LES DONES DE LA PRINCIPAL

Maria Roderich (la Vella), Maria Magí (la Senyora) i Maria Costa són les tres dones que, al llarg de quasi un segle, han regentat la Principal, el casal més assenyalat del poblet de Pous, al cor de la comarca vinatera de l’Abadia. Elles tres, àvia, mare i filla han fet prosperar les vinyes, després del desastre de la fil·loxera, a través d’un seguit de transformacions que consoliden el negoci del vi. Però en la història de la Principal hi ha un punt fosc: l’assassinat d’un home que n’havia estat el capatàs, el 18 de juliol del 1936. Passada la guerra, un inspector de policia decidit a resoldre el cas emprèn una investigació que el portarà a descobrir els secrets de la família i una xarxa feta amb els nusos del temperament, la passió i el poder. L’Úrsula, la vella majordoma de la casa, i en Llorenç, el jove capatàs, seran molt més que simples testimonis d’aquell fet; amb ells es lliguen el passat i el futur de la història narrada en aquesta novel·la lluminosa i trepidant.

Una novel·la agradable de llegir amb una literatura fresca i ben construïda. 

JO COFESSO

Havia de ser un violinista de primera fila per desig de la seva mare i un eminent lingüista coneixedor de més de deu llengües per exigència del seu pare. El cert és que era un nen prodigi que va créixer envoltat de manuscrits valuosíssims i peces d’antiquari, però que no tenia ningú amb qui jugar.  En la seva vellesa escriu una carta a la Sara, l’amor de la seva vida, explicant-li-ho tot abans que la memòria l’abandoni. El motor de la història i responsable en gran part del què s’hi esdevé és un violí del segle XVIII (un storioni) amb nom propi, el Vial. Saltant del present al passat, de la Inquisició a l’Alemanya Nazi sense gairebé ni respirar, aquesta novel·la trenada amb petites històries tracta de l’amor, de la fe i del mal que recorre Occident des de sempre.

Una gran novel·la que d’entrada pot semblar complicada de llegir però que en realitat és molt amena, interessant i rica en personatges i esdeveniments. Cal estar atent ja que passa d’una època a una altra sense previ avís. Una font de coneixement.

EUFÒRIA

El periodista Dani Santana està enguixat de dalt a baix en un hospital després d’un intent d’assassinat. A la clínica, que és un món amb lleis pròpies, fa amistat amb el Gratu, un jugador de rugbi juvenil que ha quedat en cadira de rodes. El Gratu, pacient inquiet i hacker compulsiu, arrossega el Santana a investigar certes pràctiques que han portat a la ruïna el nostre sistema sanitari. Mentrestant, arriba a Barcelona un dels homes més rics del món. L’empresari mexicà Roberto M. Faura, líder de la telefonia mòbil, negocia amb el govern la instal•lació del parc temàtic més gran d’Europa, Historyland. Les protestes ciutadanes, l’intent de saltar-se la llei i les condicions del poder faran trontollar un projecte que sembla vital per reflotar l’economia del país. Però no tot és com diuen els diaris.

Xavier Bosch és autor de Se sabrà tot (2010) i Homes d’honor (2012).

Una novel·la àgil i directa, amb capítols curts, molt amena de llegir. Els personatges van evolucionant cap a situacions cada vagada més complicades i extremes. Una ficció que podria ser fàcilment real i que mostra el rerefons d’una societat corrupta i interessada que vol aparentar tot el contrari.

HA TORNAT

Timur Vermes recupera el personatge de Hitler i el situa a l’Alemanya de 2011. L’exdictador es desperta un bon dia en mig d’un camp de Berlín, amb el seu uniforme nazi i olor de gasolina. No sap on està ni en quin dia viu. Seixanta anys més tard de la seva caiguda, Alemanya està governada per una dona i els carrers estan plens de pintades i d’estrangers. Tot i així sembla regnar la calma.
Però Hitler continua amb la mateixa idea: vol salvar al poble alemany. I no pararà amb el seus discursos, fins al punt de tenir el seu propi programa en una cadena de televisió. Un mitjà de propaganda per excel•lència que hem tendit a banalitzar. Per tothom es tracta d’un imitador del dictador amb una semblança física extraordinària i una ment prodigiosa que sap tots els detalls de la història. El lector, però, sap que és el mateix Hitler en persona, el dictador que, tot i que va arribar al poder per democràcia, pretén seduir les masses. I sembla que la història es repeteix.

Una paròdia i una sàtira que fa pensar i reflexionar molt. L’autor utilitza la ambigüitat volgudament per crear un ambient entre real i fictici, entre l’humor i el cinisme. Es repetiria la història? Tenim una democràcia prou sòlida?.

