El ROMANTICISME

El període romàntic s’estèn des de començaments a finals del s. XIX i es caracteritza perquè els músics, igual que els escriptors i altres artistes, volen expressar intensament els seus sentiments, els seus estats d’ànim, les emocions més personals. L’art es posa al servei de la sensibilitat de l’artista i es considera que el cor predomina sobre la raó.. Hi ha una revalorització de la imaginació, el sentiment, la passió, les llegendes.… És en aquesta època que la música se situa per damunt de les altres arts, se la identifica com el llenguatge de l’esperit enfront de la raó. Els artistes són molt ben considerats i valorats i en relació a aquests cal fer menció del perfeccionament en la interpretació, amb músics convertits en veritables virtuosos. Schumann, Liszt, Chopin, Mendelsshon, Schubert són alguns dels representants d’aquest moviment que podrem escoltar aquest mes.
El piano es converteix en l’instrument per excel•lència, aquell que amb el seu so pot expressar el que volen comunicar els compositors. Les obres escrites per a aquest instrument solen ser peces breus, de forma lliure i obertes a la improvisació, com nocturns, preludis, rapsòdies, balades...Entre els pianistes cal destacar Franz Liszt o Fredéric Chopin,anomenat “el poeta del piano”.
Altres formes habituals del període són els lieds, composicions breus en les que es posa música a un poema i on va excel•lir Franz Schubert, definit per Liszt com “el més poeta de tots els músics”.

MENÚ MUSICAL OCTUBRE 2014.pdf by ceipllucanes

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *