LA MÚSICA DELS 80

LA MÚSICA DELS 80:

La dècada dels 80 es va caracteritzar per l’amplia diversitat de música en estils, propostes, formes i estètica, gràcies al naixement de diversos subgèneres del rock (new wave, post-punk, techno, dark, electrònic, rap, breakdance, dark metall, new romantic…), que es van anar incorporant a l’escena al llarg del decenni, alguns amb característiques massives, quant a la seva exposició, uns altres més aviat subterranis o alternatius.

 

Gèneres:

Pop

Durant els anys 80 el gènere Pop es va massificar en tot el món. Els artistes americans més importants del moment van ser Michael Jackson , Madonna, Prince, Cyndi Lauper.

Al Regne Unit, també hi van destacar artistes com Sir Elton John.

En aquesta època es va produïr una gran venda de discos que no s’havia donat fins aleshores.

Les ballades pop van tenir molt èxit a les discoteques dels anys 80, les quals estaven de moda.

AUDICIÓ 1:

Nom de l’artista: Madonna.

Títol de la cançó: Papa don’t preach

Estil: Pop dels 80

 

 

AUDICIÓ 2:

Nom de l’artista: Cindy Lauper

Títol de la cançó: Gils just want to have fun

Estil: Pop dels 80

 

 

AUDICIÓ 3:

Nom de l’artista: Michael Jackson

Títol de la cançó: Smooth Criminal

Estil: Pop dels 80

 

 

AUDICIÓ 4:

Nom del cantant: Prince

Títol de la cançó: Kiss

Estil: Pop dels 80

Dins del pop van aparèixer alguns subgèneres:

Pop independent (Indie i New pop):

A aquesta subdivisió del pop hi pertanyen totes les agrupacions les companyies discogràfiques de les quals no compten amb grans pressupostos i que per tant no competeixen amb el “mainstream”. El seu caràcter underground els confereix cert caràcter de culte, que s’incrementa de vegades amb una lírica creativa una mica difícil d’assimilar només escoltant-se un cop. La creació musical està enfortida davant de la promoció o la rendibilitat del producte. Freqüentment engloba formacions musicals àdhuc sense distribució i/o edició de l’obra, però amb gran àmbit de notorietat en llurs localitats d’origen. Les primeres formacions a donar-se a conèixer a Espanya per aquest tipus de sons foren bandes com Los Piratas, Los Planetas i fins i tot Niños Mutantes, la primera d’elles avui inexistent.

Pop electrònic

És aquell que s’ha generat amb instruments electrònics i sons digitables. Entre els seus principals exponents es troben Pet Shop Boys, Eurythmics i els primers àlbums de Depeche Mode; dins de llationamèrica Miranda, Lourdes i Belanova.

AUDICIÓ 5:

Nom del grup: Pet Shop Boys.

Títol de la cançó: You are allways on my mind

Estil: Pop Electrònic.

 

AUDICIÓ 6:

Nom del grup: Eurythmics

Títol de la cançó: Sweet dreams.

Estil: Pop electrònic.

 

Pop tradicional

És aquell que s’ha generat amb l’estructura musical tradicional: veu, baix, bateria i guitarra entre altres instruments que donin una gran senzillesa i que li agradi al públic per tenir un gran èxit.

Pop vs Rock

Hi ha tantes característiques comunes entre el rock i el pop que, en moltes ocasions, una mateixa composició pot ser catalogada indistintament com un o altre amb arguments igualment sòlids. Existeix l’opinió consensuada que la principal diferència està en la intensitat de l’espectacle en directe i en la força i virtuosisme instrumental. El rock sempre manté l’estructura tradicional, car és de gran utilitat i dóna un gran so “guitarra-baix-bateria”, amb riffs saturats i solos de guitarres penetrants, amb un gran nucli rítmic de baix i bateria, i amb veus més estripades. La temàtica de les lletres sol ésser més àmplia i arriscada. El pop, en canvi, no té cap estructura instrumental definida, predomina la melodia de veu sobre la resta d’instruments, i manté un clímax musical més assimilable i net.

 

Música Dance:

La música dance va ser també un dels gèneres més preponderants dels 80. Les discoteques estaven de moda i existia un gran nombre de músiques especialment pensades per ser escoltades i ballades en aquests recintes.

La música dance és una involució de la música disco dels anys 70. Aquesta es produeix originariament perquè durant els anys 80 els productors comencen a tenir sobre-costos en les seves edicions; així que substitueixen les seccions de corda i vent, i l’amplia plantilla de músics de sessió per sofisticats seqüenciadors i caixes de ritmes (hi ha una gran inovació d’aparells electrònics).

D’aquesta manera naixeran posteriorment estils com l’electro.

 

New wave

El terme New Wave (New Wave rock music, en anglès) s’utilitza generalment per definir un gènere musical originat en el rock a finals de la dècada de 1970 i durant la dècada de 1980, com un derivat del punk rock. La new wave va sorgir com una nova forma de rock que es basava en el so del rock and roll de la dècada de 1960, així com el punk es va basar en el rock dels anys 1950. El gènere es va caracteritzar per mesclar habitualment elements      del funkreggae i ska, i també l’ús de de sintetitzadors.

Alguns artistes de New wave van ser: Police (una època determinada), Duran duran Spandau Ballet, Tears for fears etc.

AUDICIÓ 7:

Nom del grup: Tears for fears

Títol de la cançó: Everybody wants to rule the world

Estil: New Wave

 

Post Punk

El Post-punk és un moviment de música rock amb arrels als finals dels anys 1970, tot seguit de l’explosió inicial del punk rock de mitjans dels 1970. Aquest gènere reté les seves arrels del moviment punk però d’una manera més introvertida, complexa i experimental.

Exemple: Talking Heads.

AUDICIÓ 8:

Nom del grup: Talking Heads

Títol de la cançó: Physcho Killer

Estil: Post punk

 

 

La Moguda Madrilenya:

A Espanya hi va haver un moviment contracultural que va sorgir en moments de la transició del franquisme a la democràcia on van sorgir molts grups musicals, alguns d’ells de molta qualitat i d’altres no tant. Va voler donar a l’exterior una imatge de l’Espanya moderna

El recolzament polític a aquesta cultura alternativa va pretendre mostrar un punt d’inflexió entre la societat franquista i la nova societat de la democràcia. Volien donar una imatge d’una Espanya moderna; la moguda madrilenya va ser utilitzada internacionalment per combatre la imatge negativa que el país havia donatal llarg de la dictadura.

Hi van haver grups de tots els estils que hem esmentat, desde el pop més tradicional, indie, dance i tecno-pop.

Programes televisius com “Tocata” i la Bola de Cristal, aquest últim presentat per  Olvido Gara, més coneguda com la cantant “Alaska” van ajudar a que aquesta música fos escoltada per una gran massa d’espectadors.

AUDICIÓ 9:

Nom del grup: Alaska y los Pegamoides

Títol de la cançó: ¿ A quién le importa?

Estil: dance (HI-NRG)

 

AUDICIÓ 10:

Nom del grup: Mecano

Títol de la cançó: Me colé en una fiesta.

Estil: Pop electrònic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *