Energia… Conclusions?

Energia... Conclusions?

Ja està! Ja heu dut a terme les vostres presentacions “energètiques“… ara és temps d’avaluacions… descarregueu-vos el document adjunt i lliureu-me les rubriques al correu de l’XTEC…. (podeu fer una taula resum però caldrà mantenir els ítems avaluadors de cada una de les avaluacions que feu… una mica de feina… però… )

 Rubriques

I ara?… Debati’m?… És Catalunya un país subdesenvolupat energèticament parlant?

Per tal d’ésser rigorosos a l’hora de comentar en aquest post hauríeu de llegir-vos els documents que us adjunto… sigueu curosos i preneu notesnecessitats realsenergies primàries (de qui dependrem, energèticament parlant? I que passarà si el subministrament fallés?) i secundaries (què i com l’obtindrem?)… costos previstos i reals de producció d’energia i del transport d’aquesta als llocs d’utilització… i tot allò que creieu que és significatiu…

Pla de l’energia de Catalunya:

Altres documents: 

 1. El transport és el principal consumidor d’energia a Catalunya….
 2. La indústria a Catalunya constitueix un sector molt divers…
 3. L’evolució de la nostra societat fa que la importància específica del sector serveis i domèstic vagi en augment….
 4. Tarifes elèctriques. 
 5. Tarifes Gas 
 6. Les fonts energètiques. (Opcional per tal d’ampliar coneixements?)
 7. Combustibles líquids i cru Brent. 

Finalitzant…

 1. El gestor energètic… potser us aclarirà dubtes….

Bé, bona feina i bon aprenentatge… deixeu en aquest post els vostres comentaris… els debatrem a classe…

17 thoughts on “Energia… Conclusions?

 1. Marc

  Amb les xerrades que ens has fet a classe i amb alguna cosa que he llegit per aqui, he acabat veient el que no em creia, que som un pais subdesenvolupat energeticament, i que degut a això ens pot afectar de manera molt dolenta a les nostres economies i factures.

  Tambè he vist que tot hi que hi hagi molt gent defensora de les energies verdes o renovables com ara la eòlica o la solar, no podem confiar tota la nostra necessitat d’energia a causa que nomès creen energia en cas de que les condicions climatiques, de vent, de sol,… siguin favorables i, per tant, son irregulars i poc fiables.

  Per tot això, jo em decanto per ficar més centrals nuclears, assumint el risc que tenen, però pensant que és la mes rentable i fiable de totes ja que ens proporciona molta mes energia que qualsevol de les altres.

 2. Teresa Navarro Ampudia

  Abans de sentir tots els arguments i explicacions que ens has donat sobre aquest tema, no creia que estiguéssim en un país subdesenvolupat energèticament ni que sigues millor ficar més centrals nuclears en comtes de aerogeneradors, plaques, etc. per a obtenir energies renovables ja que pensava, que encara i que els ecologistes no volen que els animals es vegin afectats, penso que per davant d’aquestes espècies està la nostra però clar, el aconseguir produir l’energia que obtenim ara mateix sense la nuclear seria caríssim com vam veure l’altre dia a classe aproximant el cost que això podia suposar i ara ho he pogut certificar amb les dades dels documents que ens has deixat aquí per veure.
  Una de les coses amb les més em vas convèncer de perquè ficar nuclears aquí, va ser quan ens vas dir que encara i no tenir gairebé centrals al nostre país igualment ens arribarien les radiacions en cas de que hi hagués algun problema en les centrals que hi ha a França, cosa de la que no m’havia adonat, i per tant ara mateix si que hem sembla millor la energia nuclear.
  Casualment, fa una estona han sortit nens de Chernóbil a la televisió i he pogut comprovar que com deien al poder passar alguns l’estiu aquí, tornaven a Ucraïna molt millor i passaven en millors condicions l’hivern que no pas els que no podien marxar d’allí per uns mesos, aquesta situació m’ha fet reflexionar en que si, l’energia nuclear segurament és la que més ens convé tenir però, no m’agradaria que nosaltres ens arribéssim a trobar en les mateixes circumstàncies.
  Després de les classes en les que hem estat parlant del tema de si és millor de cara al futur pròxim, potenciar les energies renovables o si era millor construir un major nombre de centrals nuclears, he acabat entenent molt bé allò que ens vas dir de parlar sense tenir en comte el nostre cor, encara que penso que no hem de voler energia nuclear a qualsevol preu i que hem d’exigir condicions de producció d’aquesta i de seguretat .

 3. jjordan Post author

  Benvolguda Teresa, per naturalesa i en principi… jo no estic d’acord, ni en contra de gairebé cap cosa… (excepte de la irracionalitat i les intoleràncies…) No m’agrada posicionar-me fins que no tinc arguments…
  Jo no vull pas energia nuclear… però tampoc vull les seves alternatives a qualsevol preu… tot té avantatges i inconvenients… cal raonar i parlar-ne amb propietat de coneixement… i després actuar o exigir-ne les actuacions adequades… com molt bé dius… cal exigir-ne seguretat en la producció actual i una forta inversió (sense costos afegits als usuaris) per part dels que ara per ara obtenen beneficis, per tal de cercar alternatives reals… i no demagògies polítiques.
  😉

 4. andrea inglés

  M’he estat llegint casi tots els documents que ens has linkat, he estat escoltant i intentant valorar els arguments que ens has anat exposant a classe, però encara no estic molt segura de la meva posició respecte d’aquest tema.

  Al principi vaig pensar que si realment estem en un país energèticament subdesenvolupat i el Govern el que es proposa és treure les centrals nuclears, potenciar les energies alternatives…Com molt bé vas dir tu. No podrem produir la nostra energia pròpia, ja que sóm un país limitat respecte aquest camp. Llavors, perquè no implantar més centrals nuclears?

  Però després de llegir-me tots aquest articles. M’ha fet veure que potser, la millor manera de assegurar-nos que qualsevol tipus de crisi energètica mundial ens fagi el menys mal possible en un futur és promovent el canvi d’hàbits de la nostra societat juntament amb la disminució de la dependència d’altres països començant per la producció d’energies renovables.

  Però tot això demana uns gastos exageradíssims. Com podem promoure la recerca, les energies renovables, però alhora disminuïr la dependència?

 5. Òscar

  Bé, abans de tot m’agradaria agrair-te el fet que ens hagis introduït a mi i als meus companys en aquest debat sobre l’energia, perquè crec que es un tema molt important i vital en el desenvolupament de Catalunya, està clar que nosaltres som la generació d’un futur no molt llunyà i que molt possiblement depengui de nosaltres aquest tema tant important com es el de l’energia.

  Dit això, i llegint-me els documents que ens has adjuntat, crec que aquest plantejament sobre la utilització de la energia, s’ha de enfocar d’una manera diferent a la feta anteriorment, ja que trobo que a nivell mundial hi ha un problema importantíssim com es el del petroli, tots sabem que aquest recurs s’està esgotant i per tant hem de trobar una manera de suplir la gran quantitat de energia que aquest ens proporciona. A nivell de Catalunya el gran inconvenient es la falta de recursos energètics del país, per tant trobo que en el nostre país s’han de prendre unes decisions importants.

  Una de les coses que m’ha sorprès del debat que hem tingut a classe ha estat el fet de saber que la Generalitat vol treure la central nuclear d’Ascó. Durant aquets dies he estat treballant en un projecte d’energia nuclear, les centrals i la quantitat d’energia que aquestes produeixen, per això volia fer-hi referència al fet que vulguin treure la central nuclear d’Ascó, i es que una de les coses que he après en aquest projecte es que la central nuclear d’Ascó produeix una quantitat d’energia de 1000 MW i es una central base, es a dir, que sempre està produint energia. Així doncs, he de entendre que si la Generalitat pretén treure les dues centrals nuclears d’Ascó, haurà de suplir l’energia que aquesta produeix d’alguna manera, llavors es quan entrem en el principi del problema, de on traiem l’energia per suplir les centrals nuclears?

  Segons el que he llegit per Internet, i ens vas dir a classe, hi ha dos maneres de suplir aquesta manca de energia, una és comprar-la a un altre país (en aquest cas França) amb el qual l’energia pujaria mol el seu preu, i l’altra manera de suplir-la és am la creació d’energia mitjançant altres fonts d’energia.
  És veritat que podem produir energia d’altres maneres, com seria amb energia tèrmica, o hidroelèctrica, però es realment viable? Es a dir, es realment possible substituir la gran quantitat d’energia que produeixen les dues centrals nuclears amb energies renovables?
  Doncs bé, això ho varem comprovar a classe amb un exercici, i el resultat va ser que no, que amb les energies renovables que coneixem ara es impossible substituir aquests 2 GW de potència amb energia renovable, el que sí és possible es substituir-la amb energia tèrmica, però llavors entra en joc el primer problema que he plantejat, que es l’esgotament del petroli (bàsic en la producció de energia elèctrica a partir de l’energia tèrmica).
  Per això, i acabant amb el meu comentari que pel que veig s’està allargant molt, crec que no es possible treure les centrals nuclears del nostre país, es més, crec que s’haurien de construir més centrals nuclears, i ara el debat és que ningú vol tenir una central nuclear al costat de casa, però es que si no ho fem així el remei serà molt pitjor que la malaltia, i un dels primers passos que crec que s’hauria de prendre és el de involucrar a tothom en aquest tema, perquè una cosa està clara des de el meu punt de vista, i es que si amb una persona li dius que li construiràs una central nuclear al costat de casa la seva reacció serà negativa, però si realment sabés el que aquesta ens fa falta, jo crec que més d’un acceptaria la mesura. Perquè com molts cops es diu, aquest tema es un tema de tots i que ens afecta a tots molt directament, perquè està clar que no volem centrals nuclears, per el risc que aquestes comporten, però tampoc volem pagar l’energia més cara, i tampoc volem contaminar més el nostre planeta, per això jo crec que la frase inicial d’aquest bloc es molt encertada, energia nuclear no, però a quin preu?…

  Firmat : Òscar Azuara

 6. Guillem Frances

  Despres d’haver-me llegit aquests documents he vist, des del meu punt de vista, que la energia mes rentable economicament, productivament i ecologicament parlant es l’energia nuclear, ja que amb un bon seguiment de les normes de seguretat, la relació producció contaminació és molt positiva. Jo també me fixat en les altres energies, però nomès us parlaré d’aquesta:

  Els adventatges d’aquesta energia serien la desaparició dels següents punts:
  – Escalfament global, que és degut a la combustió dels combustibles fòssils, que produeixen gran quantitat de (CO2) diòxid de carboni, el qual atrapa la calor en l’atmosfera incrementant la temperatura de la terra.
  – Les pluges àcides, que són degudes a que la conbustió de fòssils, que alliberen gran quantitat de gasos de diòxid de sofre i òxid de nitrogen, els quals es combinen amb la pluja. Els efectes són que transforma els llacs en inhabitables per als peixos i danyen als boscos.
  – La contaminació de l’aire mata a éssers humans i és responsable d’enormes sofriments per malalties que es tenen degut a aquest fenòmen. Això s’esta comprovant en paisos com la Xina, que ho sofreixen molt això.
  – La extracció de carbó, ja que la majoria d’aquest és obtingut per explotació a cel obert, la qual remou al voltant de 60 m de sòl per cada explotació, hi això produeix gran contaminació.
  – Vessament de petroli, ja que això ha costat moltes destrosses ecologiques, com per exemple ha les costes gallegues o a Alaska. En aquests punts, desprès d’anys, encara hi ha fuel a les costes.

  Els inconvenients serien:
  – Residus, ja que hi ha molt perill dels residus radioactius de llarga vida dels reactors nuclears. Però aquests residus tenen un important avantatge a l’ésser de poc volum i ser fàcilment continguts de manera que poden ser enterrats sota terra i a grans profunditats. Pero encara que hi puguin haber filtracions o el plutoni sigui utilitzat per a bombes nuclears.
  – Risc d’accidents, ja que hi ha temors sobre els accidents en reactors nuclears i les conseqüències del pitjor accident. Això es va veure al’accident de Chermobil. Tot i això, alguns estudis consideraren difícil la probabilitat que això torni a ocorre.

  I despres d’haver fet això, seguint uns punts que he buscat per internet, he resumt les idees que he considerat mes importants.

  Finalment, si a la societat del futur se la mentalitza per a la convivència amb aquest tipus de centrals aprop de casa, l’energia pot estar en gran part solucionada.

 7. jjordan Post author

  Bones intervencions Oscar i Guillem…
  Molt brillant Andrea… has donat en el clau…
  “Com podem promoure la recerca, les energies renovables, però alhora disminuïr la dependència?”
  “…un futur és promovent el canvi d’hàbits de la nostra societat juntament amb la disminució de la dependència d’altres països començant per la producció d’energies renovables….”

 8. David Calvera Cosculluela

  Durant totes aquestes setmanes m’he donat compte de que no existeix l’energia perfecta. Les centrals tèrmiques estan destruint el nostre planeta a base de gasos contaminants. Les centrals nuclears generen molta energia, i no contribueixen a l’escalfament global; però també produeixen perillosos residus radioactius i arrosseguen una pèssima reputació des de l’episodi de Xernòbil. I les energies renovables, a part de que no es poden implantar en qualsevol territori o clima, avui en dia no son competitives i no les podem comparar amb les produccions de les altres centrals energètiques.

  Catalunya, que durant molts anys va ésser capdavantera en producció industrial, està patint una verdadera depressió energètica. No ens hem especialitzat i hem mig descuidat el tema. Està clar que el problema de la dependència energètica que tenim no es pot solucionar d’un dia per l’altre ni en una legislatura ni, es clar, en una classe de tecnologia, sinó que requereix molt temps i paciència.

  Què faria jo? Si tingués total llibertat política i econòmica, copiaria el model francès. Retiraria totes les centrals tèrmiques; Barcelona respiraria millor i per fi veuria el sol, com ocorregué a Londres. Retiraria la central d’Ascó evitant qualsevol errada d’una central que ja ha complert amb la seva vida útil; i implantaria tres o quatre centrals nuclears d’última generació. On? Potser aquesta seria la qüestió més difícil de resoldre. Les podríem implantar en algun poble de l’interior de Catalunya pagant un sou de per vida als habitants; podríem fer com Alemanya i pagar diners a l’Aragó per endossar les centrals als Monegres; o intentar montar-les dintre del mar.

  Aguantaria amb aquest model durant 10 o 15 anys. A partir d’aquí aniria eliminant progressivament les centrals nuclears i augmentant la producció mitjançant energies renovables, que ja s’haurien desenvolupat el suficient per a poder ser denominades com a “energies alternatives”.

 9. Joan Oriol Fibla i Castillo

  Bé, ja que desconec molt aquest àmbit, encara que hagi llegit el resum que ens has linkat. Crec que Catalunya actualment no és un país desenvolupat energèticament. En cas d’una crisis energètica a nivell internacional, Catalunya no tindria suficient energia per abastir-se per si sola. Aixó per un país com el nostre, suposaria una davallada econòmica, entre d’altres. Un “luxe” que jo crec innecessàri i imprudent.

  El fet de que la població tingui “pànic” a les centrals nuclears, es absurd. Segons el meu punt de vista. Que una central nuclear tingui una fuita, o que el nucli exploti. Afortunadament no passa cada dia, ni cada deu anys ni cada vint. Però si que cada dia mor un parell de persones a les carreteres del nostre país, i amb aixó ningú li té pànic.

  Bé, deixant el pànic de banda, que crec jo que es l’únic culpable de la mala fama que tenen les centrals nuclears, hem voldria centrar amb les energies renovables. Últimament aquestes es veuen com les salvadores de tot. No crec que ho siguin, sens dubte, però tot i el seu elevadíssim cost, s’hauria de fer una excepció i aprofitar-les al màxim encara que no poguessin abastir per complet a Catalunya, si que contribuirien a disminuïr la contaminació que suportarien les centrals nuclears necessàries perquè que Catalunya deixés de ser un país subdesenvolupat.

  No som el país que té mes vent, ni el que té mes aigua ni sol. Tampoc el que te mes centrals nuclears, però si que podem ser un dels països que aprofitin mes be tota aquella energia que hi ha al seu abast. Una persona no pot tenir tot alló que vol sense haver-se sacrificat abans.

 10. Arnau Ecniso Rius

  Aquesta assignatura m’està fent veure la tecnologia des d’un altre punt de vista, mai havia pensat que Espanta espigues tan poc desenvolupada respecte a la resta de països d’Europa.
  Molts de la classe abans pensavem que la energia nuclear era tant polenta però ara amb 3 mesos fent tecnologia industrial podem veure que surt molt més a conte produir l’energia mitjançant energia nuclear que no pas qualsevol altra, no vull dir que les altres no serveixin de res, perquè si tens una gran muntanya on hi hagi bons corrents d’aire el més correcte serà ficar aerogeneradors per aprofitar-ho.
  Només caldria fer entendre a la societat que no es tan perillós, perquè molts estan veien el desenvolupament tecnològic molt ràpidament i els i fa por tot lo nou. Però sempre hi haurà el perill dels residus i alguna errada.
  Podríem seguir el mètode que te alemanya de treure totes les centrals del seu país i ficar-les en comunitats veïnes, parlant des de el punt de vista de Catalunya. Però per tot això la societat s’hauria de mentalitzar que d’alguna manera s’ha de produir l’energia.
  L’estat hauria de pagar a diferents enginyers per poder treure suc a totes les zones on es pugues ficar energies renovables, o intentar de busca altres tipus de generar l’energia.
  Las societat d’avui en dia es molt dependent de l’energia, poca gen podria passar un dia sense consumi energia i una ciutat es impossible que ho passi.
  Des de fa molts anys sempre s’ha buscat facilitats per tenir una vida més còmoda i l’energia n’he una.
  En conclusió l’energia es necessària per la nostra vida, s’hi no n’hi hagués ens costaria acostumar-nos.

 11. Andreu Estany

  Jo sóc català, catalanista, patriota i orgullós de ser-ho. Com a tal dono suport al meu país i m’esforço per aconseguir-ne un de millor. Fins fa dues setmanes pensava que Catalunya era un país envejable (i ho continua sent) en tots els aspectes. També pensava que ho era energèticament parlant. Amb quatre números i una suma vaig veure que el que pensava era digne de replantejar. M’he passat setze anys pensant-me que Catalunya era una de les capdavanteres. Una mentida? No, tampoc tant, però una afirmació per corregir. Així doncs, corregim-la:
  Resulta que Catalunya sense l’energia nuclear no seria res. La central d’Ascó i Vandellós aporten una gran quantitat d’energia. Si traiem aquestes centrals Catalunya sofriria una gran davallada i no ara tan sols energèticament parlant sinó que globalment. És a dir que les centrals nuclears són tant productives com necessàries. N’hi creem més? Una gran qüestió per tantes respostes. Aquesta societat d’avui en dia té por, té por a moltes coses. Té por a paraules i a fets abstractes. Té por a la paraula “central nuclear”. No són conscients que per fer una central nuclear es necessita igual o menys que una presa. Aquesta societat no sap que el que dóna una central hidroelèctrica és infinitament inferior a una central nuclear. “Central hidroelèctrica” no fa tanta por com “central nuclear”.Crear-n’hi més seria un cop molt fort per molta gent. Personalment, crec que podria ser un pas endavant tecnològicament, però no obstant no seria l’adequat. Si deixéssim a banda l’energia de les centrals nuclears, ens queda la tèrmica i la renovable. Però un altre cop entra en joc la societat. A Girona es protesta en contra la MAT i a Tarragona contra el parc eòlic de Fatarella. Arribat en aquest punt sorgeix el gran dilema. Uns no volen això i els altres no volen allò. Estar clar que mai ens ficarem d’acord. Així, què fem? Dono per assumit que sense energia no podem viure. Què som sense els nostres mòbils? Què som sense els nostres ordinadors? Què som sense veure la televisió cada dia?, és a dir, què som sense energia? No som res.
  Crec que aquí tenim dos solucions que puguin resoldre aquest problema. La primera és la investigació. Aquí la recerca té un gran paper. És evident que la recerca i la tecnologia van lligades. Ha de ser exhaustiva perquè a la primera de canvi no descobrirem la gran energia que tothom esperava, barata i inesgotable. No és una feina fàcil ni barata. Així que s’ha de destinar bona part del pressupost que té la Generalitat de Catalunya. No sóc un entès en el tema, però crec que no estan prous diners destinats a aquest aspecte tant important, que no només és important sinó que és essencial.
  La segona és la reducció d’energia. És bastant frustrant veure que un 71% de transports siguin turismes i que només un 2% siguin d’autobusos. I que el transport es mengi un 39% de l’energia. Francament aquí hi ha un problema, i dels grossos. S’ha de promoure el transport públic i facilitar-ho a tots els usuaris. Seria interessant veure la reacció de la combinació de recerca i reducció d’energia.
  Dit això crec que podria corregir l’afirmació dient que Catalunya té un problema amb diferents punts de vista. No és una potencia energètica, però promovent la recerca pot arribar a estar al lloc que li pertany.

