Què ès?
Els parlaments científics joves són llocs de trobada d’estudiants, científics i professors. Durant dos dies estudiants discuteixen i decideixen sobre qüestions vinculades amb la ciència, justament com es fa als parlaments autèntics, amb audicions, comitès, propostes, votacions i decisions finals.
El parlament científic jove forma part d’un projecte finançat per la Comissió Europea anomenat 2WAYS: Communicating Life Science Research (www.twoways.eu) en el qual participen 17 països europeus.
Del Parlament Científic Jove Català sortiran escollits 2 representants per anar a la Final de Brussel∙les juntament amb altres joves europeus al Parlament Europeu el mes de desembre de 2010.
Quan i on tindrà lloc?
El 20 i 21 de maig a la seu d’una universitat i al Parlament de Catalunya, respectivament (Barcelona).
Qui pot participar‐hi?
Joves estudiants de 16‐17 anys de qualsevol punt de Catalunya interessats a gaudir de primera mà d’una experiència única i enriquidora: debats sobre temes d’actualitat cara a cara amb científics i el funcionament intern dels parlaments.
Els professors fan una tasca prèvia de preparació dels joves a partir de material informatiu divers sobre els temes per a tractar que serà facilitat per l’organització.
Quins temes s’hi debatran?
Quatre temes de màxima actualitat amb implicacions ètiques i socials:
1. L’ús de cèl∙lules mare embrionàries: maledicció o benedicció?
2. Utilització dels resultats dels tests genètics: quines són les conseqüències per a la societat?
3. Investigacions recents han descobert que els gens controlen processos en el nostre cervell que podrien desencadenar comportaments agressius. Quines són les conseqüències d’això?
4. Medicina personalitzada: més diagnosi amb l’ajut de l’anàlisi d’ADN?
Com funciona?
Hi ha dues fases:
- Prèvia: el professor i els alumnes reben un dossier informatiu per familiaritzar‐se amb els 4 temes, els quals han de treballar conjuntament a les classes durant uns mesos abans de la celebració del parlament. Es plantejaran qüestions i es posaran en comú conceptes i idees per debatre.
- Final: el Parlament Científic Jove pròpiament dit.
Els alumnes participants, ja sense els professors, treballen dividits per comitès moderats per 2 adults i es troben amb els científics.
Finalment voten resolucions a l’assemblea general.
L’agenda és la següent:
Dijous, 20 de maig
1. Recepció
2. Conferència introductòria per un científic sobre ciències de la vida
3. Creació i treball dels comitès:
– Pluja d’idees i primeres discussions sobre la matèria per a tractar
– Trobada amb l’expert/científic:
+ Exposició del tema
+ Torn de preguntes
5. Assemblea general:
– Debat i votacions
6. Cloenda oficial
Un jurat format per un membre del Parlament, un representant de L’European Youth Parliament Espanya i un científic seleccionaràn 2 alumnes d’acord amb els criteris següents:
a. Nivell d’anglès alt
b. Capacitat d’oratòria
c. Aptitud positiva en els debats (saber escoltar, respectar les opinions contràries i disciplina)
Així mateix, els 4 joves més destacats rebran un obsequi especial.
Qui organitza?
Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (
Finançat per
Comissió Europea. 7è Programa Marc
Qui col∙labora?
European Youth Parliament Espanya
European Science Events Association (EUSCEA)
www.fcri.cat FCRI), en el marc del projecte 2WAYS: Communicating Life Science Research
Senyors,
No sabem en quin moment es va trencar la comunicació entre els nostres alumnes, el professor i el parlament. El cas és que tenim dos alumnes interessats en participar en el vostre projecte. Hi hauria alguna possibilitat encara de fer-ho?
Salutacions cordials
Teia Galí
Coordinadora de batxillerat de l’IES Frederic Martí Carreras
Em sap greu, es tracta d’un projecte a nivell europeu que en les seves primeres fases es segueix a nivell de comunitats autònomes al nostre país. Nosaltres ens hi vam afegir fa mesos i demà mateix ens presentem. Ja hem fet tota la feina pendent a l’institut i l’estada és a barcelona on treballarem amb d’altres alumnes d’altres centres plegats.
Ho sento.
Olga