Els calls jueus al nostre abast

Ja tenim al nostre abast bona part del patrimoni arquitectònic i històric que ens van deixar els jueus a la web Caminos de Sefarad de la Red de Juderias de Espanya.

És una plataforma desenvolupada per Google que permet als usuaris de tot el món visitar i recórrer virtualment les 24 ciutats de la Red de Juderías, passejar pels seus carrers, descobrir els elements patrimonials i culturals destacats, coneixent la història que hi ha darrere.
Per passejar pels carrers utilitza Street View. El problema és que aquest servei no està disponible en molts calls per la tipologia de carrers tan estrets que solen tenir.

Caminos de Sefarad de moment només està disponible en castellà i en anglès, i recull informació d’un total de 523 enclavaments, a 24 ciutats, i ofereix 910 entrades cronològiques, 1.667 imatges, 67 textos de complementaris i 138 veus lèxiques comentades.

Entre les ciutats trobem els calls de Barcelona , Girona, Besalú, Tortosa i Castelló d’Empúries.

Malgrat ser tan completa trobem a faltar alguns call com el de Lorca amb els importants restes de la seva sinagoga.

Vist a Espai Internet
Publicat dins de recursos, Secundària, Socials | Deixa un comentari

Construïm el cos humà

Spongelab és un lloc web on trobarem multitud de gràfics, imatges, jocs, simulacions, animacions, vídeos i estudis de casos de ciències i tecnologia. Tot el portal és en anglès encara que es pot trobar alguna cosa en castellà, francès i alemany.

En aquest portal destaca l’aplicació Build a Body on l’alumnat pot muntar un cos sistema a sistema. Els sistemes que els estudiants poden construir són els sistemes ossi, digestiu, respiratori, excretor nerviós i circulatori.

També té un apartat d’estudi de casos on es tracten diversos trastorns i malalties. En cada cas d’estudi als estudiants se’ls dóna una breu descripció del cas, seguida per una qüestió que han de respondre després de completar la construcció d’una activitat corporal.

Vist a Free Technology for Teachers
Publicat dins de animacions, Ciències, imatges, recursos, vídeos | Deixa un comentari

5 anys!

Avui aquest bloc fa 5 anys…

Com passa el temps…

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La Veu de Catalunya digitalitzada

La Biblioteca de Catalunya posa a la nostra disposició la digitalització completa de La Veu de Catalunya (Barcelona,1899-1937), el diari en català de més llarga durada.

Així podem llegir com s’explicaven els fets de la Setmana Tràgica:

la Gran Guerra:

l’inici de la Guerra Civil:

en el mateix moment que es produïen.
Un recurs molt útil per les classes d’Història.

Publicat dins de Batxillerat, Secundària, Socials | Deixa un comentari

Descobreix Catalunya

Descobreix Catalunya és un portal de turisme de Catalunya, la Catalunya nord, Andorra, la Franja i les Illes. A dins hi trobem un molt bon resum de la geografia i la història de Catalunya, breu però força complet.

Els apartats que més ens poden interessar per la seva aplicació didàctica són:
Les Vegueries: Història de l’organització territorial de Catalunya des dels orígens al segle IX, temps de Comtes i Vescomtes passant per l’origen de les Vegueries, la divisió de 1304, el decret de Nova Planta i les seves conseqüències, la divisió de les Corts de cadis, les divisions provincials de 1822 i 1833, les divisió comarcal de 1931 fins arribar a l’actualitat.
Història de Catalunya: 31 temes que abracen des del Paleolític inferior fins a la Catalunya autonòmica. Amb tres annexos: llista dels Comtes catalans, dels presidents de la Generalitat i una història d’Andorra.
L’art a Catalunya: 9 temes des de la prehistòria fins al Surrealisme i l’Avantguarda
Geografia i mapes: 14 mapes de relleu, clima i natura, territori i població, i d’activitat agrícola.

Un recurs interessant per l’àrea de Socials.

Publicat dins de Secundària, Socials | Deixa un comentari

Animacions interactives de circuits elèctrics

The Blobz Guide to Electric Circuits és una sèrie ordenada d’animacions interactives dissenyades per ajudar els estudiants a aprendre com funcionen els circuits elèctrics.

Hi ha cinc seccions en la sèrie. Cada secció es basa en les lliçons de la secció anterior. La sèrie comença amb els fonaments del que fa un circuit complet, i conclou amb l’esquematització i construcció de circuits. Cada secció de la sèrie té algunes lliçons curtes i és seguida per una activitat de preguntes de resposta múltiple per fer l’autoavaluació.

És tot en anglès de manera que també podem treballar l’idioma aplicat a la Tecnologia

Vist a Free Technology for Teachers
Publicat dins de Anglès, animacions, Primària, recursos, Secundària, Tecnologia | Deixa un comentari

Extensions de Google Chrome per educació

Les extensions són funcions addicionals que pots afegir fàcilment a un navegador.
Avui he estat revisant la galeria d’extensions del Google Chrome,

en la categoria d’educació n’he trobat unes quantes que ens poden ser útils.

Planetarium

Planetarium mostra més de 1.500 estrelles (que són totes les estrelles
fins a la magnitud  5). Podem ajustar l’hora i la ubicació de visualització per veure el cel des de qualsevol punt del món. Es podem moure pel cel i apuntant a una estrella o planeta veurem el seu, la constel•lació, la seva brillantor (magnitud) i la llunyania que es troba en anys llum (LY) o unitats astronòmiques (UA). També figuren l’Ascensió Recta (AR) i la Declinació (Dec) valors  molt útils si tens un telescopi.

Graph.tk

És una eina de codi obert per dibuixar gràfiques de funcions i inequacions. Pot representar varies funcions alhora. A més disposarem d’una calculadora de derivades.

Numerics Calculator & Converter

Potent calculadora i convertidor.  Té un historial dels seus càlculs.
Tots els càlculs s’emmagatzemen en un panell d’història editable que funciona fins i tot si està fora de línia. Emmagatzema totes les dades (la història, les funcions personalitzades) en local.
Pot utilitzar per fer els càlculs gran varietat de sistemes de numeració.
Com a convertidor treballa amb unitats de temperatura, àrea, volum, força, longitud, velocitat, massa, energia, potència i pressió. També fa els canvis amb unes 140 monedes.

Daum Equation Editor

Editor de fórmules fàcil d’utilitzar. Es poden escriure fórmules complexes amb uns quants clics o amb l’editor de Tex (latex). La fórmula resultant es pot exportar com a text o com a imatge.

Publicat dins de Batxillerat, Ciències, matemàtiques, programari, recursos, Secundària | Deixa un comentari

Contenidos Educativos Digitales

Gràcies a l’amic Enric Gil he conegut Contenidos educativos digitales.

És un web de EducarEx ,el portal educatiu de la Junta de Extremadura.  Hi trobarem un bon recull de recursos per a tots els nivells (infantil, primària, secundària, educació especial…). Ideals per treballar amb la pissarra digital.

Estan classificats per matèries i cursos. A més es poden descarregar per utilitzar-los sense estar connectats a Internet. L’únic inconvenient és que són en castellà, és clar…

Publicat dins de Ciències, Dibuix, llengües, matemàtiques, Primària, recursos, Secundària, Socials, Tecnologia | Deixa un comentari

Romanorum vita, una visita virtual al món romà

LObra Social “la Caixa” ens ofereix la esplèndida visita virtual a la seva exposició Romanorum Vita

Romanorum Vita és una exposició de divulgació històrica pensada per a tots els públics. Ens convida a passejar per una ciutat romana, un dia qualsevol, poc abans de la destrucció de Pompeia, l’any 79 dC, en plena època imperial. I descobrir que els romans no estan tan lluny de nosaltres …

Vist a Educación tecnológica
Publicat dins de recursos, Secundària, Socials | Deixa un comentari

Seqüències didàctiques en el model 1×1

Dins del programa Conectar Igualdad del govern argentí trobem Secuencias Didácticas

Com el seu nom indica, aquí trobarem seqüències didàctiques de totes les matèries. Es  poden consultar en línia o descarregar-les en PDF. També hi trobarem una introducció al model 1×1 (modelo 1 a 1 com ells l’anomenen) amb idees i estratègies per  a la integració del ordinador a l’aula. Per últim no deixeu de donar un cop d’ull a la seva galeria multimèdia.

Publicat dins de Ciències, Educat1x1, llengües, matemàtiques, recursos, Socials, TIC, vídeos | Deixa un comentari