Ha nascut Class x Bloc

Ha nascut Class x Bloc, un nou bloc que com el seu nom indica fa al·lusió a la voluntat de ser un bloc dedicat a la cultura clàssica, i una eina d’aprenentatge d’aquesta cultura a l’aula. Som un grup de 30 alumnes de tres grups de quart d’ESO de l’institut Pere Vives i Vich de la ciutat d’Igualada (Anoia) i com a professor de la matèria de llatí de 4t, dins de la qual dediquem una sessió a l’elaboració del bloc, espero una llarga i exitosa trajectòria durant molts cursos.

Publicat dins de Didàctica | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Descoberta a Prats de Rei una part de la muralla

L’antic municipi romà de Sigarra, avui dia Prats de Rei a la comarca de l’Anoia encara té per descobrir-nos més secrets amagats. De moment s’acaba de descobrir una part de la muralla romana que envoltava la ciutat.

Vegeu la notícia a l’edició digital del diari comarcal.

Publicat dins de Ciutats, Notícies | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Una vaga de treballadors a la romana

Aquest vídeo de la pel·lícula animada que va inspirar la més recent Missió Cleòpatra, que treballem al crèdit de Cinema de grecs i romans, va dedicat a tots i totes aquells i aquelles treballadors i treballadores (imitant el llenguatge sindicalista) que demà secundaran la jornada de vaga general arreu de l’estat. Gaudete cunctum operistitium!

 

 

Publicat dins de Cinema, Notícies | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

L’antiga Roma als anuncis de perfum

Ara que s’apropa el dia del pare i és l’ocasió per regalar la típica colònia als nostres estimats progenitors, i en la línia seguida per l’anterior entrada d’aquest bloc, oferim un anunci d’una colònia masculina ambientada a l’eterna Roma amb el Colosseu i la columna trajana.

http://www.youtube.com/watch?v=J31jvfMeJ7w&feature=endscreen&NR=1

Publicat dins de Publicitat | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Els carrers de Roma amb Monica Bellucci

Després de veure els interessos de les fragàncies pels gladiadors i els edificis on desenvolupaven els seus espectacles a l’anunci d’un gladiador-esportista a l’amfiteatre de Tarragona. Aquí oferim un anunci de Martini i Dolce & Gabbana protagonitzat per la Monica Bellucci (la Cleòpatra d’Astèrix), passetjant el seu cos pels carrers de Roma, i a prop del seu Colosseu. Sense cap voluntat d’incitar al consumisme.

Publicat dins de Publicitat | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Tòpics d’Horaci a la poesia catalana

Acabem d’estudiar els tòpics horacians i hem fet un examen sobre aquests en diferents poetes catalans.

Aquí exposem la qüestió plantejada. Continua llegint

Publicat dins de Didàctica | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Projecte Neptú 2012

Alumnes IES Pere Vives al Projecte Neptú 2012

Alumnes IES Pere Vives al Projecte Neptú 2012

El passat divendres 24 de febrer vam celebrar la 4a edició del Projecte Neptú, que reuneix als estudiants de 2n de batxillerat que cursen la matèria de llatí dels instituts de la comarca de l’Anoia, en concret els instituts Pere Vives i Joan Mercader (Igualada), Acadèmia Igualada, Col·legi Montclar (Jorba), l’IES Pla de les Moreres (Vilanova del Camí), IES Montbui (Sta. Margarida de Montbui), IES Alexandre de Riquer (Calaf), IES Molí de la Vila (Capellades), IES Guinovarda (Piera), i un centre d’una altra comarca: Col·legi Camp Joliu (L’Arboç), un total d’uns 110 alumnes.  La matiné va estar encapçalada per una xerrada a càrrec de la Norma Jorba centrada en la comèdia romana i les obres de Plaute, acte seguit els alumnes van participar en un concurs consistent en preguntes al voltant dels continguts de les matèries de llatí i grec que figuren al temari de proves d’accés a la universitat. L’acte va concloure amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus igitur. Fins l’any vinent!


Projecte Neptú 2012 on PhotoPeach

Publicat dins de Didàctica, Notícies | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Les faules d’Isop als segells

Avui volem oferir una presentació de segells de Grècia que tenen com a temàtica les faules d’Isop, hem afegit el text de la faula però sense la lliçó moral, ja que seria tasca de l’alumne identificar quina lliçó podem extreure d’aquest relat.

No sabem quina faula escriuria avui dia Isop veient els seus futurs conciutadans patint les penalitats de la crisi de l’euro, però de totes maneres penso que la faula número 102 “Hermes i la terra” podria ser prou significativa. Es podria plantejar als alumnes la recerca de faules per a diferents contextos de l’actualitat social, econòmica, política, etc per tal de proposar lliçons morals per a cada un d’aquests temes d’actualitat.

 

Publicat dins de Didàctica, Llibres | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Prova de lectura de l’Eneida per a les PAU

Un cop llegida la selecció de passatges de l’Eneida de Virgili tal com disposa la coordinació de les proves d’accés a la universitat de la matèria de llatí, posem a l’abast dels alumnes i altres interessats l’examen que vam fer la setmana passada pel que fa als continguts de l’Eneida exigits.

Publicat dins de Didàctica | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Arrels clàssiques a la cuina catalana

El dijous passat visitant Tarragona em van venir al cap les jornades de Tàrraco Viva en les quals alguns restaurants de la ciutat ofereixen als seus clients menjars elaborats a l’antiga manera dels romans. I sense desmerèixer el bloc De re coquinaria sobre cuina romana antiga, em vaig recordar del bloc Bona Vida del “mestre” Jaume Fàbrega qui tracta diferents i variats aspectes de la cuina de casa nostra, i dic “mestre” perquè tant la meva dona com jo som uns seguidors assidus del seu bloc i dels seus llibres de cuina que força sovint emprem.

Doncs bé, efectivament en una entrada “De quan els catalans menjaven gos i feien cargolades” del seu bloc, Jaume Fàbrega parla de les arrels clàssiques a la cuina del nostre país, la qual penso que pot ser d’interès per qui ens dediquem a l’estudi del món clàssic.

 

Publicat dins de Cuina | Etiquetat com a | Deixa un comentari