Roma és com viure una pel·lícula

Ara que els alumnes de final d’ESO es troben en el moment de decidir quina ciutat han d’escollir per fer el viatge de final de promoció, i es troben dubtosos entre tot un seguit de capitals europees, nosaltres com a bons hereus de la cultura romana i com a cultura germana de la italiana volem mostrar aquest video promocional de Roma per tal d’orientar la seva elecció.

En aquest video, realitzat per un grup d’alumnes de la Universitat de La Sapienza de Roma, es conjuguen dues de les nostres passions: Roma i el cinema, tot i que els gustos cinematogràfics s’avenen molt amb els dels alumnes de la producció. I és que amb l’acompanyament de la banda sonora de la pel·lícula Cuore sacro enllacen tot un seguit de films ambientats a la ciutat de Roma que tot seguit comentem.

En primer terme apareixen escenes d’un reconstruït Colisseu a Gladiator (2000) de Ridley Scott, i en la seva versió actual podem veure l’intent de suicidi d’Alberto Sordi a la pel·lícula Un americà a Roma (1954).

No podia faltar en un video cinematogràfic la inoblidable escena d’Anita Ekberg prenent-se un bany a mitjanit a la Fontana di Trevi sota la sorpresa mirada de Marcelo Mastroianni a La Dolce Vita (1960) de Federico Fellini, i les fonts de les places romanes, en una de les quals veiem a Carlo Verdone a Manuale d’amore imitant l’escena de l’Ekberg. Apareixen diverses escenes de carrers en concret una de la Piazza Navona d’una comèdia adolescent italiana com Notte prima degli esami (2006) i subsegüents sèries, i la de places com la del Panteó en una escena adolescent de la pel·lícula Jumper (2008).

I què seria de Roma sense una moto? Doncs, les motos també són protagonistes a les escenes de Vacances a Roma (1953) on un jove Gregory Peck porta damunt de la seva moto a Audrey Hepburn passant aprop del teatre de Marcel, després de menjar-se un gelat a Trinità dei Monti, per anar finalment a ficar la mà a la Boca de la Veritat.

No falten les escenes aèries de la pel·lícula Àngels i dimonis (2009) protagonitzada per Tom Hanks, i les vistes de l’eterna Roma de la pel·lícula Menja, resa, estima protagonitzada per Júlia Roberts.

Les escenes ambientades al Vaticà de les pel·lícules Àngels i dimonis (2009) i la catastrofista 2012, en què la cúpula de la Basílica de St. Pere es desploma sobre la multitud congregada a la plaça.

I per descomptat, molts petons, com els de Ricardo Scamarcio i Laura Chiatti al pont Milvio amb els famosos candaus de l’amor al darrere a Ho voglia di te (2007), costum que per cert la pel·lícula va inspirar entre les parelles romanes enamorades, i de Silvio Muccino i Aitana Sánchez-Gijón a Parlami d’amore (2008), entre d’altres. I finalment, alegria, molta alegria al pont de Castello de Sant’Angelo del film Manuale d’amore 2.

Heu pres ja una decisió?

[youtube width=”640″ height=”360″]http://www.youtube.com/watch?v=91YIRgBZioc[/youtube]

Quant a J. M. Cózar

Doctor en Filologia Llatina i professor de llatí a l'INS Pere Vives i Vich d'Igualada (Anoia).
Aquest article s'ha publicat dins de Cinema i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *