LLiure moviment

Moure’ s en llibertat.
El lliure moviment d’ Emmi Pikler .
Pediatra hongaresa que desenvolupà el seu treball a mitjans del segle XX.
Va investigar sobre el paper de l’ adult i la seva intervenció en el desenvolupament motor de l’ infant. Va ser directora de l’ Institut Loczy de Budapest on hi va desenvolupar el seu mètode.
Va escriure el llibre Moverse en libertad: desarrollo de la motricidad global.
Emmi Pikler va crear un sistema educatiu basat en el respecte a l’ infant i una actitud no intervencionista de l’ adult, que permet un desenvolupament autònom.
Una discreta i petita pinzellada sobre el seu pensament:
El moviment d´un infant de 0-3 anys.
El moviment és una necessitat vital de l’ infant, la vida el porta a experimentar constantment.
L’ infant primer de tot reconeix el seu cos com un tot i és a partir del moviment que anirà descobrint totes les seves parts i la possibilitat de trobar diferents postures i més endavant arribar al desplaçament .
Quan respectem el seu ritme, sense anticipar-nos, sense preses, sense esperar el pas següent, sinó gaudint de cada petit pas, l´infant fa evolucionar els seus moviments .
La genètica permet que aquest procés el facin per ells mateixos,d’ una manera natural, sense intervenció externa. Són unes etapes que fan tots els infants siguin d´on siguin, a no ser que hi hagi un problema de salut ,quan confiem en ells i els donem l’ espai i el temps necessari.
Si nosaltres interferim farem que se saltin etapes necessàries per al transcurs del seu creixement.
Quan respectem la seva evolució es nota en l‘harmonia i seguretat dels moviments. Assoleix diferents postures per ell mateix i això li permet poder retornar amb seguretat a la posició anterior. Conèixer el seu cos, els seus límits per ell mateix fan que el seu cervell també maduri.
Amb els desplaçaments amplia el seu coneixement i control de l’ espai i les seves possibilitats.
Aquí teniu uns vídeos on hem respectat el so ambiental, perquè moviment no vol dir soroll ni descontrol, moviment vol dir experimentar i crèixer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *