Estructures

Enaquesta unitat podrem saber més sobre les estructures: quines són les propietats dels materials, quins esforços interactuen i tipus d’estructures que podem observar ;

 

 •  💡 TEORIA

Mapa conceptual (Alarcos)

Labs ( Formes, shapes, materials and  loads). Pàgina en anglès amb molt bones simulacions (WGBH Educational Foundation )

Esquema esforços i propietats mecàniques dels materials (Ins Can MArgarit)

          Test sobre esforços  (Pelandintecno)

          Test d’estructures ( Junta Extremadura)

 •   😀 Webs ( teoria+exercicis online)

Estructuras ( Actividades online – IES Iinalquibla)

Estructuras (educa-Madrid)

Estructuras (Libros Vivos)

Estructuras y esfuerzos (Immaculada Sánchez)

Estructures resistents (Miniunitat didàctica. Edu365)

Jclic: estructures (Mª José Lora)

Propietats mecàniques dels materials  (ies monre.Educa. Aragon)

 •  Vídeos

Esfuerzos en las estructuras ( Raultecnologia.You tube)

Estructuras artificiales (Banco imágenes y sonidos. Ministerio Educación de España)

Roma . El Pateón (Seven Wonders of ancient Rome.You tube)

 •  Jocs

 

Fibres tèxtils

Les fibres tèxtils estan formades per materials naturals , artificials o sintèctics que es presenten en format de filament  , els quals, es poden filar . En els següents vídeos trobareu la informació sobre les fibres tèxtils i com es treballen .

 • Clasificación de las fibras textiles . UPV (Mª Angeles Bonet)
 • Microestructura de las fibras textiles . UPV
 • Polímeros formadores de fibras textiles. UPV
 • Hilatura química de las fibras téxtiles .UPV

 

Tipus:

 • Fibras textiles de lana UPV
 • Proceso de elaboración del lino (Laboratorio de Shaatnez Hadar Lebush)

 • Fibras textiles de algodon. UPV

A

Altres materials: vidre, fusta i ceràmics

HI ha altres materials  com el vidre, fusta i ceràmics molt habituals en el nostre dia a dia i són els que en parlarem en aquest article.

VIDRE

El vidre és  producte amorf , dur ,fràgil i amb transparència òptica resultant de la fusió de 3 tipus de materials: la calç, els alcalis (principalment el carbonat de sosa) i el sílici que és el seu principal component i el més important . Els altres  materials ajuden a baixar el punt de fusió . També li podem posar altres materials per tal de modificar les seves característiques físiques   per exemple per donar-li color posem a la barreja òxids de metalls de transició .

Obtención del vidrio ( Canal Discovery-yoy tube)

Contra vidre (TV3- QUÈQUICOM)

 

FUSTA

La fusta és la part llenyosa del tronc d’una planta tot i que normalment, fem servir el tronc d’arbres  en construcció, en disseny interior, en mobles,….

 • Toquem fusta : web on trobareu tipus de fustes, arbres , eines i utilitats de les fustes
 • Generalidades de la madera ( Colegio Politècnico. Arquitecto Sergio Ongarato- You tube)
 • Madera-Industrialización (Colegio Politècnico. Arquitecto Sergio Ongarato- You tube)

MATERIALS CERÀMIC

Un material ceràmic és un tipus de material inorgànic, no metàl·lic. Són bons aïllants i com els vidres, són molt fràgils .

Materiales ceràmicos (Materiales y Materias Primas (Programa del canal Encuentro)-You tube)

Escape room a 4t tecnologia

Per finalitzar el curs vaig fer una escape room amb enigmes fets per mi i amb continguts curriculars de 4t de tecnologia. L’objectiu era comprovar d’una manera lúdica l’aprenentatge dels diferents continguts de 4t de tecnologia . El fil conductor de l’escape va ser que la professora de tecnologia havia desaparegut junt amb la llibreta de notes i havien de buscar-la. Per començar l’escape vaig emetre un vídeo realitzat per alumnes de 4t d’informàtica i de 1r de Batxillerat tecnològic on es donava la notícia. Durant tot el temps i de fons, vam posar un cronòmetre online i música per donar més ambient

Els diferents enigmes es van distribuir en 4 sobres, de cada sobre s’obtenia un número que en una prova final havien de posar en ordre i els permetia obrir el cadenat de la capsa que contenia el premi ( un 10 pels primers, un 8 pels segons, un 7 pels tercers i 6 pels quarts).

