EL ROCK 1a PART

ROCK  (ANYS 50)

Sorgeix  durant els anys 50 als Estats Units a partir de  la barreja de diferents estils musicals que s’escoltaven als Estats Units.

Aquests estils son: blues, espirituals negres, rhythnm and blues i balades country.

 

-La figura més important del rock va ser Elvis Prestley. Aquest va combinar la música negra i les balades. Elvis es va convertir en un fenomen mediàtic. Va protagonitzar moltes pel·lícules i va tenir molts fans.

 

Grups i artistes de Rock dels anys 50:  Elvis Prestley, Jerry lee Lewis, Chuck Berry, Bill Halley.

Formació bàsica d’un grup de rock: Bateria, baix i guitarra. Després se li poden afegir altres instruments.

AUDICIÓ 1:

Autor o intèrpret:  Bill Halley

Títol de la cançó: Rock Arround the clock (1956)

Estil: Rock and Roll

Esquema:  Intro  A   A   (solo de guitarra)   A    A   (Solo instruments vent)   A

 

AUDICIÓ 2:

Autor o intèrpret: Elvis Prestley

Títol de la cançó: Suspicious mind

Estil : Ballada Rock

Esquema:     Intro  A  A  B(Tornada) A  A  B TRANSICIÓ (ballada canvi tempo) A (es repeteix varies vegades i va disminuïnt el so)

 

 

AUDICIÓ 3:

Autor o intèrpret: Chuck Berry

Títol de la cançó: Johnny be good

Estil: Rock And Roll

http://youtu.be/6ofD9t_sULM

 

FOLK ROCK

Sorgeix durant els anys 60 . Va ser un corrent musical amb connotacions socials que es va escampar pels Estats Units. Eren un petit grup d’intel.lectuals i músics de Nova York que aprofundien en la seva música folklòrica .  D’aquesta recerca sorgeix el moviment folk que defensa l’enmancipació de la població negra, el respecte per la natura, i el rebuig a la guerra del Vietnam. Té a veure amb el moviment hippie.

Característiques: Melodies i arranjaments musicals senzills, els músics donen importància  al missatge de les cançons  i es barrejen amb la cultura rock de l’epoca.

Woodstock: Paral.lelament al moviment folk, també és  la dècada dels macrofestivals. Woodstock va ser el  macro-festival  més famós i important de tots, tot i que anteriorment ja n’hi havia hagut d’altres. Va passar durant  l’any 69 i hi van assistir mig milió de persones. En aquest festival hi van participar els músics de cultura rock més importants del moment. El missatge del festival va ser de pau i no a la guerra.

Grups i artistes del folk rock: Joan Baez, Peter Paul and Mery, The Mamas and the Papas, Symon and Garfunkel.

 

 

AUDICIÓ 4:

Autor o intèrpret: Joan Baez

Títol de la cançó: Ain’t me baby

Estil: Folk

Esquema: INTRO A B (Tornada)A B (Tornada) A B (Tornada)

 

Altres comentaris:   Joan Baez va començar com a cantant d’antigues  ballades, i va continuar amb cançons de compromís social i polític. Es va convertir en símbol contra la injusticia , les guerres i les dictadures.

 

AUDICIÓ 5:

Autor o intèrpret: Bob Dylan

Títol de la cançó: Blowing in the wind

Estil: Folk

Esquema:

Altres comentaris:  Bob Dylan combina elements de la música country i Rock and Roll blanc i negre. Les lletres de les seves cançons son una crítica de la societat americana i van ser adoptades com a himnes de tota una generació.

http://youtu.be/drWJAaUyLWo

[youtube]http://youtu.be/drWJAaUyLWo[/youtube]

 

AUDICIÓ 6:

Autor o intèrpret: Carlos Santana

Títol de la cançó:Soul Sacrifice (Woodstock 1969)

Estil: Rock Fussió

Instruments que identifiques:  Guitarra elèctrica (PRS Paul Reed Smith) , baix elèctric, Teclat (Hammond), Bateria,Congues, bongós, escallot.

 

POP ROCK

-Sorgeix durant els anys 60 . És un corrent musical que té els seus orígens al Regne Unit. Els seus màxims representants van ser The Beatles i The Rolling Stones.

BEATLES:

Els components dels Beatles van ser JOHN LENNON,PAUL MC CARTNEY, GEORGE HARRISON I  RINGO STARR . Són de LIVERPOOL.

Surten a la llum amb la cançó Love me do l’any 1962, i es mantenen en els primers llocs de les llistes d’èxits fins a la dissolució del grup, l’any 1970.

Una de les característiques  més sorprenents de la imatge dels beatles va ser el pentinat, molt discret si es compara amb les modes posteriors, però que va crear tot un estil.

Les cançons dels Beatles es fan populars arreu del món. La seva música exemplifica el so LIVERPOOL:

– melodies de qualitat, arranjaments exquisits, veus impecables,utilització d’acords simples, una estètica rebel i el so rock que tant d’èxit tenia aleshores.

 

Per tot això els Beatles es consideren els iniciadors de la música POP:

fan música moderna adreçada al consum massiu (pop es l’abreviatura de popular) i basada en la cara més amable del rock and roll.

 

La seva música pren una evolució paral·lela als canvis socials del moment. Tenen maneres diferents  de fer la seva música.

All You need is love : Cançó on intervenen amb una orquestra simfònica i de missatge social.

Yesterday : Cançó on experimenten  amb instruments clàssics.

Strawberries fields forever : Rock psicodèlic influenciat pel consum de substàncies al·lucinògenes.

 

 

AUDICIÓ 7

Autor o intèrpret: The Beatles.

Títol de la cançó: All you need is love.

Estil: Pop-Rock

Esquema: I(INSTRUMENTAL)  A (Love…)   B (estrofa)    B    C     A     C     B     C     C    CODA

http://youtu.be/sTF_wJW7N4g

 

Altres comentaris: Aquest vídeo enregistra la 1a gravació vía satèl.lit d’una cançó l’any 1967. Va ser un encàrrec de la BBC als Beatles i aquesta cançó havia de representar al Regne Unit en un programa de televisió que emetia aquesta cadena.

Com era una transmissió mundial, se li va donar a aquesta cançó un sentit internacional afegint temes de cançons com la Marsellesa, la invenció número 8 de Bach, In the Mood de Glenn Miller i d’altres cançons conegudes a la CODA.

AUDICIÓ 8

Autor o intèrpret: The Beatles.

Títol de la cançó: Yesterday

Estil: Pop-Rock

Esquema: A (estrofa) A  B (tornada)  A  B  A

Altres comentaris:

Va ser grabada l’any 1956 i és la cançó amb més versions i  té el rècord Guiness de transmisions de radio. La va escriure Paul Mc Cartney.

http://youtu.be/Y2kctftTq_Q

 

 

AUDICIÓ 9:

Autor o intèrpret: The Beatles.

Títol de la cançó: Strawberry fields For ever

Esquema :  INTRO           A             B             A             B             A             B             A         CODA

Estil: Rock-Psicodèlic

 

 

Altres  comentaris: La va composar John Lennon, Està inspirada en els records de la infancia de Lennon quan jugaba en el jardí de casa seva. Strawberrie field era una casa d’acollida d’infants que estaba a prop de la casa de Lennon. Quan ell era petit anava amb els seus amics a jugar.

http://youtu.be/HTXyoPVOUso

 

 

 

ROLLING STONES:

Els components dels Rolling stones  van ser MICK JAGGER, KEITH RICHARDS, BRIAN JONES, , CHARLIE WATTS I BILL WYMAN. També eren de LIVERPOOL.

Contrariament als Beatles, els Rolling Stones inicien la seva trajectòria amb una actitud provocadora i inconformista que han mantingut sempre.  Des dels inicis s’han declarat seguidors del Rhythm and blues negre, i el seu nom prové d’un blues que cantava Muddy Waters titulat Rolling stone (bala perduda).

Els seus concerts acabaven en batalles campals on tothom s’hi barallava, s’havien adonat que l’escàndol era beneficiós per a les seves carreres. L’èxit més internacional  va ser SATISFACTION.

Característiques:

-Es van inspirar en el Rythm and blues Americà, per generar un so més dur i violent , molt menys nítid que el dels Beatles.

-Les seves actuacions i el text de les seves cançons contenien elements de provocació evidents.

AUDICIÓ 10

Autor o intèrpret: Rolling Stones

Nom del vídeo: Not fade away

Estil: Rock (Rytm’n blues)

Comentaris: Aquest tema pertany als inicis dels Rolling Stones. Destaquen els seus origens de Rytm’n blues amb el so característic de l’harmònica. NME no és el títol de la cançó. És un semanari popular del RegneUnit. Els Stones van tocar per ells.

 

 

AUDICIÓ 11

Autor o intèrpret: Rolling Stones

Títol de la cançó: Satisfaction

Estil: Pop-Rock

Esquema:           A             B             A             B             Ritme bateria (hey…)   A             B             Ritme bateria                 B

 

Altres comentaris:

El riff de satisfaction és un dels més famosos de la història del Rock. El va visualiutzar Keith Richards mentre dormia, va engegar la seva grabadora, i va tocar el riff que inicia el tema.

La cançó la va escriure Mike Jagger. Parla de la frustració general d’un adolescent fa referència a les relacions sexuals i l’anticapitalisme. Aquesta cançó no va ser massa acceptada per la societat conservadora  que la van considerar co n atac a l’estat actual –bastant conservador –de l’època.

