La vella quaresma

Siii!! ja és aquí!! Ja ha arribat la Vella Quaresma. Aquesta és la nostra!


 

 

 

 

La Vella Quaresma és la representació de l’expulsió de la mort i de la Quaresma. Adopta la forma d’una vella amb set cames que va perdent d’una en una a mesura que van passant les setmana de Quaresma. És una mena de calendari que utilitzem per tal d’anar marcant el pas del temps en les llargues set setmanes quaresmals.

Va vestida com una pagesa mallorquina (coneguda com a Jaia Corema) o una vella catalana. A les mans duu o bé dos bacallans o bé un bacallà i una graella. Era l’encarregada de procurar que els infants mengessin peix per Quaresma. Durant els dies de carnaval el rei carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita. La vella Quaresma acaba guanyant, i s’abandonen les lleis del rei Carnestoltes: els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, a l’ordre i a la calma. Segons la tradició, els menjars abundants es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua. Nomes els diumenges es podia menjar peix. Per això, la vella Quaresma porta sempre un tros de bacallà.

La Vella, cal retallar-la el Dimarts Gras, l’últim dia dels Carnestoltes, i cal penjar-la, el Dimecres de Cendra, en una finestra de la casa que doni a l’exterior. Els dissabtes de Quaresma li heu de tallar un peu (nosaltres a l’escola, ho fem cada divendres). Així, sempre sabreu quantes setmanes falten perquè arribi la Pasqua.

Poema

Cançó

Manualitats

Quant a MONICA

Per fi, EUREKA!!. Sóc Mestre d’Educació Infantil i actualment treballo a una escola de Mollet del Vallès. Després de donar-li moltes pensades al tema, m’he decidit per fer un espai on recollir totes les cosetes que faig amb els meus petits. Aquí us donaré idees i propostes per fer amb els menuts, així com curiositats de la xarxa perquè fem els tafaners. Tots els suggeriments, comentaris, experiències i més... Benvingudes siguin al bloc!
Aquest article ha estat publicat en Descoberta de l'Entorn, Llenguatge Musical, Llenguatge Oral (verbal i escrit), LLenguatge Plàstic. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *