Estimar-se a Grècia

 

Després de les converses i dubtes sorgides a les classes de grec de 2n de Bat durant aquests últims dies, espero satisfer la vostra curiositat sobre els tipus d’amor.

  1. Eros: l’amor sexual: Eros és present a la mitologia grega des dels inicis del cosmos. Cal recordar que aquest Eros és l’atracció que fa que es crei la Terra, Gea. És company d’Afrodita i el podríem interpretar com el desig, l’atracció. M’agrada molt una definició que surt de l’Eros en la pel·lícula italiana Manuale d’amore 2:

Eros, es la fuerza primordial que domina al hombre, llevándole por donde quiere, incluso arruinando su vida. Es una fuerza indomable, irresistible, que unida al deseo, sobrepasa la voluntad individual de hombres y dioses.
Eros, Eros como un sueño. Eros como un deseo, como una fantasía secreta, a veces pasa una mano que se apoya involuntariamente sobre la tuya, un perfume extraño, una boca entreabierta, un escote, un botón mal abrochado, todo eso es Eros; toda forma, se apodera de ti, te enciende…

http://www.youtube.com/watch?v=EKJKvaaDvik&list=UUDlHXVn6HJkhla0rkAegoug

Estar enamorat en grec modern es diu ????? ???????????, d’aquí han sorgit paraules a la nostra llengua com eròtic ( que té Eros ), erotisme, etc..

 

2)Philia: La segona varietat de l’amor era la fília o amistat, que els grecs valoraven molt més fins i tot que la sexualitat, base de l’eros. Philia es referia a la profunda amistat de companyonia que es va desenvolupar entre germans d’armes que havien lluitat al costat de l’altre en el camp de batalla. Es tractava de mostrar lleialtat als seus amics, sacrificant-te per ells, així com compartir les seves emocions amb ells. (Un altre tipus de filia, de vegades anomenat storge, va encarnar l’amor entre els pares i els seus fills.)Tots podem preguntar quant d’aquesta filia tenim a les nostres vides. És una pregunta important en una època en què intentem reunir “amics” a Facebook o “seguidors” a Twitter-èxits que difícilment hauria impressionat als grecs. D’aquí sorgeixen paraules i conceptes com l’amor filial. També tants amants o amics de tantes coses: filòsofs, filòlegs, filàntrops…

  1. Ludus, o l’amor juganer : Això va ser idea dels grecs i feia referència a l’afecció entre els nens o els joves amants. Es basa en el coqueteig i les burles en les primeres etapes d’una relació. Aquest coqueteig potser és més destinat als joves, com a substitutiu del sexe en si. Les normes socials poden arrufar el nas per aquest tipus de frivolitat, però una mica més de ludus podria ser just el que necessitem per donar-li més joc a les nostres vides amoroses.

4)Àgape o amor per a tothom: el quart amor, i potser el més radical, va ser l’amor àpat o desinteressat. Aquest va ser un amor que es va estendre a totes les persones, ja siguin familiars o estranys distants. Àgape tard va ser traduït al llatí com caretes, que és l’origen de la nostra paraula “caritat”.Àgape és un concepte de la Bíblia (difícil de trobar a la literatura grega) que a diferència dels termes similars (filótês, érõs) ens indica l’amor pur de Déu, la seva donació gratuïta (per gràcia) a l’home. Al judaisme rabínic, àgape -que anteriorment tenia també connotacions de relació sexual i/o sanguínia- defineix exclusivament la relació entre Déu i l’home. Posteriorment en els texts cristians indica tot el contingut de la fe, Déu és pur amor, total donació que provoca a l’home creient la mateixa resposta.

Popularment el terme àgape és utilitzat com un àpat entre amics. Els antics cristians consideraven el moment de la comunió una àgape, el moment màxim d’amor en què el cos i la sang de Déu és consumit per la comunitat de creients. CS Lewis es va referir a ell com “regal d’amor”, la forma més elevada d’amor cristià. Però també apareix en altres tradicions religioses, com la idea de Metta o “bondat amorosa universal” en el budisme Theravada. Cada vegada hi ha més evidència que l’àpat és una disminució perillosa en molts països. Nivells d’empatia en els EUA s’han reduït dràsticament en els últims 40 anys, amb la caiguda més gran es produeix en l’última dècada. Necessitem urgentment reactivar la nostra capacitat per tenir cura dels estranys. Actualment però en grec modern, t’estimo es diu s’agapó.

http://blocs.xtec.cat/filariadnaculturaclassica/2012/04/24/%CF%83%E2%80%99-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CF%8E-testimo/

5)Pragma, o l’amor de molts anys: un altre amor grec era l’amor madur conegutcom pragma. Aquest és el profund coneixement que es desenvolupa entre les parelles casades des de fa anys. Basat en els compromisos per ajudar al treball de la relació amb el temps, i mostrar paciència i tolerància. El psicoanalista Erich Fromm diu que gastem massa energia a “enamorar-nos” i necessitem aprendre més de com “perdura l’amor.” Precisament quan si vius a Catalunya i portes més de 15 anys de matrimoni, acabaràs en divorci o separació. Els grecs sens dubte ens encoratgen a posar una dosi seriosa de Pragma en les nostres relacions.

6)Philautia o amor propi: els grecs intel·ligents es van adonar que hi havia dos tipus. Un d’ells era una varietat poc saludable associada amb el narcisisme, que es va convertir en acte obsessiu i centrat en la fama i la fortuna personal. Una versió més saludable millora la seva capacitat més àmplia per estimar.La idea era que si t’agrades a tu mateix i et sents segur, tindràs més capacitat de donar un munt d’amor als altres (com es reflecteix en el concepte d’inspiració budista de l”auto-compassió”). O, com Aristòtil va dir, “Tots els sentiments amistosos per a altres són una extensió dels sentiments d’un home per a si mateix.”

http://mitolclass.wikispaces.com/El+Mite+de+Narc%C3%ADs

Els antics grecs van trobar diversos tipus d’amor en les relacions amb una àmplia gamma de persones: amics, familiars, cònjuges, estranys, i fins i tot a si mateixos. Això contrasta amb el nostre enfocament típic d’una única relació romàntica, en la qual esperem trobar tots els diferents amors embolicats en una sola persona o ànima bessona. Recordeu el mite de Plató en el Convit. El missatge dels grecs és nodrir les varietats de l’amor i beure de l’aixeta de les seves moltes fonts. No ens hem de limitar a buscar l’eros, i hem d’intentar conrear filia per passar més temps amb vells amics, o desenvolupar ludus per ballar tota la nit.

D’altra banda, hem d’abandonar la nostra obsessió per la perfecció. No esperar que una parella ens ofereix totes les varietats d’amor. Potser seria més interessant reconèixer que una relació pot començar amb un munt d’eros i ludus, després evolucionar cap a més pragma o àgapi. I com hi ha tantes històries d’amor i de desamor en la mitologia grega, us deixo un enllaç amb bastantes històries perquè trieu la que us agradi més.

http://elespejogotico.blogspot.com.es/2013/09/historias-de-amor-de-la-mitologia-griega.html

En català diem t’estimo, del llatí aestimar, que és calcular o valorar el preu d’una cosa. Els valencians diuen “Te vull”, com també els grecs o els italians: se thelo o ti voglio (bene), tot i que també utilitzen “Ti amo”, igual que els romans. Si vols saber més maneres de dir: T’estimo…

http://www.marinamartori.cat/2013/01/mes-de-101-maneres-de-dir-testimo.html

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *