L’oriol

Nom científic: Oriolus oriolus.
Família: Oriòlids.

L’oriol és un ocell d’uns 22-24 cm de llarg que pesa uns 70 g.
El mascle és de color groc amb les ales negres tacades de groc. La cua és negra amb els marges grocs. El bec és rosat i l’iris de l’ull és vermellós. Les potes són de color gris blavós.
La femella és de color verdós per sobre i blanquinosa per sota. Les ales i la cua són marronoses amb tonalitats grogues menys intenses que el mascle.

Menja erugues, insectes, aranyes i fruits.
Construeix el niu amb herba i trossos d’escorces penjat en una enforcadura d’una branca.
La femella pon 3-4 ous de color blanc, lleugerament tacats de marró porpra; els dos adults els incuben durant dues setmanes. Les cries són capaces de volar al cap de dues setmanes.
Viu en arbredes de ribera i també en boscos caducifolis i en plantacions de fruiters.

Acostuma a cantar quasi xiulant i se’l sent de lluny.
No acostuma a baixar al terra i es passa la vida dalt dels arbres.
Emigra cap a l’Àfrica tropical per passar-hi l’hivern, retornant durant la primavera.
Pot viure uns 5 anys.

 Cant i més fotos de l’oriol

Més informació: Servidor d’Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC).

Quant a fturmo

Mestre de Primària a l'Escola Feliu i Vegués de Badalona.
Aquest article ha estat publicat en oriol, oriòlids, Oriolus oriolus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *