Treballar l’expressió oral amb els alumnes és molt important per tal de desenvolupar la competència comunicativa i especialment amb els alumnes d’infantil i els alumnes nouvinguts. El fet d’utilitzar les taules les per fer aquest tipus d’activitat ha permès que molts alumnes tinguessin una primera experiència amb dispositius mòbils i a més ha fet que l’activitat tingués molt de sentit per ells.

A l’escola Agnès Armengol de Sabadell el mestre d’educació especial, Pedro Antonio Fábrega, la tutora de P4 Maria Saiz i el mestre de música  Martí, han realitzat una experiència que fomenta l’expressió oral amb tots els alumnes de P4  d’Educació Infantil.

Aquesta experiència sorgeix a partir de la necessitat de potenciar el treball de l’expressió oral amb els alumnes de P4, i en concret la participació en converses en contextos significatius, la discriminació de sons i l’ús del codi onomatopeic representatiu de diversos animals.

Aquesta expeagnes 3riència  s’ha desenvolupat  en 4 sessions, al llarg de mitjans de gener i febrer. Les dues primeres sessions, amb motiu de les festes de carnestoltes, es van seleccionar tota una sèrie de caretes en paper de diferents animals  per tal de poder-les pintar i retallar. Es va aprofitar l’avinentesa per poder parlar sobre aquests animals (vaques, serps, …): els sons que produeixen, com  viuen, què fan…. i es van guardar per tal de realitzar una activitat “màgica” a partir d’aquests dibuixos.

En les altres dues sessions es van introduir les tauletes i l’app Verbalizer Lite, es va explicar el seu funcionament bàsic (engagnes 1egar, moure´s per la pantalla, presentar l’aplicació, reconèixer-la entre d’altres aplicacions pel dibuix de la boca… ). Els alumnes van aprendre a retallar una petita selecció de la boca per fer-la transparent i poder fer la producció audiovisual fent que la imatge parli a través de la cara dels nens i nenes. Amb l’ajuda dels mestres van poder fer les fotografies de les diferents caretes que havien pintat i retallat. Llavors havien de gravar un text oral del tipus: “Sóc una serp i faig sssssss”. Es va fer el procés de gravació tantes vegades com va fer falta per tal de realitzar una gravació adequada.

agnes2Els mestres de l’escola consideren molt important l’entrenament dels òrgans articulatoris partint d’aspectes lingüístics molt senzills com l’onomatopeia i la imitació de sons i  sorolls. Amb aquesta experiència  han volgut incidir en aquesta qüestió utilitzant una  aplicació que els ha permés que sigui el propi alumne experimenti, visioni, s’escolti, es transformi en un animal d’una manera lúdica i motivadora mitjançant una eina senzilla però amb un resultat prou bo. A més a més, el fet que l’alumne pugui veure´s ja sigui directament amb els vídeos, mitjançant el projector de l’escola, o a partir del bloc de l’escola ha apropat l’experiència a tota la comunitat educativa.

App utilitzada

verbalizer