En el primer sobre, els alumnes van trobar unes pinces d’estendre la roba… les havien de col·locar de tal manera que es mostrava uns números … eren números digitals i l’havien de passar a decimal. D’aquí s’ obtenia el primer número.

En el segon sobre,havien dos enigmes a resoldre. El primer era un jeroglífic, d’on s’obtenia el nom d’un element electrònic. Al seu abast tenien una taula …. havien de buscar el seu símbol i indicar quants tipusd’aquell element havien a la taula.

En el tercer sobre, havíen de resoldre dos enigmes. En el primer havien de resoldre un mot encreuat amb diferents conceptes i si es resolia bé, apareixia el valor de la resistència que faltava en el següent enigma a resoldre.  Aquest era un puzzle d’un circuit el`¡ectric on s’havia de buscar el valor de la Intensitat total.

En el darrer sobre, els portava a buscar i bellugar una placa Arduino. Si es feia bé, sortia un número en pantalla sinó sempre havia la possiblitat de veure la programació de l’Arduino i també trobar el número.

Ja tenim els 4 números però ara s’han de posar en ordre . L’ordre tenia molt a veure amb el càlcul de resitències . tenien al seu abast el codi de colors .La veritat que tot i que s’han de fer alguns canvis per a millorar l’escape room, l’activitat ha agradat molt i ha sigut una manera molt divertida de fer un examen final de tots els continguts del curs. Animeu-vos ¡¡¡¡

Kahoot

Kahoot és una eina online que ens permet crear continguts d’una manera molt fàcil i divertida de reproduir i que genera la participació de tot l’alumnat . A més, ens permet poder fer-lo de quaselvol tema ja que podem ampliar les preguntes amb fotografies o vídeos . Tenim 4 opcions: Quiz (preguntes tipus test on es puntua no solament si la pregunta és correcta o no, sinó també com de ràpid ho fas) ; Jumble ( joc que consisteix en posar en ordre una seqüència); debat i survey (test però sense puntuar). Quan comença el test, el programa et dóna un PIN, el qual , permet als diferents participants connectar-se al joc i  a cada moment, indicar la puntuació obtinguda.

En la pròpia pàgina de Kahoot tenim diferents exemples de Kahoots ja realitzats.

Aqui us deixo un vídeo tutorial  (you tube) però és un programa molt fàcil de fer i entendre

 

Arquitectura bioclimàtica

La bioarquitectura té com a objectiu obtenir el màxim de confort amb un mínim gast energètic. Ara estem revaloritzant moltes de les accions sostenibles que ja feien els nostres avis . Us deixo una mostra de recursos per saber més sobre el tema:

La casa Sostenible. Programam Quèquicom. TV3

Arquitectura sostenible: cases km zero. Programa Quèquicom. TV3

Edificios bioclimàticos . Programa ” Escarabajo Verde”. RTVE

Arquitectura Bioclimatica Bioconstruccion De Vivienda 1. Medi Ambient C9

Nous materials : el més petit , el més fort

En aquest documental ” Materiales de última generación: 1 el más pequeño”  d’ODISEA TV ens parlen de com l’ús de nous materials com els semiconductors i el grafè ha permès que l’electrònica evolucioni a estructures cada vegada més petites però més potents . Documental força bo.

En aquest altre documental de la mateixa sèrie ” Materiales de última generación: 2 el más fuerte” podrem veure quin és el material més fort; l’acer, el Kevlar, els  nanotubs de carboni,….

Polímers (Plàstics )

Els plàstics o polímers són un tipus de material orgànic semisintèctic o sintèctic amb uns propietats molt característiques: lleugers, de fàcil mecanitzar, preu barat, bons aïllants tèrmics, elèctrics i acústics, baixa densitat, resistents a alguns elements corrosius… però lamentablement  difícils de reciclar i per tant contaminants . Us deixo diferents materials per conèixer més sobre aquest material : 

TEORIA 

Polímers

Los Plásticos (pilar Latorre)

Los Plásticos (Libros Vivos . tema Clave)

VIDEO

Polímers (experimentació ) . EduCaixa . RTVE La aventura del Saber.

UPC tv ( diferents vídeos de l’experimentació que es realitza sobre polímers i les seves aplicacions )

 

 

 

Metalls no fèrrics

Dins dels metalls no fèrrics trobem el coure, l’alumini, … i els seus aliatges com el bronze… per saber més us deixo tots aquests materials:

 

(canal història -you tube):Coure

 

Bronze

Alumini