 12. Pau Guitard Quer

  Abans d’entrar a l’institut i començar a fer Tecnologia puc dir que era un privilegiat, ja que tinc al meu pare que me podia respondre les preguntes que li feia sobre energia o com funcionava alguna cosa. Però ara puc dir que gràcies als professors que tinc i he tingut puc fer anàlisis sobre com està la situació actual a Catalunya.

  Gràcies a les teves xerrades sobre la energia hem pogut entendre com està la xarxa actualment a casa nostra. També hem pogut veure i canviar de parer sobre els diferents tipus de centrals elèctriques que hi ha i poder triar la que pot ser més beneficiosa econòmicament i energèticament parlant.
  Durant les diferents classes que ens has donat i hem estat parlant sobre aquests temes que actualment estan sortint i cada dia veiem que la xarxa elèctrica i les centrals elèctriques del Principat estan quedant cada dia més velles i s’haurien d’anar renovant.

  Per començar, el tema que porta més temps a l’actualitat, tot i que actualment ja no és parla tant, és l’autopista elèctrica que haurà d’unir en un futur a Espanya amb França, una línia de alta tensió d’uns 400 kilovolts que ha de travessar tota Girona. Aquesta línia servirà per a subministrar electricitat principalment al nostre país, Catalunya. Aquesta electricitat està produïda per els francesos, en les seves centrals nuclears que tenen dispersades per tot el seu territori.

  Amb tot això jo em faig la pregunta: per què no produïm nosaltres aquesta energia construint un generador nuclear a casa nostra? Des de el meu punt de vista seria beneficiós: obtindríem llocs de treball, ja no estaríem tan pendents del que es fa a Ascó i a Vandellòs al tenir una tercera central.
  El problema que deu haver es que la gent no pensa amb que produeixen els francesos la electricitat i per això hi ha tants problemes per a col•locar i construir una nova central nuclear. Jo conec gent de Flix, que està al costat d’Ascó i no tenen cap problema amb la central. A part d’això el problema que hi ha és que no s’està investigant molt en noves formes de obtenir energia. Dins la nuclear s’utilitza ara mateix la fusió, que és la unió de dues partícules. I perquè no desenvolupem millor la fissió i creem centrals de fissió, que no creen els residus que creen les centrals de fusió.

  L’altre dels temes candents durant l’estiu és el de la immensa apagada que va afectar a la zona sud de Barcelona i les ciutats del voltant. Amb això vam poder veure que per molta inversió que està destinada ara mateix a Catalunya, el que s’hauria de fer es canviar algunes màquines que estan antiquades, o algunes xarxes que ja s’han quedat velles. Per molt que Red Electrica i Endesa ara es vulguin anar tirant la pilota d’una teulada a l’altra, el que haurien d’haver fet es pensar abans de que tot això passes en mirar com estava la línia. El que és imperdonable, és que una línia d’alta tensió passes per damunt d’una subestació, això és inadmissible, perquè fins i tot algú que no n’entén i ni està posat en el tema sap que això no hauria de ocórrer.

  També fins fa pocs anys, quan pujava cap al Pirineu podia veure que una línia de baixa tensió passava per damunt d’una d’alta tensió, quan això està més que prohibit. Tot això són una quantitat de despropòsits que quan n’entens una mica pots dir que aquí estem en un país subdesenvolupat elèctricament.
  Crec que tot això solament pot canviar si els que tenim el dret a queixar-nos ens queixem tots junts i fem que les multinacionals canviïn els seus habita i tinguin la intenció de millorar i modernitzar la xarxa.
  En conclusió crec que tot el que ens està passant ara no ens hauria passat si en el seu temps haguéssim exigit més inversions.

