UNA MICA D’HISTÒRIA…

L01a història de la llar d’infants “La Miraculosa” es remunta als anys quaranta. El 26 de març de 1942 van arribar les dues primeres filles de la Caritat, i mica en mica va anar augmentant el seu nombre.
L’antic anomenat Patronat de “La Miraculosa” es tractava d’una Comunitat sencera destinada a oferir unes obres a favor del poble, especialment dels necessitats: des de visitar als pobres i malalts a domicili, fins atendre a l’última família estrangera que acabava d’arribar i cuidar al seu fill a la guarderia, o a ajudar al mossèn en les obres de caritat…
Santa Coloma era una població de 8.000 habitants, en el centre d’una vall rodejada d’altes muntanyes poblades de castanyers, pins i alzines; és un centre rural, capital de comarca, amb petites indústries tèxtils i gent treballadora; amb una antiga i admirable Església parroquial i una residència geriàtrica a càrrec de religioses Josefines i la Comunitat de les Filles de la Caritat.
138652-santa-coloma-de-farners-plaza-de-farnes1
D’aquesta població han sortit varies Filles de la Caritat que han treballat a diverses Comunitats de la Província, i d’altres. Sor Elvira Carrera Comas, va oferir a la Companyia els seus béns patrimonials per una fundació de Filles de la Caritat, destinada a “la formació moral i cultural de les joves pobres de la població, amb una escola nocturna, ocupacions, literatura, costura…, ja que en aquell temps hi havia una altra Congregació religiosa amb escola de dia per a nenes de classe més alta. També es reunien els diumenges i dies festius per formar-les en la pietat i apartar-les dels perills propis de la època, amb diversions, lectures, excursions…
Segons el B.O del E.- Núm.16, del 18 de gener del 1964, “el Colegio “Patronato de la Milagrosa i San Vicente” establecido por la Hijas de la Caridad de San Vicente de Paúl en la calle Calau, número 2, autorizado provisionalmente en 8 de agosto de 1961, se autoriza en data de hoy definitivamente.”
El 14 de setembre de 1977, la Dirección General de Servicios Sociales va qualificar com a laboral la Guarderia Infantil “Patronat de la Milagrosa” inscrivint-la en el Registre..
02
Al 1985 la Comunitat constava de set germanes, totes elles en actiu i molt integrades en el poble, amb les obres següents:
Guarderia laboral amb 220 nens/es de 0 a 6 anys, ajudades per onze persones seglars.
Menjador infantil diari d’uns 115 infants aproximadament.
Vuit nens germans en un pis, de la Protecció de Menors.
Treballs domèstics, nocturns i diürns, per unes 60 noies.
Dispensari a la Casa i a domicili.
Col·laboració plena parroquial: Catequesis, misses parroquials, cants, lectures, cura de l’Església…
Al 1993 el centre passa a anomenar-se Centre Educatiu Infantil “La Miraculosa”. I més tard, al 1994, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya autoritza l’obertura i el funcionament del centre compost per 3 unitats de la Llar d’infants i 6 unitats de Parvulari.

L’1 de gener del 2000 el centre passa a formar part de la Fundació Privada Escola Vicenciana. I al 2006 s’autoritza l’ampliació de places escolars del primer cicle d’educació Infantil (1 aula de 4-12 mesos / 3 aules d’1-2 anys / 2 aules de 2-3 anys) i la supressió de les 6 unitats del segon cicle, creant així la nova llar d’infants, amb efectes a partir del curs escolar 2006/2007.

El servei vicencià ha anat canviant segons les necessitats del temps i de la població, HA ESTAT I ÉS una escola dedicada plenament a l’atenció i educació dels infants des dels seus inicis, l’any 1942, demostrant al llarg de tot aquest temps la seva capacitat d’adaptació a la realitat i a la situació social del poble, complementant en aquests moments l’oferta municipal.
La constància i el diàleg han superat barreres. La influència de la Comunitat en la població és molt important, responsable i compromesa en tot moment amb aquesta; ja que tothom coneix les “germanes Paüles”.
fundadors

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *