Aquesta experiència persegueix que l’alumnat s’apropiï de les tasques d’aprenentatge i trobi maneres diverses per a la planificació, l’expressió, l’acció…  Busca oferir-los una opció que els involucri i mantingui el seu interès en superar els reptes que vagin sorgint.

S’ha plantejat l’experiència com a element facilitador de la inclusió de l’alumnat amb necessitats educatives especials en el treball de l’aula ordinària, invertint els rols més habituals: han estat aquests alumnes qui, després d’aprendre’n el funcionament amb la mestra d’educació especial del centre, la Montse Blasi, han ensenyat als nens i nenes del seu grup com funciona l’app i com crear el còmic amb la tauleta. D’aquesta manera es pretén augmentar l’autoestima i la confiança dels alumnes més vulnerables, alhora que oferim a la resta de l’alumnat oportunitats per a descobrir la diversitat i respectar-ne les capacitats.

3r_AO_comic4t_AEE1

Aquest treball s’emmarca en el treball de tipologia de textos de l’escola M. Àngels Anglada (Figueres), que cada curs escolar aprofundeix en un tipus de text i que aquest curs es dedica al CÒMIC.

Elaborar còmics amb la tauleta ha estat una activitat plantejada amb els alumnes de 3r i 4t de primària.

Concretament pels de tercer, la mestra tutora Francesca Causadias i la Montse Blasi van preparar una unitat de programació interdisciplinari. Es partia de les disfresses (Ot, el bruixot i la Bruixa Avorrida) que es van elaborar per al Carnaval de l’escola, dedicat a personatges de còmic; amb tot el treball d’investigació d’aquests personatges que es va fer. La proposta que es va fer a l’alumnat és la d’inventar i elaborar un còmic que tingués com a protagonistes els personatges del qual es disfressen. Amb aquesta proposta s’ha buscat provocar  tot un treball de reflexió sobre la necessitat d’una bona planificació abans d’iniciar l’elaboració del còmic, per tal d’evitar dificultats i tot un treball de reflexió sobre les emocions, per tal de poder simular les expressions (cara, postura…) necessàries per a representar la història, ja que els personatges del còmic seran fotos dels alumnes amb la seva disfressa.

El resultat ha estat personalment emocionant, professionalment estimulant i pedagògicament satisfactori:

  • l’alumnat ha treball intensament en la preparació (guions, esquemes, redacció…);
  • el treball en grups, a l’aula ordinària, liderats per experts (alumnes amb NEE) ha estat sorprenent per a tothom. Les dues mestres vam donar tot el protagonisme a l’alumnat expert i només ajudàvem quan aquests ens ho demanaven. L’alumnat expert es va sentir segur i va participar plenament. La resta de l’alumnat hi confiava i els demanava ajut i opinió. El treball dels grups era plenament autònom i amb poques distraccions: només vam haver d’intervenir per a moderar el volum de la veu o per suggerir el repartiment en l’ús directe de la tauleta per part de tots els i les membres del grup. I l’únic conflicte es donava a l’hora de plegar i recollir les tauletes…
  • El procés d’avaluació, seguint la rúbrica, per part dels grups va ser molt seriós i exigent. Cal tenir en compte que la valoració havia de ser consensuada per tots el grup, cosa que implicava tot un debat per a convèncer-se els uns altres; en alguna ocasió van arribar a votar-ho (per pròpia iniciativa).
  • El procés d’autovaloració de l’activitat, a partir d’un guió, ha estat difícil, no tant per la valoració en si mateixa (havia de ser consensuada per tot el grup, però ara ja hi tenien molta pràctica), sinó perquè els vam posar dues condicions: ho havien de fer de manera oral, sense llegir-ho (ho havien de redactar primer i aprendre-s’ho després), davant de tota la classe i sabent que ho gravàvem amb vídeo (només a un alumne li vam permetre llegir-ho); i després miraríem tothom els vídeos per poder analitzar aspectes a millorar de l’expressió oral.

El resultat de tota l’experiència el podeu veure als blocs del centre:
http://mitjaangladafigueres.blogspot.com.es/2015/05/hem-apres-fer-comics.html
http://somespecialsanglada.blogspot.com.es/2015/04/els-comics-digitals.html

App utilitzada:

comics