Entrevista a Timur Vermes.

ANTOLOGIA POÈTICA

La poesia de Joan Maragall, l’anomenat poeta de la paraula viva, és una de les més importants de la literatura modernista. La seva poesia sentida, sincera, ben sovint compromesa amb la lluita per la creació d’una Catalunya nova, fidel a sí mateixa i plenament europea, connecta amb els sentiments de la gent i esdevé molt popular, com abans ho va ser la de Jacint Verdaguer.

Aquest recull de poemes de Joan Maragall mostren la seva poesia tal com és,: senzilla , clara , sincera i honesta. Llibre molt fàcil de llegir i molt actual.

LA MORT UNA AURORA

Les experiències científiques de la doctora Kubler-Ross permeten confirmar que la mort és un passatge cap a una altra forma de vida. Ens fa comprendre que l’experiència de la mort és gairebé idèntica a la del naixement, ja que es tracta de l’inici d’una altra existència, el pas a una nova consciència en la que continuem experimentant, sentint , veient,… i continuar el creixement espiritual. Gràcies a ella sabem qu hi ha una llum que brilla al final i que a mesura que s’aproxima el final es fa més clara i intensa, i la persona se sent plena d’amor, el més gran que ens poguem imaginar.

És una obra molt interessant per tal d’ intentar comprendre el nostre gran misteri, el a tothom preocupa: la mort,  per aquest punt d’ impossibilitat de saber realment com és el final de la vida.

L’AUCA DEL SENYOR ESTEVE

La novel·a s’estructura en tres parts: la primera, és sobre el naixement, infantesa i casament de l’Esteve, dins el marc de la fundació i engrandiment del negoci; la segona, ens presenta l’Esteve com a model de botiguer i és dins aquest marc de prosperitat que esclata el conflicte amb el seu fill Ramon, que vols ser artista i no vol heretar el negoci familiar; la tercera, és la de la conciliació de l’artista amb la classe social a la que pertany.

És una obra gairebé autobiogràfica , on l’autor ha sabut plasmar molt bé la funció històrica de la burgesia i al mateix temps el conflicte entre l’artista i la societat que l’envolta.

LUCES DE BOHEMIA

L’obra narra les últimes hores de la vida de Max Estrella, un antic poeta ja ancià, que va tenir en alguns moments un cert reconeixement. En el seu pelegrinatge per un Madrid fosc, sòrdid, marginal, l’acompanya Don Latino de Híspalis i altres personatge de la bohèmia madrilenya de l’època. En els seus diàlegs s’hi mostra una forta crítica de l’Espanya oficialista i a la situació política i social. L’obra acaba amb la mort de Max Estella i es perllonga amb la seva vetlla.A partir de la figura de Max Estella es fa evident la mort i el fracàs i el llibre es converteix en una paràbola tràgica de la impossibilitat de viure en un país injust i opressiu com era l’Espanya de la Restauració.

Llibre interessant per conèixer un autor que va reflectir en els seus escrits un moment històric molt interessant i poc recordat. 

RAMONA, ADEU

El tema de Ramona, adéu és l’amor. La seva recerca centra la vida dels personatges protagonistes. Els resultats de la recerca no seran, però, els esperats. Per això és una novel·la també sobre el fracàs: La Mundeta àvia es casa i explica la seva vida, la relació amb un estudiant (Víctor Amat) i el naixement de la seva filla, fins a la mort del marit. De la Mundeta mare se’ns mostra el festeig amb l’Ignasi Costa i les vicissituds per buscar el seu marit durant la guerra civil.
Pel que fa a la Mundeta filla, podem resseguir com, a partir de la seva relació amb el Jordi Soteres i els esdeveniments polítics del moment, va prenent algunes decisions sobre la seva vida.

L’obra és una crònica de tres èpoques (explicades per les tres dones protagonistes, l’àvia, la filla i la néta), des de finals del segle XIX fins als anys 70 del segle XX, un repàs de la història d’aquells moments, tal com la viuen les protagonistes.

EL SOLDAT PLANTAT

Fa més de tres anys que dura la guerra. Els homes que han pogut escapar-se dels invasors han format un exèrcit que s’amaga a les muntanyes. Ajudats per la gent dels pobles, ataquen els soldats invasors per sorpresa. L’Andreu junt amb altres nois que han escapat d’un tren de presoners, intenta fer fora els invasors del seu poble.

És un llibre pensat pels joves lectors que s’inicien en lectures una mica més profondes.  Està estructurat com una novel·la d’aventures clàssica, amb capítols curts i amb un títol que resumeix la idea principal. El final no està del tot tancat i posiblement vol donar a entendre que el protagonista començarà una nova etapa de la seva vida.