Les passeres

Passeres

Un riu al mig del poble obliga a fer connexions entre una banda i l’altra. La Garriga va créixer i bàsicament pel marge esquerre del Congost, però a ponent també hi havia cases escampades i dos barris: El de Can Noguera i, més al sud, el nucli de Pedres Blanques, o Cases barates.Tres ponts (Can Borrell, Can Noguera i La Doma) enllaçaven un costat i l’altre, però també existien les passeres, també dites palanques. Eren uns taulons estantissos que repenjats els marges permetien passar de banda a banda fent algun equilibri. Eren humils però d’una gran utilitat perquè estalviaven de fer marrades llargues fins a trobar els ponts i perquè permetien relacionar-se més fàcilment amb els veïns de l’altra banda. N’hi havia una a l’alçada a Can Morull, que comunicava amb la masia de Blancafort, una altra es situava a l’alçada de l’actual pont del carrer Moranta, i encara una tercera més avall.Per evitar que se les emportés alguna rierada sobtada, les lligaven al marge amb una cadena per l’extrem de la fusta.

Imatge: Extreta del llibre “La Garriga secreta 2”

Text: Extret del llibre “La Garriga secreta 2”

Oriol Cervantes , Júlia Bargalló, Karen Sola, Alex Beade

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *