CASTANYADA I TOTS SANTS

Un any més arriba la Castanyada i Tots Sants.

Aquest curs del tot especial, no hem pogut gaudir de compartir amb els companys de les altres classes les cançons i les danses típiques d’aquesta festa i que tant ens agraden. Bé, aquest curs toca CastaCOVID!! Esperem sortir aviat de tot això i, poder reprendre les activitats de sempre. 

Els orígens d’aquesta festivitat van íntimament lligats al dia de Tot Sants i els Dia del Sants Difunts. Es veu que molts anys enrere la Castanyada era una celebració dedicada als morts, un antic àpat funerari. Les castanyes, el moniatos, els panellets, … es menjaven en un ambient estrictament familiar i es feia una cerimònia de culte, amb una actitud molt seriosa i respectuosa. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.

 

També durant aquests dies molta gent aprofita per anar als cementiris i visitar les tombes del familiars difunts. Aquest costum ja es feia en l’època dels romans.  Antigament aquest dia es feien sonar les campanes de totes les esglésies del territori per fer saber a tothom que era moment de reclusió per recordar i pregar als difunts.

Aquests dies es recorden a tots el sants i santes, com a model de vida per als cristians.  Els sants s’han fiat de Jesús. Han marcat a foc en el seu cor la llei de el Senyor, que no és llei del “tenir”, de “fer”,… de l’deure o de les correccions. És la Llei de l’Amor no pesa, allibera, ens fa feliços.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà