Criteris d’avaluació cicle inicial (1r i 2n)
Llengua catalana i literatura
- Comprendre tot tipus de missatges orals que es produeixen en activitats d’aula, situacions d’aprenentatge i vida quotidiana, i en diferents suports.
- Participar de forma adequada en les situacions comunicatives habituals en el context escolar i social, respectant les normes d’interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres.
- Realitzar exposicions orals de textos memoritzats o de producció pròpia referits a coneixements, vivències o fets, adaptant el to de veu o el gest a la situació comunicativa, i amb utilització d’imatges o audiovisuals, si la situació ho requereix.
- Aplicar a les lectures individuals algunes estratègies treballades col·lectivament, començant per les més senzilles, com mirar les imatges i llegir el títol per fer hipòtesis.
- Comprendre i extreure informacions rellevants de textos escrits i audiovisuals adequats a l’edat i presentats en diferents suports.
- Conèixer el funcionament bàsic de la biblioteca de centre.
- Mostrar interès per la lectura en general i pels textos tradicionals i de literatura adequats a l’edat.
- Escriure textos de diferents tipologies i que responguin a diferents situacions (notícies, experiències, descripcions, textos imaginatius, entre altres) a partir de models o de creació pròpia, escrits a mà o amb eines informàtiques.
- Haver mecanitzat que abans d’escriure s’ha de pensar i, un cop escrit, s’ha de revisar. Aplicar-ho a tot tipus de textos.
- Mostrar coneixement de l’ortografia de base i de les normes ortogràfiques més bàsiques en algunes o en la majoria de les produccions.
- Ser capaç d’observar el funcionament de la llengua: canvis d’ordre dels elements, formació de paraules, formes literàries, analogia, entre altres.
- Mostrar interès per aplicar els coneixements apresos a la lectura i a l’escriptura i per la bona presentació dels treballs.
- Escriure textos narratius de caràcter poètic (contes, poemes, endevinalles, refranys, rodolins) basant-se en models observats i analitzats.
- Saber utilitzar algun recurs propi del llenguatge poètic per explicar sentiments, emocions, estats d’ànim: sentit figurat, sinònims, comparacions, entre altres.
- Comprendre que la llengua és un instrument de comunicació, per aprendre i apropar-se a altres cultures, que hi ha diversitat de llengües i mostrar respecte per totes.
- Percebre algunes característiques de les semblances entre les llengües que hi ha a l’aula o a l’entorn més proper.
- Tenir una actitud crítica cap a tota mena d’estereotips que reflecteixen prejudicis racistes, classistes, religiosos o sexistes.
Llengua castellana i literatura
- Comprendre i extreure informació rellevant de produccions orals adequades a l’edat, i de diferents suports utilitzats a l’aula.
- Participar adequadament en interaccions a classe amb les nenes i els nens i els mestres en diferents situacions comunicatives.
- Respectar les normes d’interacció oral i mostrar interès i respecte quan parlen els altres
- Mostrar l’actitud i l’atenció adequades quan s’explica o es llegeix un conte, un poema, una cançó.
- Realitzar breus exposicions orals sobre coneixements, vivències o fets.
- Comprendre informacions rellevants de missatges escrits breus i mostrar comprensió per mitjà d’explicacions orals o altres representacions que s’hagin treballat a classe: contestar preguntes, completar un text, escollir un dibuix.
- Mostrar interès i llegir contes adequats a la seva competència lectora.
- Escriure missatges relacionats amb temes d’aprenentatge i experiències pròpies. Redactar amb claredat i ortografia adequada als seus aprenentatges.
- Conèixer les paraules dels temes treballats a l’aula.
- Mostrar coneixement en la correspondència so-grafia i tenir assolida l’ortografia de base i algunes regles bàsiques d’ortografia en els escrits fets a l’aula.
- Ser capaç d’escriure textos curts amb intenció literària.
- Comprendre que la llengua és un instrument de comunicació, per aprendre i apropar-se a altres cultures, que hi ha diversitat de llengües i mostrar respecte per totes.
- Percebre algunes característiques de les semblances entre les llengües que hi ha a l’aula o a l’entorn més proper.
- Tenir una actitud crítica cap a estereotips lingüístics que reflecteixen prejudicis racistes, classistes, religiosos o sexistes.
Primera llengua estrangera
- Captar el missatge global de les produccions orals amb suport visual i no visual més treballades a l’aula.
- Entendre i participar activament de les interaccions orals treballades.
- Reconèixer mots i expressions orals en la seva forma escrita i usar-les oralment.
- Reproduir textos orals tenint en compte l’entonació, el ritme, i l’entonació segons el model ofert.
- Reconèixer i comprendre paraules i expressions escrites més treballades a l’aula.
- Escriure paraules, expressions conegudes i frases a partir de models i amb una finalitat específica.
- Captar el missatge global de textos literaris orals senzills d’estructura repetitiva amb suport visual.
- Reproduir oralment textos literaris senzills memoritzats amb la utilització d’imatges.
- Percebre algunes característiques de les semblances entre les llengües que hi ha a l’aula o a l’entorn més proper.
- Comprendre que la llengua és un instrument de comunicació, per aprendre i apropar-se a altres cultures, que hi ha diversitat de llengües i mostrar respecte per totes.
- Mostrar interès i valorar la utilització d’una llengua estrangera per a la comunicació dins de l’aula i en les activitats d’ensenyament-aprenentatge que es creïn dins de l’aula.
Matemàtiques
- Reconèixer i utilitzar nombres (cardinals, ordinals, identificadors) en situacions familiars i en altres àrees.
- Cercar semblances i diferències entre objectes i situacions (en particular, els canvis que es produeixen en una seqüència), i classificar i ordenar objectes d’acord amb diferents criteris.
- Comprendre situacions-problema relacionades amb aspectes concrets i vinculats a la pròpia experiència. Emprendre la resolució de forma autònoma i expressar la solució i el procés seguit.
- Usar l’assaig-error per cercar solucions als problemes i a les exploracions.
- Formular preguntes en situacions conegudes. Comunicar oralment coneixements i processos matemàtics duts a terme (càlcul, mesura, resolució de problemes).
- Usar el llenguatge verbal per interpretar gràfics, nombres i signes matemàtics.
- Interpretar, representar (amb materials diversos) i utilitzar els nombres naturals (inferiors a 1.000) en contextos de la vida quotidiana. Comparar, ordenar i descompondre els nombres utilitzant diferents models.
- Mostrar agilitat en el càlcul mental (descomposició additiva dels 20 primers nombres, dobles, estratègies personals…). Usar els algorismes de suma i resta (sense portar), la calculadora i altres dispositius digitals per calcular i cercar regularitats dels nombres i operacions.
- Definir la situació d’un objecte a l’espai i d’un desplaçament en relació amb un mateix, tot utilitzant els conceptes: davant-darrere; prop-lluny; dalt-baix; dreta-esquerra.
- Identificar, analitzar i descriure objectes i espais amb formes geomètriques tridimensionals i planes. Buscar semblances i diferències entre dues figures.
- Mesurar objectes, espais i temps familiars amb unitats no convencionals (pams, peus, passes…) i convencionals (kg, m, l, dia i hora) tot utilitzant instruments propers i adequats a cada situació.
- Interpretar i construir gràfics (pictogrames i diagrames de barres) amb dades sobre fets coneguts relatius a la vida quotidiana i a altres àrees.
Naturals
- Observar l’entorn i identificar relacions senzilles entre els elements que en formen part, distingint els elements humanitzats i els naturals. Valorar la importància de respectar i protegir el medi.
- Distingir éssers vius i objectes inerts i relacionar característiques (nutrició, relació, reproducció) d’animals i plantes propers amb la seva identificació com a éssers vius.
- Reconèixer i classificar amb criteris elementals els éssers vius de l’entorn i identificar algunes relacions que estableixen amb el medi, utilitzant els instruments adequats i mostrant una actitud de respecte per la natura i pel material.
- Reconèixer les principals parts del cos humà i relacionar-les amb la seva funció i amb els canvis físics que es produeixen al llarg de la vida. Identificar semblances i diferències entre les persones i valorar la seva diversitat física.
- Valorar positivament la relació entre la salut i el benestar de la persona i la pràctica de determinats hàbits associats a la higiene, l’alimentació variada i equilibrada, l’exercici físic i el descans.
- Observar i identificar les propietats d’alguns materials i relacionar-les amb els seus usos fent-se preguntes que permetin obtenir informacions rellevants. Resoldre situacions quotidianes vers la reducció, re aprofitament i reciclatge dels materials.
- Desmuntar i tornar a muntar objectes senzills i joguines, diferenciar els diferents components, manipulant-los amb precaució i descriure algunes característiques del seu funcionament.
Comuns a altres àrees
- Col·laborar en les tasques del treball en grup, contrastant i valorant les explicacions dels altres i les pròpies amb respecte.
- Plantejar-se interrogants sobre determinats fets i fenòmens, utilitzant estratègies de cerca de dades i comunicar els resultats de la recerca oralment i/o gràficament.
Socials
- Observar l’entorn i identificar relacions senzilles entre els elements que en formen part, distingint els elements humanitzats i els naturals. Valorar la importància de respectar i protegir el medi.
- Conèixer alguns valors fonamentals de la convivència democràtica, especialment aplicats a l’escola i la necessitat de respectar les normes bàsiques com a ciutadans i ciutadanes.
- Reconèixer, identificar i posar exemples de les responsabilitats i de les tasques que desenvolupen les persones a l’entorn, superant els estereotips sexistes.
- Valorar el paper de les famílies i descriure alguns aspectes de la vida personal i familiar. Ordenar temporalment alguns fets rellevants. Descriure altres fets quotidians i elements patrimonials aplicant nocions temporals bàsiques.
- Utilitzar croquis, així com referents d’orientació espacial per situar-se en l’entorn, localitzar determinats elements i desplaçar-se.
Música i dansa i Plàstica
- Reconèixer algunes de les característiques i de les possibilitats d’utilització plàstica, sonora i corporal dels elements presents en l’entorn natural, cultural i artístic.
- Expressar de forma senzilla i compartir amb els companys el que suggereix una experiència artística,individual o col·lectiva.
- Crear composicions visuals (imatges i objectes,) sonores i corporals senzilles, que representin el món imaginari, afectiu i social i participar en produccions col·lectives.
- Mostrar respecte en el treball cooperatiu a l’hora de participar en projectes artístics col·lectius.
- Interpretar de memòria cançons i danses.
- Realitzar breus patrons de moviment, jocs motrius, esquemes rítmics i melòdics amb la veu, el cos i instruments.
- Llegir i interpretar petits patrons melòdics i rítmics amb els elements apresos.
Educació Física
- Orientar-se en l’espai amb relació a un mateix i als altres utilitzant les nocions topològiques bàsiques.
- Equilibrar el cos adoptant diferents postures, amb control de la tensió, la relaxació i la respiració
- Desplaçar-se, saltar, girar, llançar, rebre i manejar objectes de forma diversa, variant les posicions corporals.
- Identificar com a accions saludables els hàbits d’higiene personal associats a la realització d’activitats físiques.
- Sincronitzar els moviments corporals davant d’estímuls auditius o visuals mitjançant estructures rítmiques senzilles.
- Representar personatges i situacions mitjançant el cos i el moviment amb desinhibició.
- Participar i gaudir en els jocs ajustant la pròpia actuació, pel que fa a aspectes motrius i de relació amb els companys.
- Col·laborar activament en el desenvolupament dels jocs col·lectius, mostrant respecte i responsabilitat.
Competència digital
- Utilitzar dispositius digitals d’acord amb les tasques a realitzar.
- Iniciar en l’ús de les funcions bàsiques de les aplicacions d’edició de textos.
- Utilitzar programes i aplicacions de creació de dibuix .
- Cercar informació digital tot considerant diverses fonts i entorns digitals.
- Realitzar activitats en gran grup per comunicacions interpersonals (correu electrònic, comentaris en blocs o publicacions digitals).
- Realitzar activitats en grup utilitzant pissarra digital.
- Actuar de forma responsable en l’ús de les TIC.
Educació en valors
- Conèixer les capacitats i els interessos propis mostrant un nivell adequat d’autoestima.
- Mostrar motivació per la millora personal i respondre als reptes i les dificultats amb esforç i motivació.
- Mostrar un nivell de gestió emocional adequat en la relació amb els altres en les activitats quotidianes.
- Argumentar i defensar les pròpies opinions.
- Respectar les característiques dels altres i escoltar i respectar les seves opinions.
- Acceptar i practicar les normes de convivència i els hàbits cívics.
- Intervenir en situacions de conflicte amb estratègies de mediació, amb actitud col·laborativa i comprensiva.
- Participar amb responsabilitat en la presa de decisions del grup.
- Mostrar empatia, valorar i respectar la diversitat social, cultural, religiosa i de gènere.
- Identificar i col·laborar en les bones pràctiques relacionades amb el medi ambient i el consum responsable.