06. ENQUESTES I QÜESTIONARIS
ELS ADOLESCENTS
Què entenen els adolescents per llibertat?
La llibertat és un dret que tots tenim. Ser lliure no és fer el que vols, sinó tenir la capacitat de prendre decisions per tu mateix, cosa que implica ser responsable.
A tot arreu hi ha regles a seguir, que van ser establertes per a protegir-nos i mantenir un ordre. Som part d’una família on vivim en societat, per tant, necessitem les persones que ens envolten.
Què n’opinen alguns joves
Generalment, les persones opinen que l’adolescència és la millor etapa de la vida. A part dels problemes i les responsabilitats que venen amb l’adolescència, també aprenem a gaudir de la vida de moltes maneres.
Alguns dels problemes són aquests:
DROGUES: substàncies que modifiquen una o més de les funcions naturals de l’organisme. Afecten al funcionament dels sistema nerviós i alterant la visió, la memòria, els reflexos, el moviment, la consciencia…
PROBLEMES ESCOLARS: molts adolescents no volen anar al col·legi i expressen així la dificultat de separar-se dels seus pares; això es pot expressar en forma de “mals de cap o d’estómac”. Altres problemes poden ser la dificultat d’integració al grup classe, conflictes amb algun alumne, assetjament per part d’algun alumne… Tots aquests conflictes poden fer que el col·legi es converteixi en una etapa solitària i de patiment.
PROBLEMES ALIMENTARIS: els més comuns en els adolescents són l’anorèxia i la bulímia nerviosa. En el cas de l’anorèxia, l’afectat es nega a menjar i sempre es veu a si mateix amb sobrepes. En el cas de la bulímia, tant si hi ha sobrepès com si no n’hi ha, es canalitzen els problemes amb la ingesta inadequada d’aliments, cosa que els deprimeix, els fa sentir culpables i els fa provocar-se el vòmit.
PROBLEMES EMOCIONALS: en l’etapa de l’adolescència, en diverses ocasions ens podem sentir aïllats i tristos fins al punt d’esclatar en plors i pensar que el món seria millor sense nosaltres. Aquest sentiment ens pot conduir a l’estat de depressió que pot ser amagat en excessos alimentaris i preocupacions per l’aparença física.
Ansel Diao (3C), Carla Ferrer i Jandro López (3A)