fixar columnes i files en un full de càlcul del drive

Sovint volem fixar en un full de càlcul una columna, per exemple si anem afegint moltes dades al final quan ens movem pel ful podem perdre el nom de referència.

Llavors podem fixar-ho anant a “visualitza” –> “immobilitza”:

Selecció_056

si triem fila ens quedarà fixada la fila número 1, si triem columna, ens quedarà fixada la columna A…

Selecció_057

ara ja tenim amb aquest senzill truc, una manera de tenir sempre visible la referència de les dades que anem introduint!

Aturada indefinida

Després d’un temps sense escriure res al blog, veig que de moment s’ha de quedar en aturada indefinida.

image

Gràcies a tots els que heu passat per ací. De moment no escriure res més en aquest blog.

No l’esborro, per si a algú li fa servei el que he escrit.

Fins aviat!
😉

Afegir imatges a formularis d’xtec

Ara mateix encara no es pot fer en formularis de xtec, però ja es pot fer amb els formularis creats en comptes gmail.

Així, el truc és ben senzill!!!

Podem fer un formulari amb una imatge senzilla amb un compte gmail i després compartir-lo amb el nostre xtec o un company/a, per seguir treballant 😉

El truc és que en obrir-ho amb xtec podem tenir les opcions que tenia amb gmail (posar imatges i d’altres coses) així que si volem podem crear còpies d’aquest document i podem fer tans formularis com vulguem amb xtec i amb les noves opcions! 😉

Estrenem Linkatedu 12.04

El dissabte 11 de maig a Barcelona, durant la festa d’Ubuntaires es va presentar la nova Linkat!

Linkat1204

Un moment fantàstic, per retrobar-me amb amics, mestres, i gent estimada. La presentació va estar molt bé, en especial pel que fa tot el que envolta el projecte Linkat. Com a novetat especial, el canvi de distribució base, passant a la Ubuntu 12.04 (precise pangolin) LTS.

Ara podrem dir que tenim una Linkat més “precise” 😉

A la pàgina de la Linkat podem llegir moltes més coses, els passos per instal·lar a la seva wiki

I per rematar, aprofitar per compartir “Linkat, l’aposta” al blog dels SSTT del Maresme i Vallès Oriental.

Molt bona reflexió!

Com passa el temps!

Ara ja fa més d’un any que no escrivia res al bloc (fins i tot ara ja no es diu bloc, el termcat en diu blog). Han passat moltes coses, tan en àmbit personal com en àmbit professional. Però finalment he decidit reprendre el blog.

Cada cop hi ha més blogs, i més diversos, per més llocs i amb molta informació. Sovint no he sabut que dir, ni he trobat res nou a dir, crec que això ha fet morir molts blogs. I alhora han aparegut molts més blogs que ja diuen el que jo volia dir…

El twitter m’ha permès anar dient cosetes, sense dedicar-m’hi massa temps… però he volgut reprendre el blog.

Aquest blog va nàixer per anar apuntant coses que aprenia i que volia tenir recollides, i alhora compartir-les. Crec que la situació actual és força complexa, però no vull que això faci decaure les meves ganes de ser mestre, d’aprendre i compartir.

Afegir Slideshare als blocs.xtec

Escric els quatre passos per afegir una presentació compartida a través dels blocs de l’Xtec. Suposo que també serveix per a wordpress, ja que els bloc de l’Xtec són wordpress. 😉

El problema es que si només copiem l’embed que ens dóna per defecte en l’apartat html ens surt l’enllaç i no es veu la presentació!!!  Seria una cosa com aquesta:

La solució passa per anar a les opcions de l’embed i triar l’opció per a WordPress, així hem de fer:

[slideshare id=13146000&doc=embed-120531042024-phpapp02]
Seguint els passos, ara ja podem veure la presentació de l’Slideshare que abans només veiem l’enllaç, i es veu perfectament!!!!

[slideshare id=1331236&doc=santjordi09-090423035727-phpapp01]

Els e-portafolis

Aquests dies de reflexió, de descansar de les feines lectives i de fer balança del curs passat…. crec que seria interessant començar a fer net de paperots digitals i tenir per al curs vinent un bon ePortafoli!
Per la gent que tingui ganes i interès poso uns enllaços per poder-se iniciar!

[slideshare id=6783944&doc=eportafoli2-110202025815-phpapp02]

Cercadors per infants!

Els cercadors d’internet ens han solucionat molt trobar a la xarxa allò que volem, però també ens ofereixen entre les troballes pàgines que no ens interessen o fins i tot que no desitgem trobar. Com adults, podem passar de llarg, i decidir no obrir els enllaços.
A l’escola és un altre tema, i sovint fem cercar informació a la xarxa als nostres alumnes, i pot ser no ens interessa que trobin centres pàgines. Una possible solució és usar cercadors especials per infants. N’he trobat tres que crec que poden ser útils.
El buscador infantil!
http://www.buscadorinfantil.com/
Senzill i amb el motor de google.

Per a nens curiosos!
http://www.curiosos.com/
Un estil als antics cercadors, que permet cerques per temàtiques

Un google T. Rex!
http://www.kidrex.org/
En anglès, però igual o més senzill d’usar que el google, no deixa de ser el google amb un filtratge de continguts.

Sovint els fem buscar fotos o imatges, llavors aconsello usar la pàgina de la wikimedia commons on hi ha moltes imatges i fotos en creative commons. A més a més, ja passen un cert filtratge de continguts. Usar el google per trobar imatges pot ser contraproduent a una classe… 😉

Una cosa vull afegir, i és que el primer filtre és el propi professor, que hauria de cercar prèviament el que els seus alumnes trobaran i adonar-se’n de les dificultats que pot tenir l’alumne. A més a més, el com ensenyem a gestionar les cerques és, pot ser, la feina més important. Si ensenyem als nostres alumnes a ser ells el seu propi filtre, ja tenim molt guanyat!

Si algú en troba algun més i el vol compartir, aniria molt bé engrandir la llista!

😛

Ajuda als blocs de l’Xtec

Fa uns dies que ha sortit una bona ajuda, amb moltes de les preguntes freqüents que ens fem sobre els blocs de l’xtec. L’ajuda la tenim feta amb un sites del google a la pàgina https://sites.google.com/a/xtec.cat/ajudaxtecblocs/

Aconsello fer una bona llegida, ja que hi ha molta informació.
😉

Recull d’Eines col·laboratives

No sempre entro a l’Edu365, i avui remenant m’he trobat una bona sorpresa. Han indexat un bon recull d’eines que podem emprar a l’escola. Les tenim ordenades en quatre categories:

  1. animació
  2. les teves històries
  3. projectes
  4. col.labora i crea

Només cal que nosaltres ens posem a pensar com introduir les eines a les nostres necessitats.

http://www.edu365.cat/crea/

😉