 13. Xavier Barberà Calderó

  Gràcies a les explicacions que ens as fet durant les classes he pogut veure que efectivament, Catalunya és un país subdesenvolupat energèticament a molt pesar nostre i que sortir d’aquest “subdesenvolupament” no és fàcil per culpa de les lleis que tenim i la consciencia, perquè no dir-ho, que tenim sobre la energia més rentable a hores d’ara que es la nuclear. Des de petit que sento dir que sense esforç, sofriment i una mica de risc no aconsegueixes res important i es justament el contrari que fem en el nostre país. Catalunya ha de acceptar el risc que suposa tenir unes centrals nuclears, ja que molts països ho fan i no passa absolutament res, sempre complint les més estrictes mesures de seguretat, donat per suposat.

  En el meu punt de vista, Catalunya hauria de potenciar la energia nuclear ja que és la única forma de abastir-nos energèticament d’una forma rentable i rendible. Els números o delaten, la energia nuclear és el tipus de fer energia més rendible, el kb hora, és el més barat, i és el que el consumidor vol. A l’empresa que te la planta nuclear li interessa vendre la seva energia barata i al consumidor li interessa el mateix, en aquest cas, rebre la energia a un bon preu i en aquests moments, la única manera de poder fer-ho es amb energia nuclear, cap altre tipus de fer energia pot competir amb la nuclear i jo crec que Catalunya hauria d’apostar per això, com varem dir a classe, no a qualsevol preu però apostar-hi. També crec que tindríem que treure la mala fama que tenen les centrals nuclears ja que si parles amb documents i proves no amb el cor, és la millor energia.

  M’agradaria acabar el meu comentari dient que no vec clar el futur de Catalunya energèticament parlant, ja que si ara es tendeix a les energies renovables, una de dos, o Catalunya segueix comprant la energia a tercers països a preu d’or o insta-la moltes plantes d’energia renovable i no crec que triïn aquesta segona opció o sigui que jo crec que Catalunya continuarà com està ara perquè una altra solució és crear alguna planta nuclear però també la vec molt poc provable per no dir impossible.
  Firmat: Xavier Barberà Calderó

 14. Ruben

  Després de les explicacions a les que he estat afortunata d’assitir i els documents linkats a la part superior del blog, he pogut finalment entendre perquè Catalunya és tecnològicament subdesenvolupada.
  La primera vegada que ho vaig sentir vaig pensar que devia ser alguna broma i no hi vaig fer molt cas al respecte, però després amb diferents exemples i una explicació detallada de les energies a Catalunya m’ha tocat creure una cosa que mai haguès pensat: Catalunya subdesenvolupada, tecnologicament.
  També va surgir el tema de relacionar o compara la energia nuclear amb les demés i vaig arribar a la conclusió de la evidència: l’energia nuclear deu ser la energia més favorable, tant economicament com energeticament, però aquí a Catalunya no precisament en sobren de centrals nuclears, llavors primer de tot vaig pensar, que costaria construir-ne més? Si realment el que interesa és poder-nos generar la nostra propia energia..
  Però vaig estat mirant tots els documents i me’n vaig adonar de moltes coses així com me’n vaig adonar d’altres…
  Per tant, el que m’agradaria dir es que crec que la millor manera de fer front a que la gent no vulgui centrals nuclears per la por a la societat i a la dependència d’energia, és promoure les energies renovables i treure-lis molt més profit ja que seria la alternativa a les nuclears..
  D’aquesta manera s’intentaria borar aquesta dependència energètica de Catalunya.

 15. Alba Majós

  Jo he fet al revés de tothom: primer he escrit i després he llegit els documents. Tot i així, el meu text el vaig fer valent-me de les teves explicacions, opinions, posicions… Perquè crec que les dues últimes han set fonamentals per fer-nos pensar. Has fet que profunditzem tant en les energies – alternatives o no – que estic segura que a més d’un se’ns han despertat les ganes de canviar el món.
  Tothom parla dels riscos que comporta el funcionament, per exemple, d’una central nuclear: I si peta? I si hi ha una fuita? Alguns ho fan pensant en la seva salut i altres pensant en el medi ambient, la natura o el futur del món. No dic que aquests últims estiguin equivocats, crec que el futur està en les nostres mans i l’hem de començar a construir des d’ara mateix; però, tot i així, hem de ser realistes: em de deixar els pensaments “verds” – em refereixo aquells que estan relacionats amb la natura – de banda i pensar en el consum. I, ara que apareix aquesta paraula, deixa’m dir que hauríem de recapacitar sobre la quantitat d’energia innecessària que malbaratem i que perjudica al desenvolupament energètic i, en general, a tots els essers que viuen en aquest món. Tornant al tema principal, toca tenir el cor de pedra i adonar-se de que els recursos renovables, ara per ara, no serveixen per proporcionar energia, si més no la suficient, ja que el desenvolupament de la nostra societat depen d’aquesta energia. És curiós perquè, és obvi que no podem viure sense aire, aigua o llum solar, però és que tampoc podem viure ni de l’aire ni de l’aigua ni del Sol. Potser tot això és una estratègia del propi planeta, em refereixo a no donar-nos recursos suficients per no exhaurir-los. Bé, deixem-nos de fantasies; crec que ,per ara, les energies alternatives s’hauran de conformar amb ser complementàries. Tothom vol arribar a casa i encendre el llum, mirar la tele, escoltar la radio… Així que energies com la nuclear han de seguir presents i solucionar-nos la vida, encara que crec que en un futur no molt llunyà les alternatives seran les energies principals o, per anar bé, això és el que hauria de passar. La tecnologia està en el seu millor moment, ara tot són avenços; crec que s’hauria de treballar amb prioritat en l’obtenció d’energia per assegurar-nos un futur i que aquest futur sigui millor.
  Però, treient-li pressió a la tecnologia, m’agradaria repetir que el que es demana és un projecte per augmentar la producció d’energia quan el que s’hauria de demanar és una disminució del seu consum.
  Crec que això és el màxim que puc dir amb els coneixements que tinc de moment. Espero continuar treballant aquest aspecte de la tecnologia i ampliar la visió de l’energia catalana, millor dit a Catalunya.

 16. Genís Solans Soler

  Primer dir que, les xerrades que ens as fet a jo exactament, m’han ajudat molt a conèixer la realitat sobre l’energia, i més concretament l’estat en el qual es troba Catalunya energeticament parlant.
  El primer fet que voldria comentar és el lema “d’energies renovables, però a un cert preu”. Ja que el fet d’obtenir energia a partir d’un recurs renovable, ja sigui mitjançant el sòl o l’aire, comporta un seguit de despeses molt elevades, i després els rendiments dels panells fotovoltaics i els aereogeneradors, no són molt efectius, ja que els aereogeneradors més potents que hi ha a Espanya són de 1 Mw, i les plaques de 100Kw. Per això dic que ens au riem de plantejar el fet de sols decantar-nos cap a les anomenades energies alternatives, ja que el Kw/h ens sortiria a uns preus desorbitats.
  Pel que fa al tema de l’enretirament de les centrals d’Ascó, crec que seria una greu decisió treure-les, ja que ens subministren un Gw/h. Si aquest l’aguesim de substituir caldrien tres grans centrals tèrmiques, com les que hi ha pels volta’ns de Barcelona. Ho sinó comprar-li l’energia a França però aleshores dependríem de un altre país i el fet de dependre de un altre estat, no es una bona senyal, ja que aleshores podríem dir que estaríem energeticament parlant subdesenvolupats.
  En l’àmbit d’energia de gran producció i verda seria l’energia nuclear, ja què no produeix gasos nocius per al planeta Terra, el fet aquest ja és bo, perquè no contribuïm al canvi climàtic. Però el fet de que per la reacció nuclear, és tingui que utilitzar urani, el residu de la combustió es altament contaminant! Per això hauríem d’investigar en que puguem substituir l’urani per hidrogen, ja que produiríem més quantitat d’energia i demés no hi hauria cap residu contaminant, al contrari beneficiari.
  Jo no vec un bon futur energètic a Catalunya ja que cada cop depenem més de altres estats, i el fet de no poder construir centrals nuclears al nostre país, no ens permet desenvolupar-nos energeticament. Així que, crec que ho ens plantegem a posar-nos a investigar per tal de trobar una forma d’obtenir energia una mica més barata o amb més quantitat, o ens exposem a que tinguem que ser mantinguts per altres estats com França que ens venen l’energia que probe de centrals nuclears, a preu d’or.

Comments are closed.