Tot encalçant Medusa

Medusa (-ae) f.: monstrum femineum, una trium Gorgonum, quae serpentes pro crinibus habuit, cuius visus aliquem ad eum videntem in lapidem mutavit, a Perseo occisa. Medusa erat soror mortalis immortalium Gorgonum Sthenonis et Euryales.

 

1.- Medusa era una de les tres germanes anomenades Gorgones. Però, com s’escriu en català correctament? Gorgona o Gòrgona?

2.- Medusa havia estat una bonica noia que va gosar desafiar els déus. En què va consistir aquest desafiament i quin va ser el seu càstig?

3.- Malhauradament, el seu final va ser força tràgic. Un heroi grec en va tenir la culpa. Qui? Per què ho va fer?

4.- Al final, però, Medusa va tenir descendència. Qui podem considerar els seus “fills” pòstums? (Hauràs de buscar una mica)

5.- Si hi pensem una mica, a l’Helicó, un turó de Grècia, hi ha una font anomenada _______________ en honor d’un personatge esmentat a la resposta de la pregunta anterior. Pots explicar per què es diu així, si tenim en compte que –crene significa font?

6.- Com a mínim, hi ha dues interpretacions modernes d’aquest mite, la psicoanalítica i la feminista. Quina creus més encertada? Per què?

7.- Les representacions del cap de la medusa s’anomenaven gorgoneion i eren un símbol apotropaic relacionat amb les forces ctòniques. Però, què volen dir aquestes paraules? Troba una representació grega, una de romana i defineix apotropaic i ctònic.

8 .- Creus que la Medusa va existir? Què ens diu d’això l’escriptor grec Pausànies quan parla de la ciutat de Corint (II,2-15).

9 .- Quina relació hi ha entre la Medusa i la Deessa Atena. T’hauràs de fixar, sobretot, en el seu escut, que té un nom ben particular. Quin? Què significa aquest nom avui dia.10 .- Si has arribat fins aquí, no et costarà gaire fer-te una idea de quin aspecte devia tenir, però segurament altres creadors hi ha pensat abans que tu. De les representacions artístiques d’aquest personatge mitològic que has anat trobant al llarg de la recerca, (o cercant aquí o aquí) escull-ne dues de representatives, copia-les aquí sota i comenta quins aspectes del mite hi surten reflectits.

Les meves fotos:

El meu comentari:

_________________________________________________________

La gran pregunta

Després del que has aprés, no et costarà gens traduir el text inicial en llatí:

 

Medusa (-ae) f.: Graece , monstrum femineum, una

trium Gorgonum, quae serpentes pro crinibus habuit,

cuius visus aliquem ad eum videntem in lapidem mutavit,

a Perseo occisa.

Medusa erat soror mortalis

immortalium Gorgonum Sthenonis et Euryales.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *