Per la Montserrat Blasi, com a mestra d’EE, buscar maneres d’oferir oportunitats d’aprenentatge (i d’èxit!) a l’alumnat més vulnerable sempre ha estat un gran repte. La tecnologia permet plantejar ara un tipus d’activitats que abans era impensable ja que requerien per al seu desenvolupament habilitats que no estaven a l’abast de l’alumnat (per complexitat, per dificultat, per durada…). Les tauletes encara ho faciliten més perquè integren moltes eines en un mateix dispositiu i perquè una part significativa de l’alumnat té accés, en l’entorn familiar, a algun tipus de dispositiu mòbil, la qual cosa els permet continuar practicant fora de l’escola.P1070317

En aquesta activitat ha estat especialment interessant l’ús de videotutorials, que permeten que l’alumnat esdevingui íntegrament protagonista del seu propi aprenentatge. Posar a l’abast dels alumnes recursos com aquests que donen suport a la tasca que han de realitzar fomenta la seva autonomia.

P1070315Aquest treball s’emmarca en el treball de tipologia de textos de l’escola M. Àngels Anglada (Figueres), que cada curs escolar aprofundeix en un tipus de text i que aquest curs es dedica al CÒMIC.
L’activitat s’ha dut a terme en tres equips, de 3 alumnes cadascun, en el context de l’aula d’Educació Especial. L’alumnat és de 4t, 5è i 6è.

Es plantegen 5 fases de realització:

  1. A partir de conflictes viscuts que cada alumne narra individualment, l’equip en tria un i en planteja la solució. El grup converteix la situació en un diàleg entre els diversos personatges que reflecteix com hagués sigut la situació aplicant la solució trobada.
  2. Cada alumne crea el seu avatar amb l’app Buddy Poke, tant semblants com sigui possible a si mateix, amb l’ajuda d’un videotutorial (els alumnes miren els videotutorials amb l’app GPlayer).
  3. En equip s’elabora l’esquema del còmic: distribució de la història en 4 vinyetes, expressió i postura dels protagonistes, fotos que caldran de fons, altres personatges que caldrà crear, altres elements, bafarades i diàlegs…
  4. Amb l’ajuda d’un videotutorial, s’elabora les vinyetes del còmic, amb l’app Comics Head, a partir de les fotos i les imatges dels avatars.
  5. Al final els grup crea un vídeo incorporant els avatars, el còmic i els diàlegs en àudio. El vídeo es fa amb l’app Recordable.

consens_conflicte2Aprendre a treballar en equip és una tasca difícil, sobretot per l’alumnat més vulnerable, que té més experiència en acceptar les propostes i les opinions d’altri que no pas en ser escoltat, que acostuma a dependre més de l’opinió de la mestra que no pas a reflexionar i valorar les pròpies aportacions, que està més habituat al fracàs que no pas a l’èxit. A l’inici, els alumnes intentaven que la mestra els resolgués els dubtes, que decidís… però de mica en mica van anar entrant en la dinàmica d’exposar i defensar les seves idees, opinions, propostes; d’agafar parts dels raonament de cadascú per arribar a formular una sola idea que satisfés a tot l’equip; de repartir-se les tasques i mostrar el resultat individual a la resta de l’equip per decidir què calia modificar i com; d’ajudar-se per trobar la manera de fer el que pensaven. La satisfacció, al final del procés, ha estat enorme; sobretot en las darreres sessions de treball, on gairebé no li ha calgut a la mestra intervenir perquè havien assimilat totalment la dinàmica de treball.

Ha estat especialment interessant i satisfactori el treball amb videotutorials, perquè els ha permès treballar cadascú al seu ritme i amb la seguretat de poder anar endavant i endarrere tantes vegades com els calia sense haver de demanar ajuda.

El resultat de tota l’experiència el podeu veure al bloc: http://somespecialsanglada.blogspot.com.es/2015/04/la-solucio-del-conflicte-feta-amb-comic.html

Apps utilitzades

budy comics gplayerrecordable