PROJECTE FRUITA

 

PROJECTE FRUITA A L’ ESCOLA BRESSOL

Suposem que abans de començar la jornada els infants, sobretot els més petits, esmorzen poc o molt a casa.
Tot i així a mig matí, cada día, a l’ escola bressol, des de fa tres anys , els oferim fruita per menjar.
La fruita és un dels aliments indispensables en l’ alimentació dels infants i volem que es converteixi en un hàbit saludable , una primera opció i no en una solució alternativa, per descart, quan no hi ha res més per menjar.
Si tenim en compte que és en aquest període ( 0- 3 anys) on s´introdueixen la majoria dels aliments, volem crear de manera espontània el moment d’ introduir la fruita , conèixer-ne el seu nom i les seves propietats.

A qui va adreçat?

Participen del projecte els infants de P1 i P2 i tots aquells que ja han introduït menjar la fruita sencera a casa.
Què volem aconseguir ¿

• Afavorir el desenvolupament de tots els sentits: el gust, el tacte, l´olfacte l’ oïda i la vista.
• Potenciar uns hàbits alimentaris saludables amb la possibilitat d’ oferir-los una varietat considerable de fruites.
• Crear moments de diàleg entre l’ educadora i els infants, de compartir i d´intercanviar sensacions.
• Crear l’ hàbit i la capacitat de decidir tastar nous aliments.
• Gaudir d’una estona amb els/les companys/es i compartir els aliments i la conversa.
Com ho fem?
Cada dia els infants porten una peça de fruita sencera.
A mig matí la tutora s´encarrega de pelar i tallar les fruites. Aquest és el moment en que s´aprofita per a establir diàleg amb els infants: si és madura o verda, de quin color és, quin nom té, si la volen pelar ells ( en el cas de mandarines i plàtans). L’ educadora se situa en una taula a l’ alçada dels infants i ells poden participar de la preparació de la fruita que es posarà en una safata i que despés menjaran.

Depenent del moment evolutiu de cada un, agafaran la fruita o bé amb la mà o bé amb una forquilla.

MOTRICITAT FINA

A la classe d P1 hem realitzat una activitat per treballar i potenciar la motricitat fina, molt important a partir de l’ any per al desenvolupament motriu, cognitiu, comunicatiu i afectiu dels infants.Tigueu en compte que ells creixen jugant i aprenent principalment a través del moviment i la relació amb els altres.

L’ activitat ha consistit en fer trasvassaments d´un recipient a un altre. Fixeu-vos en la seva capacitat de concentració intentant aconseguir el seu objectiu, amb una feina de coordinació oculomanual,força, precisió i pressió realitzades amb les mans i els dits.

Mireu també a l’ Alba, la més petita de la colla,  com desenvolupa tots el seu potencial a través de l’ observació i la manipulació.

APRENDRE ÉS DESCOBRIR. DESCOBRIR ÉS APRENDRE

Al pati tenim unes caixes de plàstic de color lila que donen molt de joc.
Els infants s´hi posen a dins, les arrosseguen amb les motos, hi posen joguines, s´hi posen els nadons per protegir-los del terra, altres  fan  veure que van en cotxe o en tren, també hi salten a sobre, fan una filera i passen d´una a l’ altra…i tot allò que us pugueu imaginar i més.
Aquest curs en una de les caixes hi hem posat unes rodetes.  Aquest matí  hem  deixat la caixa al pati sense dir res ,fins que al cap d’ una estona, no massa, han descobert el nou transport sobre rodes. No tots ho ha vist al principi però, poc a poc s´han anat afegint al joc, alguns.

Els infants són curiosos per naturalesa i tot allò que els oferim com a novetat o cosa desconeguda els desperta les ganes d’observar, explorar i experimentar de manera espontània. Només cal que l’ adult sàpiga mostrar-li els elements necessaris en el moment adequat. De vegades les paraules sobren.

L’ Arlette I L’ Anna han estat les primeres a descobrir la nova joguina. Poc a poc s´hi afegeixen alguns altres en el joc . Cal observar la destresa  que van adquirint  des del primer cop que empenyen la caixa fins als últims videos. Entrar i sortir de la caixa també s’ ha convertit  en un gran exercici d´equilibri.
Us posem fragments de video, de com ha sorgit el joc espontani de la caixa amb rodes. La seqüència dels  videos està ordenada  en el temps.

Demà de ben segur que la resta també descobriran la caixa amb rodes.

33,34,195,207.445816