[youtube]http://youtu.be/Y-sq4pYQx38[/youtube]

 

LA MÚSICA MOD

-Va néixer durant els anys 60 a Anglaterra. Els mods eren joves d’origen modest que vivien als suburbis de les grans ciutats angleses. És un estil poc comercial i fa una crítica molt radical, alhora que expressa desesperança pel futur. Tenien passió per les vespes i les adornaven amb nombrosos retrovisors. Eren enemics dels Rockers.

 

 

Característiques de la seva música:

Música estrepitosa, so de les guitarres elèctriques amplificats al màxim, les bateries prenen molta importància, els riffs es repeteixen fins a la sacietat.

Riff: Petita frase que es va repetint constantment durant la cançó. Sol ser tocat per la guitarra o el baix.

Destruien els instruments musicals al final dels concerts dalt de l’escenari per cridar l’atenció.

Grups i artistes mod: The Who (durant els seus inicis), Jam.

AUDICIÓ 12:

Autor o intèrpret: The Who

Títol de la cançó: My Generation

Estil: Mod

AUDICIÓ 13

Autor o intèrpret: The Kinks

Títol de la cançó: You really got me

Estil: Mod

http://youtu.be/MoMW4GQ98hs

SOUL

Va sorgir durant els anys 70 als Estats Units, com una protesta contra la societat segregacionista nord-americana. La música Soul és un estil de música que prové de la fusió del gospel amb el Rhythm and blues (R&B); i com el Rock’n Roll prové del Rhythm and blues, doncs per això l’estudiem.  Aquest estil va  aparèixer als Estats Units a la dècada del 1950. La paraula soul significa “ànima” en anglès.

La tècnica vocal  del soul s’hereta del Gospel.

Característiques:

Qualitat vocal i coral.

Qualitat per les seves melodies i arranjaments.

Inexistència d’estridències.

Grups i artistes:

James Brown, Aretha Franklin, Sam Cooke, The Supremes amb Diana Ross.

AUDICIÓ 14

Autor o intèrpret: Sam Cooke.

Títol de la cançó: Wonderful World

 

AUDICIÓ 15

Autor o intèrpret: Aretha Franklin

Títol de la cançó: Think

 

EL ROCK DUR

-Sorgeix durant els anys 70, seguint el rastre de la música mod.

Característiques:

Extravagant, estrepitosa, distorsió de les guitarres i insistència dels riffs.

 

 

Grups i artistes:

Deep Purple, Led Zeppelin, AC/DC, Iron Maiden.

AUDICIÓ 16

Autor o intèrpret: Deep Purple

Títol de la cançó: Smoke on the water.

MÚSICA PUNK

-Sorgeix durant els anys 70 a Anglaterra. Aquesta música va durar pocs anys però s’ha mantingut l’estètica fins ara. Va ser un moviment de protesta social.

Característiques:

Melodies inexistents, crits aguts, crítica social, el soroll, el tempo vertiginós.

El seu lema és “no hi ha futur” i l’anarquia.

Grups i artistes:

Sex Pistols, The Clash, Nina Hagen.

 

AUDICIÓ 17

Autor o intèrpret: Sex pistols.

Títol de la cançó: God Save the Queen

 

 

ROCK PROGRESSIU

-Sorgeix durant els anys 70 a Europa. Aquest estil és una reacció contra la senzillesa de la música moderna.

Característiques:

Les seves estructures són més complexes.

Les seves interpretacions tenen molta qualitat.

Es va diferenciar del rock dur –que es basava en la distorsió de les guitarres- a partir del so dels teclats electrònics.

Grups i artistes:

Pink Floyd, Genesis, Yes.

AUDICIÓ 18

Autor o intèrpret: Pink Floyd

Títol de la cançó: Another brick in the wall.

 

EL REGGAE

S’origina a Jamaica envoltada  pel compromís amb la pau i el Tercer Món durant els anys 70. És música pacifista d’origen ètnic.

Característiques:

La guitarra toca a contratemps

La línia melòdica del baix pren molta importància.

El tempo és lent, potser una mica monòton, però les polirítmies de la raça negra enriqueixen aquesta música.

 

Grups i artistes:

Bob Marley, UB 40.

AUDICIÓ 19

Autor o intèrpret : Bob Marley

Títol de la cançó: Is this love

EL GLAM ROCK

Quan el Rock va esgotar la seva estètica i els seus missatges, va aparèixer una tendència nova que unia la bona música i la teatralitat escènica.

Característiques:

Musicalment no hi ha noves característiques.

La teatralitat escènica, com vestíen, com anaven pintats … és això el que els caracteritza.

Grups i artistes:

David Bowie, Elton John, Queen,kiss.

AUDICIÓ 20

Autor o intèrpret: Queen

Títol de la cançó: Bohemian Rapsody

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *