’Arduino per comunicar-se amb l’ordinador. Aquesta idea neix de la meva passió del món de la producció de música electrònica, poder construir un dispositiu que representa els ci-ments d’aquest tipus de composicions.
Els principal objectius són: la construcció del dispositiu, l’aprenentatge del llenguatge de programació Wiring i ajudar a alumnes que vulguin realitzar un TDR amb Arduino.
En aquest treball de recerca trobareu un marc teòric que explica amb detall el funcionament de MIDI, Arduino i els teclats matricials.
Centre:
IES Illa de Rodes
Comarca:
Alt Empordà
Autor
Alón Epstein
Tutor
Assumpta Sunyer
Eva Canelada
Títol: Fonocaptors: l’ànima de la Guitarra Elèctrica
Descripció:
En una guitarra elèctrica hi ha múltiples factors que provocaran que el so obtingut sigui de màxima qualitat o completament espantós. Aquests factors són: la fusta amb la qual s’ha construït la guitarra, si el màstil és encolat o cargolat al cos de la guitarra, el cablejat intern, l’amplificador al qual és endollada la guitarra, els potenciòmetres que determinen el volum i el to que volem i aporten qualitat de so i per últim però no menys important, les pastilles o fonocaptors, la part en la qual em centraré en aquest projecte.
Com que es tracta d’un tema tant interessant per a mi, he decidit fer tres parts pràctiques en comptes d’una. La primera consisteix en realitzar un canvi de fonocaptors d’una guitarra vella i trencada que tinc, en la que posaré uns altres fonocaptors que vaig comprar fa temps. La segona part consisteix en fer un model teòric de les pastilles, o sigui, construir un model simplificat i observar amb un oscil·loscopi les ones de corrent alterna generades. L’última part i la més complicada consisteix en construir unes pastilles o fonocaptors amb les meves pròpies mans.
Centre:
IES Ramon Muntaner
Comarca:
Alt Empordà
Autor
Valentina Dumitrasc
Tutor
Silvia Torres
Títol: Canviem el sistema? Proposta de sistemes de calefacció a partir de biomassa a l’institut Ramon Muntaner de Figueres
Descripció:
Durant molts anys, les energies convencionals s’han utilitzat per generar energia elèctrica i calefacció, ja que tenen un baix preu d’extracció i un alt poder calorífic. Malgrat aquests avantatges, els seus recursos són limitats. Per això, l’ús de les energies renovables s’està intensificant cada cop més. A causa de aquest creixement en importància i utilització s’ha decidit fer un treball sobre la biomassa i els seus diferents tipus.
A part d’assenyalar les possibilitats i els avantatges d’aquest recurs renovable, també s’elabora una proposta de sistema de calefacció per estella per substituir el de l’institut Ramon Muntaner de Figueres, que actualment és de gasoil, amb la finalitat d’esbrinar si un sistema de calefacció a partir de biomassa pot ser més rendible que l’actual. Per determinar la veracitat de la hipòtesi, es va estimar el consum anual de gasoil i es va comparar amb el cost que representaria l’estella. A partir d’aquests càlculs, i de la informació obtinguda sobre els diferents tipus de calderes que actualment hi ha en el mercat, es va poder determinar la inversió total que s’hauria de realitzar per instal·lar el sistema proposat.
Encara que la hipòtesi es va poder confirmar, es van trobar 3 grans inconvenients: l’elevat preu de la instal·lació, el temps d’amortització i el poc espai disponible per la nova caldera i la sitja.
Centre:
IES Ramon Muntaner
Comarca:
Alt Empordà
Autor
Alexandre Palomeras Golubiàtnikov
Tutor
Silvia Torres
Títol: Estudi de l’empresa AD Tramontana dins el món dels automòbils esportius i de luxe
Descripció:
El treball de recerca està dividit en dues parts ben diferenciades:
La primera part titulada “Passat i present de l’automobilisme” vol ser una introducció al tema i pretén assentar les bases d’una millor comprensió de tot allò que envolta els cotxes. Comença amb un breu recorregut històric des dels inicis fins a l’actualitat; s’intenta fer una classificació dels múltiples vehicles que circulen per les carreteres; es descriuen els principals fabricants de cotxes esportius d’alta gamma i s’inclou al final una introducció a la tecnologia de l’automòbil per familiaritzar-nos amb certs conceptes tecnologics d’ús general.
La segona part està enterament dedicada a l’empresa AD Tramontana. En el prefaci explico que he redactat els primers capítols com si fossin una transcripció de les entrevistes que vaig mantenir amb les persones que van participar en el projecte. Si ho he fet, és perquè considero molt enriquidor conèixer de primera mà les motivacions que van empènyer els membres d’aquest grup a participar en una aventura tant arriscada. Tot i que alguns d’ells ja no formen part de l’empresa, m’ha semblat aclaridor parlar de la persona que va concebre la idea, de l’equip que el va recolzar i, més endavant, de la situació actual de l’empresa.
Com a treball de camp he realitzat una maqueta del Tramontana a escala 1/18 aplicant tot el que havia après durant l’últim any del programa de dibuix AutoCAD.