Arts plàstiques

CANVIS D’ESTAT D’ÀNIM

Tots tenim dies bons i dies dolents. I tant els uns com els altres són importants. Imaginem un dia que ens trobem contents, feliços, satisfets. I ara un en què el nostre estat d’ànim sigui baix i ens sentim desanimats, melancòlics, tristos, sense energia. Aquests estats d’ànim responen a emocions però comporten una sèrie de conseqüències pràctiques. Algunes positives, altres negatives.

Per exemple, si estic de bon humor puc prendre decisions precipitades, que després me’n puc penedir, o pel contrari, si estic trist o baix d’ànim puc renunciar a coses que ens resultarien positives, quedar amb algun amic o amiga, etc.

L’estat d’ànim és un estat emocional que roman durant un període més o menys llarg. Els estat d’ànim es diferencien de les emocions en què són menys específics, menys intensos, més duradors i menys donats a ser activats per un determinat estímul o esdeveniment.

Segons alguns psicòlegs com Robert Thayer, l’estat d’ànim ès una relació entre dues variables: energia i tensió. Llavors tindríem un estat d’ànim enèrgic (de més cansat a més actiu) i un estat referit al grau de nerviosisme (entre més calmat o més tens), considerant-se el millor un estat calmat-energètic (bon humor) i el pitjor un estat tens-cansat (mal humor). Thayer també defensa una connexió especial entre alimentació i exercici físic amb l’estat d’ànim.

Segons un estudi signat pel University College de Londres i publicat a Trends in Cognitive Sciences, els estat d’ànim no neixen del no-res, i no són simples capricis, ben al contrari, tot i que sovint no semblen tenir el seu origen en cap situació concreta, estan condicionats per experiències reals que hem tingut en el passat i compleixen una missió important: ajudar-nos als canvis de la vida.

Els autors de l’estudi creuen que sentir-se una mica trist i melancòlic és un mecanisme que el nostre organisme posa en marxa per protegir-nos d’un eventual esdeveniment negatiu. I afirmen que la capacitat per sentir estats d’ànim és un tret evolutiu que ens ha ajudat com a espècie, perquè no hi ha res de més útil que la capacitat d’adaptar-se a les noves circumstàncies.

Ara bé, un cop ens hem adaptat als canvis, l’estat d’ànim recula i torna a la normalitat.

EXPERIMENTA A CASA

Activitat 1

Experimentar, investiga, recorda com influeixen els canvis d’estat anímic (bon humor/ mal humor) o (calmat-enèrgic/ tens-cansat), amb ser més o menys creatiu.

  • Quina relació creus que existeix entre els estats anímics i la creativitat. Per què creus que passa?

Activitat 2

Experimenta amb el traç i els colors.

  • Què és el traç? Dibuixa diferents tipus de traç.
  • Quins colors et generen estat d’ànim positius, és a dir, “bon rotllo”, i quins colors et generen estat d’ànim negatiu (mal rotllo).
  • Experimenta amb pigments naturals: En una làmina experimenteu pintant amb cafè, amb tinta de calamar, si en teniu, amb cúrcuma, amb remolatxa,..i investigueu-ne d’altres.

Activitat 3

Experimenta amb diferents textures.

  • Impregna de diferents maneres la pintura en una làmina. Utilitza primer un pinzell, després prova amb una esponja, amb els dits, amb palletes de plàstic, amb comptagotes, ampolletes d’esprai, etc. En el cas de la remolatxa seria la pròpia superfície d’aquesta, com si fos un segell. Després mireu les diferents textures que es creen.

Activitat 4

Una vegada has experimentat amb diferents tècniques i materials, expressa en dos làmines diferents els dos estats d’ànims que s’ha explicat. En una làmina has d’expressar el bon humor i en l’altra el mal humor. Per fer-ho pots utilitzar tot el que has treballat abans. Pot ser un dibuix abstracte o realista, pots utilitzar només traços, només colors, o traços i colors, pots utilitzar pigments naturals, o pintures de compra, pots utilitzar pinzells, els dits, esponges, palletes de plàstic, comptagotes, esprais, etc.

Presentació de les activitats

Heu de fer una fotografia de cada làmina que heu de presentar i penjar al moodle al repte 7 o enviar-m’ho al meu correu electrònic: marnau32@xtec.cat abans del 25 de maig. Les cinc làmines que heu de presentar són:

– Làmina 1: Heu d’escriure la relació que hi ha entre l’estat d’ànim i la creativitat. També en aquesta làmina heu de dibuixar els diferents traços que heu experimentat.
– Làmina 2: Experimentació amb diferents pintures naturals i escriure en aquesta làmina quins colors et generen bon humor i quins colors et generen mal humor.
– Làmina 3: Experimentació amb diferents textures.
– Làmina 4: Làmina on expressis el bon humor utilitzant totes les tècniques que has experimentat abans.
– Làmina 5: Làmina on expressis el mal humor utilitzant totes les tècniques que has experimentat abans.