La ciència en primera persona

El dimecres 7 de novembre es van iniciar els actes de la Setmana de la Ciència al Prat amb la conferència Hoy comemos genes impartida per la doctora Andrea Giordano.

La Dra. Giordano graduada en Biologia per la Universitat de Buenos Aires i actualment investigadora al grup derecerca de genètica i genòmica de plantes del Centre de Recerca en Agrigenòmica – CRAG, va introduir els conceptes de variabilitat genètica i explicà com l’estudi del genoma (DNA) és útil per millorar les espècies vegetals que els humans fem servir. Seguint els seus estudis pel món, ens va mostrar tres exemples en les gramínies, la canya de sucre i finalment el meló.

Alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat dels instituts  Baldiri Guilera, Ribera Baixa i el centre concertat Ntra. Sra. del Mar – García Lorca hi van assistir acompanyats del seu professorat.

Agraïm al Cèntric Espai cultural l’ús de l’auditori i el suport tècnic així com a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) que en coordinació amb el departament d’Ensenyament de la Generalitat fa possible aquestes conferències dedicades a l’impuls i la divulgació científica entre la joventut dels centres de secundària.

Prova Cangur de la Societat Catalana de Matemàtiques

La prova Cangur de la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) està adreçada a tots els nivells des de 5è de primària fins a 2n de batxillerat. Té format de joc-concurs i el seu objectiu és que els alumnes dediquin una estona especial a divertir-se tot resolent els reptes plantejats. Es basen més en el raonament i l’enginy que en coneixements matemàtics específics. La participació en aquesta prova pot ser una bona oportunitat per introduir a l’aula unes matemàtiques diferents a les habituals i treballar, de forma lúdica i innovadora, aspectes referents a les competències associades a la resolució de problemes.

La inscripció estarà oberta des del 15 de novembre de 2018 fins al 18 de gener de 2019La prova es durà a terme el 21 de març de 2019. S’ha dividit en tres tipus:

 • Cangur primària: 5è i 6è de primària. Els alumnes fan la prova en el seu centre.
 • Cangur123: alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO. Els alumnes fan la prova en el seu centre.
 • Cangur 4t d’ESO i Batxillerat: es manté el format tradicional i els centres s’agrupen en seus per fer la prova.

Podeu trobar tota la informació sobre les proves cangur a la web: www.cangur.org

Portes Obertes al Servei Educatiu

Com cada curs s’ha celebrat la jornada de portes Obertes al Servei Educatiu del Prat.

Els i les professionals dels diversos perfils que donen suport i assessorament als centres educatius de la zona (CRP, LIC, EAP i CREDA) han exposat les seves línies d’actuació. S’han compartit també els materials i recursos que es posen a disposició dels centres.

Moltes gràcies per la vostra participació!

Pla de Formació de Zona 2018-2019

Del 12 al 26 de setembre us podeu inscriure a les activitats formatives ofertades per aquest curs. En aquest enllaç trobareu les condicions generals d’inscripció, i la informació sobre l’oferta de formació telemàtica.

Per a mes informació adreceu-vos al CRP del Prat (crp-elprat@xtec.cat).

Molt bon estiu ! ! ! !

Ara que ginestes
enramen muntanyes
amb tendres flors grogues
de posat festiu,
el sol roig vesteix
a doll tots els arbres
per dir-nos que és ell
el rei de l’estiu.

Carme Cabús

Matiprat 2018: cinquena edició

Com cada any i ja en fa cinc, el 18 de maig s’ha celebrat la gimcana matemàtica, MATIPRAT,  pels carrers del Nucli antic del Prat. La Gimcana es realitza al voltant del 12 de maig coincidint amb la diada de la matemàtica. Des de l’any 2000, es celebra el dia escolar de les matemàtiques coincidint amb la data de naixement de Pere Puig Adam (1900-1960) pedagog i matemàtic català.

La primera Matiprat es va iniciar el curs 2013 -2014, fruit de la iniciativa i el treball compartit entre professorat  de matemàtiques dels Instituts Baldiri Guilera i Salvador Dalí i el Centre de Recursos Pedagògics, CRP del Prat. El curs següent ja s’afegien al grup de treball i a la gimcana la resta d’instituts del Prat i posteriorment dues escoles concertades. Enguany hi ha participat 7 centres de secundària: Institut Baldiri Guilera, Institut Salvador Dalí,  Institut Ribera Baixa, Institut Estany de la Ricarda, Institut Escola del Prat, Mare de Déu del Carme i Nostra Sra. del Mar.

582 nois i noies de 1r d’ESO organitzats en 98 petits grups resolen problemes matemàtics quotidians i relacionats amb l’entorn. La Matiprat consta de 11 proves repartides pel Nucli antic i el Fondo d’en Peixo. Aquesta gimcana no seria possible sense la col·laboració entusiasta d’una vintena de voluntaris i voluntàries del Prat, l’ajuda de més de 200 alumnes voluntaris de 4t d’ESO d’escoles i instituts i la supervisió atenta del professorat del centres i dels tècnics educatius del CRP. També comptem amb la col·laboració de les botigues  i establiments del Carrer Ferran Puig. Així mateix comptem amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament del Prat.

XIV Certamen de Lectura en Veu Alta 2018

Ahir 21 de març del 2018 es va celebrar el XIV Certamen de Lectura en Veu Alts s l’auditori del Molí dels Frares de Sant Vicenç dels Horts.

Alumnat d’instituts i escoles van llegir, val a dir que fantàsticament, les seves lectures.

Els grumets vermells (alumnat de CM) van fer la lectura del llibre Un plat de macarrons  de Mercè Canela. Els grumers verds (alumnat de CS) La tribu de Zippolo de David Nel·lo. Els timoners (alumnat d’aula d’acollida) Dràcula de Bram Stoker. Els corsaris (alumnat de 1r i 2n d’ESO) van llegir Adam i Thomas d’Aharon Appefeld, i finalment la Tropa de Corsaris  (alumnat de 3r i 4t d’ESO) Xavai Gras es menja el món de K.L. Going.

 FELICITATS a tots els participants!!!

Del Prat van participar:

 • L’escola Jaume Balmes
 • L’escola Bernat Metge
 • L’escola Ntra. Sra. del  Mar
 • Institut-escola del Prat
 • Institut Baldiri Guilera
 • Institut Ribera Baix

Conte col·laboratiu 2017-18

El dia 14 de març de 2018 s’ha celebrat al Cèntric l’acte de cloenda dels Contes Col·laboratius realitzats per l’alumnat del Cicle Mitjà del  Prat de Llobregat. S’han creat cinc històries fantàstiques amb finals sorprenents. La lectura, per part d’actors del teatre Kaddish (Blanca Pàmpol, Mercè Meroño, Jordi Sala,i Laura Giberga); ha emocionat als participants, que han vist volar les plomes del seu equips.

Han participat les classes de:

 • 3r A i 3r B de l’escola Galileo Galilei
 • 3r i 4t de l’escola Bernat Metge
 • 4t A, 4t B i 4t C de l’escola Josep Tarradellas
 • 3r B i 3r B de l’escola Jaume Balmes
 • 4t A, 4t B i 4t C de l’Escola del Parc
 • 4t de l’Institut escola del Prat
Per llegir els contes clica aquí