L’ any 1999 la Conferència General de la UNESCO va aprovar la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna i va determinar el 21 de febrer com a data escollida. La UNESCO pretén cridar l’atenció sobre la fragilitat de milers de llengües que durant els darrers segles s’han anat convertint en llengües marginals en un context de consolidació de llengües oficials i de llengües de comunitats lingüÃstiques més poderoses des del punt de vista demogrà fic, econòmic o medià tic.
El Dia Internacional de la Llengua materna va ser concebut per promoure la diversitat lingüÃstica. La data recorda els estudiants morts el 1952 en defensa de la llengua dels bengalÃs. Avui en dia es considera que la meitat de les 6.000 llengües del món corren perill.
L’ Associació per a les Nacions Unides a Espanya en col·laboració amb l’ Institut Linguapax i el Centre UNESCO de Catalunya ha elaborat un Informe sobre el Dia Internacional de la Llengua Materna on es parla dels avantatges del pluralisme
lingüÃstic i es pretén reflexionar sobre els tòpics que encara dificulten la normalització lingüÃstica. A Catalunya, el respecte pels drets lingüÃstics individuals, diu l’ informe “ha de ser compatible amb la voluntat de mantenir el català com a llengua d’integració social tal com es fa en situacions semblants a altres països avançats en el camp de les polÃtiques lingüÃstiques com Suïssa o Canadà i cal celebrar també l’accés a les llengües més properes com el castellà i el francès com un enriquiment i avantatge de l’ educació plurilingüe”.
En l’informe es presenten un recull de textos per tal d’ orientar la reflexió sobre aquests punts.
Aquests videos il·lustren la celebració d’aquest dia
_____________________________________________