8 DE MARÇ: DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2x5OpGkXvRY[/youtube][youtube]https://www.youtube.com/watch?v=U_j8XzWGzHw[/youtube]


Accions

Informacions

Cap resposta

20 respostes a “8 DE MARÇ: DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA”

4 03 2016
JOSEP (12:00:11) :

Hola, nois i noies de 6è:

Com ja sabeu, dimarts vinent, 8 de març, es commemora el DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA.

Entreu al bloc de 6è. i veureu que hem posat dos vídeos. El primer tracta sobre la situació actual de la dona al món. El segon representa un treball fet per alumnes d’un institut de Salt (Girona)

Què heu der fer? Evidentment, primer de tot, mirar-los molt atentament. Com a feina concreta, heu de prendre nota del nom de totes les dones que surten al segon vídeo.

Tot el que feu a més a més, serà benvingut.

Aquest treball és pel mateix dimarts.

Bon cap de setmana i bona feina.

Anna i Josep

5 03 2016
ayah (14:03:26) :

Hola, a tots/es!
Jo ja he vist els videos i he fet l’escrit en un word. Ara el passaré aquí. No ha sigut gaire fàcil trovar informació. He tingut que acudir a dues enciclopèdies que tenía per poder trobar un dels noms. Perquè no ho trobava a internet.
Aquest és el meu treball:
Hipàtia o Hipàcia d’Alexandria (c. 370 d.C. – març del 415 d.C.) va ser una filòsofa neoplatònica, científica i mestra natural d’Alexandria a la província de romana d’Egipte, que va destacar en els camps de la matemàtica i l’astronomia. Va ser membre i cap de l’Escola neoplatònica d’Alexandria. És considerada la primera dona coneguda que féu una contribució substancial al desenvolupament de la matemàtica.

Katherine Wilson Sheppard (10 de març de 1847 – 13 juliol 1934) va ser la integrant més destacada del moviment pel sufragi femení a Nova Zelanda i per això, la sufragista més famosa d’aquest país. Atès que Nova Zelanda va ser el primer país a aprovar el sufragi femení en condicions igualitàries al dels homes, la feina de Sheppard per aconseguir aquest fi va tenir un impacte considerable sobre els moviments pel sufragi femení en altres països.

Amelia Mary Earhart (Atchison, Kansas, 24 de juliol de 1897 — desapareguda a Howland Island, Oceà Pacífic, 2 de juliol de 1937[1]) fou una aviadora nord-americana.

Carme Serrallonga i Calafell (Barcelona, 3 d’abril de 1909 – 30 de novembre de 1997) fou una pedagoga i traductora catalana.

Teresa de Calcuta (Uskub, Imperi Otomà —actual Skopje, Macedònia—, 26 d’agost de 1910-Calcuta, Índia, 5 de setembre de 1997), va ser una monja catòlica d’ètnia albanesa, naturalitzada a l’índia, que va fundar la congregació de les Missioneres de la Caritat a Calcuta el 1950. Durant més de 45 anys va atendre pobres, malalts, orfes i moribunds, al mateix temps que guiava l’expansió de la seva congregació, inicialment a l’Índia i després en altres països del món. Després de la seva mort, va ser beatificada per l’Església Catòlica Romana pel papa Joan Pau II, que li va atorgar el títol de beata Teresa de Calcuta.

Rosa Louise McCauley o cunaguda com a Rosa Parks (Tuskegee, Alabama, 4 febrer 1913-Detroit, Michigan, 24 d octubre de 2005) va ser una figura important pel moviment pels drets civils als Estats Units, especialment per haver-se negat a cedir el seient a un blanc i moure’s a la part del darrere de l’autobús al sud d’Estats Units, l’1 de desembre de 1955. Per tal acció va acabar a la presó, el que es cita freqüentment com l’espurna del moviment, i se la reconeix com «la primera dama dels drets civils», febrer 1 si bé ja existia un precedent d’una altra dona, Claudette Colvin, que havia estat arrestada per la mateixa causa el 2 de març del mateix any.

Maria Mercè Marçal i Serra (Ivars d’Urgell, el Pla d’Urgell, 13 de novembre de 1952 – Barcelona, 5 de juliol de 1998) va ser una poeta, catedràtica d’institut de català, narradora, editora i traductora catalana. Va fer servir com a nom de ploma Maria-Mercè Marçal. També va ser activista política, cultural, feminista i lesbiana.

Benazir Bhutto (Karachi, Pakistan el 21 de juny de 1953 – Rawalpindi, 27 desembre de 2007) va ser una política pakistanesa que va dirigir el Partit Popular del Pakistan o PPP, un partit polític de centre afiliat a la Internacional Socialista. Va ser la primera dona que va ocupar el càrrec de Primer Ministre d’un país musulmà i va dirigir al Pakistan en dues ocasions entre els anys 1988-1990 i 1993-1996.

Malala Yousafzai (nascuda a Mingora, Pakistan, 12 juliol de 1997) és una estudiant, activista i blocaire pakistanès. Guanyadora del Premi Nobel de la Pau en 2014 als seus 17 anys, és la persona més jove guardonada amb aquest premi en qualsevol categoria.

Adèu, i això ha sigut tot. Bon cap de setmana a tothom.

5 03 2016
JOSEP (15:24:14) :

Hola a tothom!

Caram, Ayah! Quin treball tan extraordinari!
Molta, molta, molta bona feina!
Ai, quina pena! Han quedat les 13 ROSES… Qui eren?
En parlem dilluns… o dimarts.

Josep

5 03 2016
ayah (16:30:05) :

Hola, Josep!
Si, per això deia que no trobava alguns noms a internet ni a la meva enciclopedia.
Gràcies Josep. Espero que també felicitis als meus companys per el molt bon treball que faràn.
Adèu.

6 03 2016
ajay (15:37:44) :

Hola companys/es y Josep

m’he mirat el dos videos y e fet aquest tipus d’informació:
Hipàtia Alexandra (C. 370 d.C) va ser una filòsofa neoplatonica, científica i mestra natural d’Alexandria a la província romana d’Egipte, que va destacar en els camps de la matemàtica i l’astronomia. Va ser membre i cap de l’Escola neoplatònica d’Alexandria. És considerada la primera dona coneguda que féu una contribució substancial al desenvolupament de la matemàtica.

Katherine Wilson Sheppard (10 de març de 1847 – 13 juliol 1934) va ser la integrant més destacada del moviment pel sufragi femení a Nova Zelanda i per això, la sufragista més famosa d’aquest país. Atès que Nova Zelanda va ser el primer país a aprovar el sufragi femení en condicions igualitàries al dels homes, la feina de Sheppard per aconseguir aquest fi va tenir un impacte considerable sobre els moviments pel sufragi femení en altres països.

Amelia Mary Earhart (Atchison, Kansas, 24 de juliol de 1897 — desapareguda a Howland Island, Oceà Pacífic, 2 de juliol de 1937[1]) fou una aviadora nord-americana.

Carme Serrallonga i Calafell (Barcelona, 3 d’abril de 1909) va ser una pedagoga i traductora catalana.

Teresa de Calcuta (Uskub, Imperi Otoma —actual Scopje, Macedònia—, 26 d’agost de 1910-Calcuta,,va ser una monja catòlica d’ètnia albanesa, naturalitzada a l’índia, que va fundar la congregació de les Missioneres de la Caritat a Calcuta el 1950. Durant més de 45 anys va atendre pobres, malalts, orfes i moribunds, al mateix temps que guiava l’expansió de la seva congregació, inicialment a l’Índia i després en altres països del món. Després de la seva mort, va ser beatificada per l’Església Catòlica Romana pel papa, que li va atorgar el títol de beata Teresa de Calcuta.

Rosa Louise McCauley o cunaguda com a Rosa Parks (turkeg Alabama,4 febrer 1913-Detroitva, ser una persona important pel moviment pels drets civils als Estats Units.

Maria Mercè Marçal i Serra (Ivars d’Urgell, el Pla d’Urgell, 13 de novembre de 1952)va ser una poeta, catedràtica d’institut de català, narradora, editora i traductora catalana. Va fer servir com a nom de ploma Maria-Mercè Marçal, També va ser política, cultural, feminista i lesbiana.

Benazir Bhutto (Karachi, Pakistan el 21 de juny de 1953) va ser una política pakistana que va dirigir el Partit Popular del Pakistan, un partit polític al internacional socialista. Va ser la primera dona que va ocupar el càrrec de Primer Ministre d’un país musulmà i va dirigir al Pakistan en dues ocasions

Malala Yousafzai (nascuda a Mingora, Pakistan, 12 juliol de 1997) és una estudiant, activista i pakistana. Guanyadora del premi nobel de la pau 2014, és la persona més jove guardonada amb aquest premi.

Ens veiem adew.bon cap de setmana.

6 03 2016
María 6è.A (18:13:49) :

Hola!!

Els noms que surten són: Hipatia d’Alexandría, Kate Sheppard, Amelia Earhart, Carme Serrallonga,Teresa de Calcuta, les 13 Roses, Rosa Parks, Maria Mercè Marçal i Serra, Benazir Bhutto, Malala Yousafzai.

Ara farè una mini biografia de cadascuna d’aquestes dones:

Hipatia d’Alexandría (370-415 a.C), va ser una matemàtica de la ciència exacta, també científica, física i astrònoma.

Kate Sheppard (1847–1934), va ser la més destacada del sufragi femení a Nova Zelanda en condicions igualitaries de la dels homes.

Amelia Earhart (1897—desapareguda al 1937), va ser una aviadora nord-americana.
Carme Serrallonga (1909–1997), va ser una gran docent, pedagoga i traductora catalana. També una gran fundadora escolar.

Teresa de Calcuta (1910-1997), va ser la fundadora de les misioneres de la caritar i va guanyar un premi nobel a la Pau.

Les 13 roses és un colectiu de dones de 18 a 21 anys que van ser fusilades al 1939.

Rosa Parks (1913-2005), quan ella tenia 42 anys, va agafar el autobús, com sempre, i es va seure a un seient reservat per als blancs, després va arribar un blanc que no tenia lloc i la van obligar a donar-li el seu, però ella es va negar, i la van multar.

Maria Merçè Marçal i Serra (1952–1998), va ser una poeta, catedràtica d’institut català, narradora, editora i traductora catalana. També va ser activista política, feminista, lesbiana i per últim editora.

Benazir Bhutto (1953–2007), va ser la primera dona política pakistanesa que va dirigir el Partit Popular del Pakistan o PPP. Va ser assesinada.

Malala Yousafzai(1997 fins ara), estudiant i bloggera va ser disparada al 2012 per un grup terrorista. Va guanyar el premi nobel a la Pau amb tan sols 17 anys, és la guanyadora d’un premi nobel més jove en qualsevol categoria.

Adèu i fins demà!

6 03 2016
marc (19:08:34) :

Hola Josep i companyia,
A mi el video m’ha semblat una mica injust i una mica bé, peró anem al meu treball:
Jo penso que aquestes dones del video han sigut molt valentes al fer tot aixó per el futur de la nostra societat, perquè abans les dones no podien botar, ni treballar, només podien estar a casa fen’t-ho tot i ara en alguns països les dones ja poden fer el que no feien abans, peró algunes religions no són gents correctes.
Les tretze roses van ser:
-Carmen Barrero Aguado ( 20 anys , modista ) . Treballava des dels 12 anys , després de la mort del seu pare, per ajudar a mantenir la seva família , que comptava amb 8 germans més , 4 menors que ella. Militant del PCE , després de la guerra, va ser la responsable femenina del partit a Madrid. Va ser detinguda el 16 maig 1939 .
-Martina Barroso García ( 24 anys , modista ) . En acabar la guerra va començar a participar en l’organització de les JSU de Chamartín. Anava a l’abandonat front de la Ciutat Universitària a buscar armes i municions ( el que estava prohibit). Es conserven algunes de les cartes originals que va escriure al seu nuvi i la seva família des de la presó.
-Blanca Brisac Vázquez ( 29 anys, pianista ) . La major de les tretze . Tenia un fill. No tenia cap militància política. Era catòlica i votant de dretes. Va ser detinguda per relacionar-se amb un músic pertanyent al Partit Comunista. Va escriure una carta al seu fill la matinada del 5 d’agost de 1939, que li va ser lliurada per la seva família ( tots de dretes ) 16 anys després. La carta encara es conserva.
-Pilar Bé Ibáñez ( 27 anys , modista ) . A l’ iniciar-se la guerra es va afiliar al PCE i va treballar com a voluntària en les cases – bressol ( on es recollia a orfes i als fills de milicians que anaven al front). Va ser nomenada secretària d’organització del radi Nord. En acabar la guerra es va encarregar de la reorganització del PCE en vuit sectors de Madrid. Va ser detinguda el 16 maig 1939 .
-Julia Conesa Conesa ( 19 anys , modista ) . Nascuda a Oviedo. Vivia a Madrid amb la seva mare i les seves dues germanes. Es va afiliar a les JSU per les instal·lacions esportives que presentaven a finals de 1937 on es va ocupar del monitoratge d’aquestes . Aviat es va emprar com a cobradora de tramvies , ja que la seva família necessitava diners, i va deixar el contacte amb les JSU . Va ser detinguda al maig de 1939 sent denunciada per un company de la seva ” nuvi ” . La van detenir cosint a casa seva. Va dir abans de morir : ” Que el meu nom no s’esborri en la història ” .
-Adelina García Casillas ( 19 anys , activista ) . Militant de les JSU . Filla d’un guàrdia civil. Li van enviar una carta a casa afirmant que només volien fer-li un interrogatori ordinari . Es va presentar de manera voluntària, però no va tornar a casa . Va ingressar a la presó el 18 maig 1939 .
-Elena Gil Olaya ( 20 anys , activista ) . Va ingressar a les JSU el 1937. En acabar la guerra va començar a treballar en el grup de Chamartín.
-Virtuts González García ( 18 anys , modista ) . Amiga de María del Carmen Cuesta ( 15 anys , pertanyent a les JSU i supervivent de la presó de Vendes ) . El 1936 es va afiliar a les JSU , on va conèixer a Vicente Ollero , que va acabar sent el seu nuvi. Va ser detinguda el 16 maig 1939 denunciada per un company seu baix ( es diu ) tortura.
-Ana López Gallego ( 21 anys , modista ) . Nascuda a La Carolina , Jaén . Militant de les JSU . Va ser secretària del radi de Chamartín durant la Guerra. El seu nuvi , que també era comunista, li va proposar anar-se a França, però ella va decidir quedar-se amb els seus tres germans menors a Madrid. Va ser detinguda el 16 de maig, però no va ser portada a la presó de Vendes fins al 6 de juny. S’explica que no va morir en la primera descàrrega i que va preguntar : « ¿ És que a mi no em maten ? ».
-Joaquina(com la meva àvia) López Laffite ( 23 anys , secretària ) . Al setembre de 1936 es va afiliar a les JSU . Se li va encomanar la secretaria femenina del Comitè Provincial clandestí. Va ser denunciada per Severino Rodríguez ( número dos a les JSU ) . La van detenir el 18 d’abril de 1939 a casa seva, al costat dels seus germans. La van portar a un xalet. La van acusar de ser comunista, però ignoraven el càrrec que ostentava. Joaquina va reconèixer la seva militància durant la guerra, però no l’actual. No va ser conduïda a Vendes fins al 3 de juny, tot i ser de les primeres detingudes.
-Dionisia Manzanero Salas ( 20 anys , modista ) . Es va afiliar al Partit Comunista a l’abril de 1938 després que un obús matés la seva germana i uns nois que jugaven en un descampat. En acabar la guerra va ser l’enllaç entre els dirigents comunistes a Madrid. Va ser detinguda el 16 maig 1939 .
-Dionisia Manzanero Salas ( 20 anys , modista ) . És va afiliar al Partit Comunista a l’ abril de 1938 després què un obús Matés su alemanya i uns nois que jugaven en un descampat . En acabar la guerra va ser l’ enllaç entre a els dirigents comunistes a Madrid. Va ser detinguda el 16 maig 1939 .
-Luisa Rodríguez de la Fuente ( 18 anys, sastre ) . Va entrar en les JSU en 1937 sense ocupar cap càrrec. Li van proposar crear un grup , però no havia convençut àdhuc a ningú més que al seu cosí quan la van detenir . Va reconèixer la seva militància durant la guerra, però no l’actual. A l’abril la van traslladar a Vendes , sent la primera de les Tretze Roses a entrar a la presó.
Aquestes 13è valentes dones van ser fussilades per els franquistes.
Les dones:Hypàtia d’Alexandria, Ratherine Wilson, Amèlia Mary Earhart, Carme Serrallonga i Calafell, Teresa Calcuta, Rosa Parks, Maria Mercè Marcal i Serra, Benazir Bhutto i la jove Malala Yousafzai també han sigut molt fortes!
Dones com aquestes també diuen les seves raons per poder cremar les injusticies!
Adéu Josep i companyia!!!

6 03 2016
alex hino (19:31:15) :

hola,
molt bones a tothom, ara mateix (després de la presentació) faré el meu comentari sobre el 8 de Març, però abans voldria dir, no, expressar la meva cara al veure el comentari de l’Ayah: 80 (de costat).
El primer vídeo ha sigut més un repensa que fas, cada acció pot ajudar o perjudicar a la dona. Si l’ajudes a les feines, ella tindà menys treball i si no l’ajudes tindrà més. Això des del punt de vista de països pobres.

En el segon vídeo parla sobre les dones més importants a l’història de la humanitat.
Hipàtia d’Alexandria va ser la primera dona que va fer aportacions a la ciencia exacta. Va ser científica, matemàtica, física i astrònoma. Admirada per la població masclista d’aquella època. Va ser asasinada pels fanàtics del cristianisme.
Katherine Sheppard va ser la persona més destacada en impulsar el sufragi femení a Nova Zelanda, Prime país en aprovar el sufragi femení.
Amelia Mary Earhart, primera aviadora que va creuar l’Atlàntic sola i primera persona en viatjar des de Hawaii fins a Mèxic.
Carme Serrallonga, pedagoga, traductora i fundadora d’escola que va estudiar a França fins els 14.
Maria Teresa de Calcuta, fundadora de les missioneres de la caritat, guanyadora al premi novel de la pau. Perseguida a l’India per les seves bones obres.
Nostrits de Roses nom que se li va donar a un grup de dones entre 18 i 29 anys, membres de les Socialistes Unificades . Fusilades pel regim franquisme.
Rosa Parks va ser detinguda l’u de Desembre de 1955 per no cedir el seu seient a un home blanc. Una defensora dels drets humans.

No puc seguir escrivint perquè s’em acaba el temps però volia recordar que les del vídeo no són les úniques, no ens oblidem de Marie Curie i altres moltes dones important a l’història de la humanitat.

Adéu.

6 03 2016
JOSEP (20:11:23) :

Hola,
Ajay, Maria, Marc, Alex H., espero no deixar-me ningú, molt bona feina!
Marc, has trobat informació sobre les 13 ROSES, 13 dones lluitadores assassinades pel franquisme. Bravo!
Josep

6 03 2016
Raul (20:47:11) :

Hola a tots!!
Hipàtia: fou cientifica astronoma va morir als 45 anys a mans de fanatics religiosos.
Katherine: dona destacada del sufragi femení a Nova Zelanda va ser el primer pais en aprovar el sufragi amb igualitat als homes.
Amelia: 1898/1937 aviadora i primera dona en fer la travesia de l’Atlàntic sola.
Carme Serrallonga: 1909/1997 docent, pedagoga, traductora i proferssora d’escola.
Maria Teresa Calcuta: 1910/1997 religiosa misionera de la caritat va ser una gran misionera pels seus fets .
13 Roses: va ser un grupo colectiu de dones de entre 18/29 anys fussilades a Madrid al 1939 per el regim franquista.
Rosa Louise: 1945 tenia 42 anys es va seure en un autobus a la zona dels blancs va pujar un blanc i no li va deixar seure i per aixó la van portar ha la preso.
Maria merce Marçal Serra: 1952/1998 poeta, narradora i editora, feminista i lesbiana.
Benazir: 1953/2007 primera dona en ser ministre en un país arab.
Malala: va neixer 1997 encara es viva, estudiant i bloguera va ser disparada el 9 d’octubre de 2012 per un terrorista taliba, a 2011 va rebre el premi de la pau i el premi internacional de Catalunya.
129 dones que van morir a una fabrica textil per un incendi provocat per l’amo de la fabrica a Nova York el 8 de març de 1911 cremades per revindicar els seus drets.

8 03 2016
Elsa Domene (17:28:52) :

Hola Josep i compañia:

Els videos m’an semblat molt explicatius.

Hipàcia d’Alexandria:(c. 370 d.C. – març del 415 d.C.) fou una filòsofa neoplatònica, científica i mestra natural d’Alexandria a la província romana d’Egipte, que va destacar en els camps de la matemàtica i l’astronomia.[2] Fou membre i cap de l’Escola neoplatònica d’Alexandria. És considerada la primera dona coneguda que féu una contribució substancial al desenvolupament de la matemàtica.

Katherine Wilson Sheppard:(10 de març de 1847 – 13 juliol 1934 ) va ser la integrant més destacada del moviment pel sufragi femení a Nova Zelanda i per això, la sufragista més famosa d’aquest país. Atès que Nova Zelanda va ser el primer país a aprovar el sufragi femení en condicions igualitàries al dels homes , la feina de Sheppard per aconseguir aquest fi va tenir un impacte considerable sobre els moviments pel sufragi femení en altres països.

Amelia Mary Earhart:(Atchison , Kansas , 24 de juliol de 1897 – desapareguda a l’oceà Pacífic 2 de juliol de 1937) va ser una aviadora nord-americana , cèlebre per les seves marques de vol i per intentar el primer viatge aeri al voltant del món sobre la línia equatorial.Ella va passar bona part de la seva infància amb els seus avis materns , els qui li van proporcionar un estil de vida ple de comoditats. El seu avi, Alfred Otis , era un prominent jutge retirat, que pensava que el pare d’Amelia , Edwin Earhart , advocat d’empreses del ferrocarril, no estava en condicions de proveir a la seva família un estil de vida prou folgat.

Carme Serrallonga i Calafell:El 1931 es llicencià en filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona i fou una de les fundadores de l’Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya. Va residir un any a la Residencia de Estudiantes de Madrid i tornà a Barcelona, on s’incorporà a la seva tasca a l’Institut Escola fins a la fi de la guerra civil espanyola.El març del 1939, quan les tropes franquistes entraren a Barcelona, amb altres professors i pares d’alumnes del desaparegut Institut-Escola, fundà l’escola Isabel de Villena, continuadora de la tasca pedagògica iniciada durant la Segona República Espanyola per aquest i que durant la postguerra fou considerada pionera de la coeducació i de l’ensenyament en català malgrat la persecució de les autoritats franquistes. També participà en la fundació de l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual per tal de formar els futurs actors en la dicció.Com a escriptora, va destacar com a traductora al català de nombroses obres d’autors alemanys com Bertolt Brecht, Friedrich Dürrenmatt, Heinrich Böll, György Lukács i Alfred Döblin. El 1984 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Rebé el Premi Ciutat de Barcelona de traducció 1993 per la versió catalana de la novel·la A la glorieta, de Jane Bowles, i el Premi Nacional de les Arts Escèniques.

Teresa de Calcuta:(Uskub, Imperi Otomà -actual Skopje, Macedònia-, 26 d’agost de 1910-Calcuta, Índia, 5 de setembre de 1997), de nom secular Agnes Gonxha Bojaxhiub, va ser una monja catòlica d’origen albanès naturalitzada índia, que va fundar la congregació de les Missioneres de la Caritat a Calcuta el 1950. Durant més de 45 anys va atendre a pobres, malalts, orfes i moribunds, al mateix temps que guiava l’expansió de la seva congregació, en un primer moment a l’Índia i després a altres països del món. Després de la seva mort, va ser beatificada pel papa Joan Pau II, atorgant-li el títol de beata. La seva canonització va ser aprovada pel papa Francesc al desembre de 2015, després que la Congregació per a les Causes dels Sants reconegués com extraordinària la curació d’un brasiler malalt en estat terminal.6
Agnes va descobrir la seva vocació des de ben petit, i per 1928 ja havia decidit que estava destinada a la vida religiosa. Va ser llavors quan va optar per canviar el seu nom a «Teresa» en referència a la santa patrona dels missioners, Teresa de Lisieux. Si bé va dedicar els següents 20 anys a ensenyar en el convent irlandès de Loreto, va començar a preocupar-se pels malalts i pels pobres de la ciutat de Calcuta. Això la va portar a fundar una congregació amb l’objectiu d’ajudar els marginats de la societat, primordialment malalts, pobres i persones que no tenien llar.En la dècada de 1970 era coneguda internacionalment i havia adquirit reputació de persona humanitària i defensora dels pobres i indefensos, en part pel documental i llibre Something Beautiful for God, de Malcolm Muggeridge. Va obtenir el Premi Nobel de la Pau el 1979 i el més alt guardó civil de l’Índia, el Bharat Ratna, el 1980, per la seva tasca humanitària. A ells es van sumar una desena de premis i reconeixements de primer nivell, tant nacionals com internacionals.Va rebre elogis de moltes persones, governs i organitzacions. No obstant això, va enfrontar també una sèrie de crítiques, com les objeccions de Christopher Hitchens, Michael Parenti, Aroup Chatterjee i el Consell Mundial Hindú. El 2010, en el centenari del seu naixement, va ser homenatjada al voltant del món, i el seu treball reconegut per la presidenta índia Pratibha Patil.

Maria Mercè Marçal i Serra :(de casada Rosa Parks) (Tuskegee , Alabama, 4 febrer 1913 – Detroit , Michigan , 24 d octubre de 2005) va ser una figura important del moviment pels drets civils als Estats Units , especialment per haver-se negat a cedir el seient a un blanc i moure a la part del darrere de l’autobús al sud d’Estats Units , l’1 de desembre de 1955. Per tal acció va acabar a la presó , el que es cita freqüentment com l’espurna del moviment, i se la reconeix com «la primera dama dels drets civils » , si bé ja existia un precedent d’una altra dona, Claudette Colvin , que havia estat arrestada per la mateixa causa el 2 de març del mateix any.Maria Mercè Marçal i Serra (Ivars d’Urgell, el Pla d’Urgell, 13 de novembre de 1952 – Barcelona, 5 de juliol de 1998) va ser una poeta, catedràtica d’institut de català, narradora, editora i traductora catalana. Va fer servir com a nom de ploma Maria-Mercè Marçal. També va ser activista política, cultural i feminista.

Va ser la primera dona que va ocupar el càrrec de Primer Ministre d’un país musulmà i va dirigir al Pakistan en dues ocasions entre els anys 1988-1990 i 1993-1996 . En el seu primer mandat va ser destituïda del seu càrrec 20 mesos després de la seva presa de possessió per ordre del llavors president Ghulam Ishaq Khan sota càrrecs de corrupció. El 1993 va ser reelegida , però en 1996 va ser cessada del seu càrrec sota la mateixa acusació, aquesta vegada pel President Farooq Leghari.

Guanyadora del Premi Nobel de la Pau en 2014; 1 als seus 17 anys, és la persona més jove guanyadora amb aquest premi en qualsevol categoria.

ADÉU

8 03 2016
Germinal (18:41:52) :

Hola companys i companyes ara us diré el que m’han semblat els vídeos.
El primer penso que perquè siguin dones,no les tenen que tractar millor o pitjor i per això la salut es la causa de que el 80 per cent de les dones són pobres.
Ara vaig per el segon en el segon m’he fixa’t en que tots tindríem que fer el mateix que a Nova Zelanda que allà tots són iguals tan homes com dones, gràcies a Kate Sheppard a jo he vist las 13 rosas la pel·lícula axó es tot.

9 03 2016
Xènia 6èB (13:59:03) :

Hola companys i companyes de 6è,
Després de veure els dos vídeos he pensat: les dones també són importants. La dona pot fer i ha de tenir els mateixos drets que l’home, perquè nosaltres també podem treballar, pilotar, conduir o ser policíes. Hi ha d’haver igualtat entre l’home i la dona per què tan l’un com l’altre són importants.

9 03 2016
polm (17:25:41) :

hola companys i companyes
yo penso que dona igual que siguis home o dona
tots som iguals que la dona te els mateixs drets que lhome
i que el seu salari tendria que se el mateix que els homes
tambe me fixat en el segon video i crec que tindriem que tenim
que fer el mateix que nova zelanda

10 03 2016
Gerard 6èB (20:08:19) :

Bon dia companys i companyes de 6è.
Aquest dia, 8 de març de 2016 es un dia molt important a tot arreu del món. Es un día molt especial per molta gent i clar també per a mí, amb dona molta rabia que les dones no tinguin els mateixos drets que els de l’home, també no se si us enrecordeu nois i noies que el Jusep ens va dir que a les noies lis tallaben el clítoris per no tindré sensació i aixó no es pot fer perquè sigui una dona si tambe es un ser humà, te els mateixos drets de manipular coses com l’home, o pilotar o descobrir a i que no se m’oblidi tambè te que cobrar el mateix sou que l’home i que pari ara m’ateix la gent que maltracte a la seva dona o novia basta ja de conflictes m’agradaria que aquest desig es pogués complir ja bueno espero que aquesta breu explicació a la gent de tot el món els fasi reflexiona fins aviat adeu.

12 03 2016
Ariadna (18:51:20) :

Hola companys i companyes de 6é
He vist els dos vídeos i he pensat que l’home i la dona tenen el mateix dret a treballar del que vulguin com ser bomber, policia, futbolista, entrenador, pilot,etc…
He descobert que a la història hi ha moltes dones que han fet coses importants,com per exemple:
Rosa Parks, que va ser activista afroamericana que va lluitar contra la discriminació dels negres, Katherine Wilson Sheppard que va ser la integrant del moviment femení a Nova Zelanda, Mare Teresa de Calcuta que va ser una monja catòlica que va ajudar a malalts i pobres a l’Índia, Amelia Mary Earhart que va ser una aviadora nord-americana i va desaparèixer en el Oceà Pacífic mentre volava. Marie Curie que va ser una física i química polonesa que va descobrir la radioactivitat. Malala Yousafzai és una jove paquistanesa que lluita per a què les nenes vagin a aprendre a l’escola. Un dia uns
talibans li van disparar al cap i al coll quan anava en autobús cap a l’escola.
Ho van fer perquè Malala escrivia en un blog,que les nenes tenen el mateix dret que els nens a rebre educació.
Malala va participar en una campanya de protesta pel segrest d’unes nenes que estaven a una escola de Nigéria,per part d’uns terroristes perquè pensen que les nenes no poden rebre educació. Cada any milions de nenes son forçades a casar-se,i abandonar els seus estudis.

13 03 2016
roger (13:37:43) :

Aquest vídeos eren importants perquè ens ensenyaven la importància que te la dona en el segon vídeo hi han dones molt importants que van ser assassinades i el primer vídeo ensenyava que li fan a les dones de tot el mon com que el setanta per cent de pobres eren dones. Aixo es tot.

13 03 2016
elisa (17:09:26) :

Hola 6è

Ja he vist ek vídeos i he pensat “perquè les dones son tractades així?” No entenc com alguns persones poden menyspreear a la dona, perquè tots som iguals tant com dones i hmes. Tots tenim el mateix dret de treballar del que vulguis i de tenir el mateix salari que els homes. Perquè treballar a casa no només és cuestió de la dona sino tamé de l’home.Tots hauriem de tenir la mateixa paga, la mateixa oportunitat de fer les coses perquè tots som iguals i ens hem de respactar tal i com siguem tant l’hoe que la dona. Hi ja ni han agut de dones que han lluitat per poder fer, que les tractin iguals, i això és el que hauriem d’intentar nosaltres, tots nosaltres.

Espero que us hagi agradat la meva opinió.

Elisa

22 03 2016
BIEL GARCIA TASIAS (19:58:45) :

Hola soc el Biel,una vegada he vist els dos videos crec que els homes com les noies tenen el mateix dret de treballar que els nois. Tambè es trindria que baixa el 80% de la pobresa,la qual son noies.Jo penso que es tindria que baixar el nivell de pobresa.

Molta gent d´Africa treballa en els camps, només per cobrar mes o menys 5 euros per setmana. Les cases d´allà estan molt pitjor que en Europa.

BONA PASQUA
ADEÚ I BONES VACANSES

24 03 2016
Anna G (12:17:06) :

Bon dia,
Potser, ara, tothom s’està fent la mateixa pregunta… “Per què les dones han de tenir menys drets que els homes?” Aquesta pregunta mai trindrà resposta correcta, perquè no hi ha cap raó per la qual nosaltres, les dones, tinguem menys drets, menys respecte, que els homes.

Segurament també us preguntareu que que hi podeu fer vosaltres… Un tot sol no pot canviar la forma de mirar del món, però si cadascun aportessin el seu gra de sorra, fariem una muntanya que fes ombra a aquest problema. Tothom podria ajudar a la seva manera, tothom.

Doncs, crec que ja he explicat la meva opinió sobre el tema així que…

BONA PASQUA A TOTHOM!

Deixa un comentari

Podeu utilitzar aquestes etiquetes : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>