Desmuntem les Fake News

Desmuntem les Fake News a l’IES Alt Penedès

Els alumnes de 1r i 2n de batxillerat de l’assignatura de Comunicació i Periodisme de l’institut Alt Penedès van participar en un taller sobre les Fake News organitzat per l’empresa de comunicació de Vilafranca La Fatxenda, en col·laboració amb la biblioteca Torras i Bages (Diputació de Barcelona) i la European Cultural Fundation.

Entrevista a Vicent Gregori: el projecte Escola Verda

 

Redactor: Yasser Yassine

El passat 16 de novembre del 2022 l´alumnat de primer de batxillerat de Comunicació i Periodisme va entrevistar al Vicent Gregori (professor de Física i Química i encarregat del projecte Escola Verda).

Y- En què consisteix el projecte Escola Verda?
V- Abans de tot, donar les gràcies pel vostre interès en el projecte Escola Verda. L´Escola Verda és un projecte que neix ja fa molts anys que intenta donar a conèixer la problemàtica ambiental i, a més a més, buscar solucions a aquesta problemàtica que ha estat produïda pels homes, per l’emissió de gasos directes i indirectes amb la fabricació d´aluminis, plàstics.
Y- Quants anys portes dirigint aquest projecte?
V- Doncs he començat aquest any. Estic a la comissió de fa anys, però abans el dirigia el company de Socials (Diego Ramon). Aquest any ell fa un altre projecte i jo soc el coordinador d´aquest projecte.

Y- Comences aquest projecte amb ambició?
V- Sí, amb molta ambició, perquè no depèn només de la comissió aconseguir aquest canvi, volem conscienciar l’alumnat.

Y- Moltes gràcies, Vicent. Esperem que aquest projecte serveixi per conscienciar-nos tots plegats sobre aquesta problemàtica que ens afecta a tots plegats.

El bullying és cosa de tots!

Un article de: MARINA VIDAL

El bullying és un tema del qual se’n parla molt, i és molt tractat a les escoles i instituts, però, tot i això, continua passant igual.

Aquí tenim una sèrie de consells per ajudar el teu company/ companya si ho està sofrint.


• Fes-li la vida més fàcil, apropat a ell/a.
• Parla amb el professor amb qui tinguis més confiança, no ets un/a “chivato” per ajudar.
• Fes-li un lloc al teu grup d’amics.
• Para l’assetjament quan passi o avisa els professors que hi hagi.
• Pregunta-li com se sent, i si veu necessari parlar amb algú.
• Evita que tingui contacte amb la gent que l’està assetjant.
• Allunya’t dels assetjadors si ets el seu/seva amig@.
• Probablement, la persona que ho pateix tingui por d’anar a l’institut, assegura-li que compta amb tu i amb el teu grup d’amics.

Aquest tema, per molt que el coneguem, continua vigent, i molt, sobretot a les aules d’ESO. Per això és necessari donar-li la mà a aquella persona que ho necessita, perquè… oi que si et passés a tu també ho agrairies?

Ara m’adreço a la persona que ho està patint: no tinguis por, parla amb el professorat i intenta ajuntar-te a un grup que siguin bones persones. Tot i que és difícil, se’n surt.

Als agressors: només puc dir que els teus companys no tenen la culpa del problema que pateixis a casa.

A les persones que ho veuen i no fan res: vosaltres també sou agressors.

Problemes amb el menjar (TCA: Trastorn de la conducta alimentària).

Un altre bon article de:

Marina Vidal.

 

 

 

 

Massa escoltat aquest tema, oi?

Tot i així, encara hi ha un percentatge molt alt de persones que  pateixen aquest trastorn, sobretot durant l’adolescència.

L’objectiu d’aquest article és sobretot conscienciar la gent, i que si veus algú que fa aquestes coses has d’ajudar-lo.

• No esmorza a l’hora del pati.
• Mai té gana, i quan aneu a un lloc de menjar ràpid (McDonald’s, Burger King…) mai hi vol anar, o menja el més petit i simple que hi hagi.
• Li fa dues mossegades a l’entrepà i el llença a la brossa.
• Després de menjar sempre va al lavabo.
• Quan puja del pati beu molta aigua i va al lavabo (si ha menjat).
• Té marejos quan s’aixeca de la cadira.
• Quan algú porta alguna cosa de menjar amb xocolata, com donetes, dònuts, coses així, mira les calories.

Aquests són alguns dels molts signes d’una persona demanant ajuda, tot i que ho fa inconscientment. Podem aturar-ho com a amics, o si tens alguna relació amb la seva família, avisa’ls sense que la persona que ho pateix se n’adoni, si pot ser, ja que per a ell o ella no és res dolent… Però, de veritat creus que el menjar ens ha de fer por? Si veus impossible avisar els seus pares, parla amb el seu tutor o tutora i explica-li el que estàs veient.
ELS TCA NO SÓN CAP BROMA, SI DEIXES PASSAR AQUESTES COSES ANIRÀ A MÉS. POTS AJUDAR, NO T’HO QUEDIS A DINS.

COM AFRONTAR UNA PÈRDUA

LA SALUT MENTAL. Per Marina Vidal.

Després d’una pèrdua sempre ens queda un sentiment de tristesa, i és totalment normal.

Quan portes molt de temps compartint el teu temps amb algú que t’estimes i aquesta relació arriba al seu final, no tot és color de rosa, per aquest motiu hem de saber que:
– No necessitem a ningú per a fer la nostra vida quotidiana.
– Tenim més persones al nostre voltant.
– És normal sentir tristesa durant un temps.
– No has de canviar perquè a algunes persones no els agradis.
– Les persones són etapes.
– No és que mai haguéssiu estat bé, és que mentre nosaltres anem creixent la nostra personalitat canvia i la de l’altra persona també. Les persones canvien i no sempre tenen els mateixos objectius que tu tenies quan vau començar la relació.

Les persones som com un tren, etapes a la vida d’altres a les quals ajudem, aconsellem i estimem, però això no significa que ja ens lliguen per a sempre a una persona. Estem en constant creixement i els nostres pensaments canvien. Per això, si l’altra persona no encaixa amb tu no passa res: ‘Después de una tormenta siempre sale el sol’, i segur que hi ha mil persones esperant a relacionar-se amb una persona tan maca com tu.

Si veus que necessites ajuda perquè sents que no pots superar-ho o tens molta angoixa, sempre estaran disponibles els psicòlegs de l’institut Alt Penedès, encantats d’ajudar-te a créixer.

El nostre company, Ot Penyafiel, participa en un vídeo commemoratiu de l’autor Josep Vallverdú

El certamen de lectura en veu alta, concurs anual organitzat pel Grup Enciclopèdia catalana i que se celebrarà en breu, ha volgut commemorar, en el dia mundial de la lectura en veu alta, l’autor de novel·la juvenil Josep Vallverdú en el seu centenari.

El nostre company Ot Peñafiel, guanyador de l’edició passada conjuntament amb els seus companys Carla Galimany i Josep Suriol, apareix com a convidat especial en aquest vídeo i n’estem molt contents per ell.

Enguany l’Ot torna a participar en el certamen, aquest cop en la categoria individual de Joves de 16 a 25 anys. Li desitgem tota la sort a ell i a la resta de participants del nostre institut en la categoria Escolar.