Merlí, capítol 27 (Walter Benjamin)

LINK–> https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/merli/merli-walter-benjamin-capitol-27/video/5687397/

 

PREGUNTES:

1 Com es diuen els nous professors que apareixen al capítol i quina matèria imparteixen?

 

2 En quina activitat il·lícita estan posats el Pol i el Joan? Per quin motiu penses que ho fan?

 

3 Descriu la nova professora que surt al capítol tant la seva personalitat com el seu físic (ajuda’t d’aquesta imatge). Mínim 40 paraules.

 DESCRIPCIÓ:

 

 

 

4 Tria una resposta. Walter Benjamin deia que la història ha de pertànyer als…

  • Guanyadors.
  • Vençuts.

5 Els “Peripatètics” es passen una pilota en forma de bola del món. Per què ho fan? Què creus que vol dir això?

 

 

–> Busca a internet una pel·lícula antiga i molt famosa en el que el protagonista fa el mateix. (Pista: El Merlí diu el nom de la pel·lícula).

6 Explica què està passant a casa del Marc.

 

 

7 La Silvana és una professora creativa. On se’n porta als alumnes? De què parlen?

 

8 Els que no coneixen la història estan condemnats a repetir-la. Busca els dos pronoms i digues a quines paraules substitueixen.

PRONOM PARAULA/ES QUE SUBSTITUEIX

9 Qui diu aquesta frase? Vull que li pagues un professor de repàs al Pau. A qui li la diu?

Subjecte–>

Predicat–>

10 La Gina està molt_______________amb el Merlí perquè…

11 El Merlí té por que la Silvana…

2ª PART—————

1 Llegeix el següent text:

Entrevista al Francesc Orella (El Merlí!)

Francesc Orella és un actor de llarga trajectòria en teatre, cinema i televisió, però, a hores d’ara, per a tots, ell és Merlí. L’èxit aclaparador d’aquesta sèrie li ha fet molt popular entre els més joves i l’ha portat al primer pla de l’actualitat. El seu paper de professor de filosofia amb mètodes poc convencionals ha connectat profundament amb el públic i ha convertit la sèrie en un fenomen, primer a TV3, després a La Sexta i actualment en Netflix. Però, com us comentava, la carrera de Francesc es va iniciar fa ja molts anys, quan al costat del seu germà es dedicaven de manera amateur a fer paròdies de personatges coneguts, i no ha parat de treballar en la professió que tant estima des de llavors. Entusiasta de Barcelona, ​​sent una atracció especial pels seus parcs, per les seves zones verdes i, molt especialment, pel parc de la Ciutadella.

Els parcs i el de la Ciutadella en concret Per què?
M’agraden els parcs urbans en general, també els 4 o 5 petits que hi ha per la ciutat, però el de la Ciutadella és especial. M’agraden les zones més obagues del parc, tenen un aire més literari, més evocador. Però el que m’atrapa d’aquest parc és la seva varietat de racons molt diferents entre ells. La pèrgola és meravellosa, l’hivernacle és impressionant, però, com no, jo em quedo amb l’umbracle, concebut per albergar espècies d’arbres i plantes tropicals que necessitaven ombra per viure.

Quins records tens de la teva infància i el parc? ¿Anaves amb els teus pares?
La veritat és que els records que tinc de la meva infantesa en ell són més de visites amb l’escola. El visitàvem sovint perquè allà hi havia el zoo i altres instal·lacions científiques per a la divulgació. Però el que és un record recurrent és el mamut. Crec que qualsevol nen de Barcelona d’aquesta època s’ha fotografiat al costat de la trompa de l’animal prehistòric.

I la història del parc també és impressionant.
La història del Parc de la Ciutadella té uns inicis tristos, devastadors per a la ciutat. Abans de ser parc, en aquestes terres s’erigia la Fortalesa de la Ciutadella, un complex militar construït per ordre de Felip V per tal de controlar possibles rebel·lions dels seus habitants. És trist pensar que un governant construís un complex militar en què els seus canons apuntaven cap a la ciutat i no cap a fora, que seria el més lògic per defensar-la de possibles atacs. ¡Entre la fortalesa de Montjuïc i la de la Ciutadella, la ciutat estava envoltada! Per a la seva construcció es va enderrocar gran part de l’antic barri pescador de la Ribera, així com diversos convents i altres edificacions d’interès històric.

Però la història sovint es corregeix i el que va ser un símbol de repressió es va convertir en el primer parc de la Ciutat i, en l’actualitat, acull el màxim òrgan de govern de Catalunya, al Parlament.

Parlem de la teva carrera. ¿La vocació et ve de família?
La veritat és que a casa no hi havia ningú de la professió, però sí que érem una família on ens agradava molt fer broma, una família divertida, per dir-ho. El que és cert és que el meu cas és el clàssic de vocació molt primerenca, des de molt petit m’agradava interpretar personatges, imitava als professors a l’escola i no li tenia por al públic. M’agradava tenir una audiència, ja tenia aquest punt d’ego necessari per ser actor, aquest ego que ha de ser proporcional amb la humilitat necessària per entendre que el públic és l’autèntic receptor del que fas. Des de petit em fascinava la potència dels actors, en les pel·lícules o les obres que veia, per transmetre emocions: fer riure, plorar, provocar por. Em semblava que aquella habilitat era una cosa molt potent, gairebé màgic. I també em vaig adonar que jo tenia cert talent per a això, que quan interpretava per al meu petit públic, també els transmetia emocions.

 

Font: https://www.metropoliabierta.com/quien-hace-barcelona/personas/la-barcelona-de-francesc-orella_5026_102.html

Preguntes sobre l’entrevista a Francesc Orella.

2 Què significa la paraula ‘aclaparador’? (Apareix al primer paràgraf).

a “Arrollador”.

b Ximple.

c Monstruós.

d Amable.

3 Quin és el racó preferit de Francesc dins de la Ciutadella?

a La Pèrgola

b Montjuïc

c L’Hivernacle

d L’umbracle

4 El Parc de la Ciutadella abans de ser parc era…

a Un castell.

b Un zoològic.

c Un complex militar.

d Un desert.

5 Quina peculiaritat tenien els canons de la ciutat de Barcelona quan regnava Felip V?

 

6 Al segon paràgraf, Francesc diu: “M’agraden les zones més obagues del parc”. Busca què vol dir obagues i quin tipus de paraula és.

 

7 En l’actualitat el Parc de la Ciutadella…

a És un complex militar.

b Acull events esportius.

c Acull el Parlament.

d És l’Hivernacle.

8 Verdader o fals:

a Francesc visitava el Parc de la Ciutadella sovint amb els pares.

b La série “Merlí” ha sigut un èxit a TV3, La Sexta i Netflix.

c Francesc imitava als professors quan era petit.

d Francesc deia que es va adonar que tenia talent per expressar emocions.

9 Analitza la frase: La història del Parc de la Ciutadella té uns inicis tristos.

Subjecte–>

Predicat–>

Noms–>

Determinants (acompanyen a noms)–>

Adjectiu–>

Verbs–>

Preposicions–>

10 REDACCIÓ

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *