L’Aeròbic a l’escola

Per als qui freqüenten els gimnasos i per a tots en general, en parlar d’Aeròbic ens vénen al cap imatges on un grup de suoses noies en malles es mouen al ritme de la música però sense ballar.
Centrat en el treball del sistema cardiorespiratori, l’aeròbic és una disciplina del fitness que consisteix a realitzar moviments al ritme de la música. A més d’augmentar l’energia, amb l’aeròbic es desenvolupa la força, la flexibilitat i la coordinació.
Els qui practiquen l’aeròbic ho fan per diversos motius, per millorar l’aspecte físic, treure l’estrès, modelar el cos, millorar el benestar psíquic, mantenir-se en forma, divertir-se…
A l’escola podem oferir aquest esport com una alternativa més dins del context escolar: per jugar i divertir-se alhora que afavoreix el desenvolupament psicoevolutiu dels nostres alumnes.
Però com és evident, les sessions que es realitzen a les sales dels gimnasos no son les que nosaltres hem d’oferir als alumnes. L’aeròbic que es practica en el gimnàs té una finalitat en ell mateix, l’aeròbic que fem a l’escola es converteix en un mitjà a través del qual afavorim el desenvolupament integral de l’alumne mitjançant el treball de molts continguts de l’àrea d’educació física.
L’aprenentatge d’aquesta pràctica esportiva a Primària es realitzarà de forma gradual durant els tres cicles i sempre envoltat d’un ambient lúdic, ja que el joc es converteix en l’element didàctic per excel•lència.
A cada un dels cicles treballarem continguts específics de cada un dels blocs de la nostra àrea. Depenent de de les característiques i necessitats dels nostres alumnes prenen més importància uns continguts que els altres, en funció del nivell evolutiu en el que es trobin els nens/es. Per això la proposta lúdica per treballar l’aeròbic a l’etapa de primària seria la següent:
Al primer cicle hauríem de treballar el primer i el quart bloc de continguts a través de la música, el moviment, la percepció i l’expressió potenciarem l’aprenentatge de l’esquema corporal i el ritme a través de jocs amb els quals descobrirem els passos més bàsics de l’aeròbic.
Al segon cicle, el segon bloc de continguts que és el que fa referència a l’habilitat motriu serà el que guiarà la nostra tasca i és en aquest cicle en el que els nostres jocs han d’estar orientats a aconseguir un augment de l’habilitat motriu (amb i sense material) i una millora de la qualitat del moviment, ja que els moviments augmentaran en dificultat i començarem a treballar amb petites coreografies.
Al tercer cicle serà el segon bloc, és a dir, ens centrarem en els aspectes quantitatius de la conducta motriu, concretament en les capacitats físiques ja que és en aquest cicle en el que parlem de les parts de les sessions d’aeròbic (adaptada) i de les capacitats físiques que treballem en cada una de les parts de la mateixa.
El quart bloc que és el que fa referència a l’expressió estarà present durant els tres cicles.

UD Mou-te amb ritme (aeròbic)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *