I per acabar la primària…una mica de química i de reflexió!

Després de la xerrada de la taula periòdica no podíem acabar el curs sense una lliço de química:  hem aprés a generar un polímer. Els polímers són macromolècules generalment orgàniques produïdes per la unió de centenars de milers de molècules petites anomenades monòmers que constitueixen enormes cadenes de formes diverses. Hi ha dos tipus de polímers:

  • Polímers naturals. Existeixen a la natura molts polímers i les biomolècules que formen els éssers vius són macromolècules de polímers. Per exemple, les proteïnes, la cel·lulosa, el cautxú natural, etc.
  • Polímers sintètics. Molts polímers s’obtenen industrialment a partir dels monòmers. Per exemple, el niló, el poliestirè, el policlorur de vinil (PVC), el polietilè, etc.

Doncs bé, a l’aula de ciències, hem elaborat un polímer sintètic barrejant cola, bórax, aigua i colorant alimentari. Amb aquesta combinació hem fet slime de diferents colors.

El què més ens ha agradat és el seu tacte. Ha estat una experiència increïble i hem après molt de com d’important són les mesures en química.

Però no ens hem quedat aquí, ara que sabíem que els polímers eren plàstics, i que n’estem envoltats, n’hem recollit amb diferent símbol, sense saber que significaven. I hem anat descobrint que existeixen molts tipus de plàstic i que cadascun té un tipus de reciclatge diferent. Hem observat la diferència en posar en aigua i en àcid clorhídric unes partícules de poliestirenè i unes altres de  plàstic biodegradable. Hem vist un reportatge del “Què, qui, com plàstics a la deriva”  que ens ha fet prendre consciència de la importància de reciclar. I hem acabat la nostra etapa de primària  amb un debat/reflexió de com els invents científics han de ser elaborats i utilitzats després de forma cívica i responsable. I com conéixer més ciència ens ajuda a tenir un món millor per a tots/es. Esperem que alguna o algun de nosaltres siguem científiques i científics del futur  i mai perdem de vista aquest límit ètic de la ciència. I en el nostre record quedi…aquests primers pasos per la ciència des de P-3 a la nostra escola PAU CASALS. Endavant investigadors i investigadores, un món millor futur també està a les vostres mans!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *