Física i Química

L’EBULLICIÓ

Quan la temperatura d’un líquid s’eleva progressivament, les seves partícules adquireixen més energia i es mouen cada vegada més ràpid. Així, a l’interior del líquid es formen bombolles que, a mesura que pugen a la superfície, es fan més grans fins que es trenquen i s’escapen a l’atmosfera: en aquell moment, el líquid bull.

1. EXPERIMENTA A CASA

  1. Realitza l’experimentació que s’indica a casa teva i penja EL RESULTAT al moodle de Física i Química, UD6 Temperatura. Aquí tens el link de l’experiment.

El canvi d’estat a casa

2. ESCOLTA COM ES PODEN UNIR LA FÍSICA I LA MÚSICA.

La pianista Ruth Lluís ens ha realitzat una improvització sobre un tema de V.Engel expressament per al nostre bloc. Escolta-la que és un gran regal.

Audició 1.

(Les audicions les podeu descarregar des del moodle de Música)

3. APRÈN LES BASES TEÒRIQUES

A continuació es proposen diverses activitats i vídeos explicatius sobre el comportament de la temperatura en els canvis d’estat i la seva interpretació segons el model cineticomolecular.

Realitza les activitats programades dins la plataforma SCIENCE-BITS, que hi pots accedir des del teu moodle. A partir d’aquestes activitats, aprendràs a interpretar la gràfica de temperatura-temps de l’escalfament d’una substància.

Has de treballar la unitat: EFECTES DE LA CALOR SOBRE ELS COSSOS (pestanya, les meves classes)

4.SENT COM LA MÚSICA POT INTERPRETAR UNA GRÀFICA.

En les activitats que has realitzat hi ha una simulació de l’escalfament d’una quantitat d’aigua, que es relaciona amb la gràfica següent:

Ara activa EL SIMULADOR AL MATEIX TEMPS QUE SENTS L’AUDICIÓ DE LA RUTH. Respon les següents qüestions a la teva EPA i les envies al moodle.

a) En quins trams de la gràfica es correspon la peça musical? Associa a partir de quin minut de la gràfica comença la interpretació per l’audició.

b) Quin canvi d’estat interpreta l’audició, la fusió o l’ebullició ? Creus que podria ser aplicat a ambdós canvis d’estat? Per què?

c) Com representa la música, l’increment d’agitació de les molècules causat per l’escalfament de l’aigua?

d) Una peça musical pot arribar a transmetre múltiples emocions. Quin estat d’ànim et transmet aquesta audició?

Envia totes les teves respostes a través del moodle de Fisica i Química abans del 25 de maig.