TREBALL SOBRE “TIRANT LO BLANC. EPISODIS AMOROSOS” 1r BATX

LLENGUA I LITERATURA CATALANES 1r BATX. CURS:2012-2013
ACTIVITATS SOBRE “TIRANT LO BLANC, EPISODIS AMOROSOS”

Normes de presentació: cap presentar aquestes activitats com si fos un treball. Per tant, cal posar-hi portada i cal copiar els enunciats de les preguntes. S’entregarà a ordinador (interliniat 1.5, tipus de lletra: Arial o Times new roman, numerar fulls, respectar marges, etc).

D’altra banda, cal aclarir que quan a les preguntes es parla de “Textos complementaris” ens estem referint als textos que surten al final del llibre Tirant lo Blanc. Episodis amorosos de l’editorial Edicions 62.

1-Al palau imperial hi ha una cambra amb pintures que expliquen les històries de cinc parelles d’enamorats (cap. 118). Busca’n informació a la xarxa i fes un resum de cada una de les històries. Classifica-les en dos blocs: les que pertanyen a la tradició clàssica i les que pertanyen a la romànica.

2-Al capítol 189 s’organitzen unes festes cortesanes que inclouen un torneig. Hi ha unes deesses unes dones que representen aquelles “qui bé havien amat”. Fes una llista de les parelles d’enamorats, busca’n informació i classifica-les segons la procedència, com en la pregunta anterior.

3-Quina de les històries d’amor referides al capítol 189 tenen relació amb Tirant i Carmesina i per què?

4-En el capítol 127, Estefania parla de tres tipus d’amor. Esmenta’ls, explica en què consisteixen i digues quin és el que proposa aquesta donzella.

5-Llegeix el text 2, de l’apartat “Textos complementaris”, i fes una llista dels símptomes de la malaltia d’amor que descriu Arnau de Vilanova. Busca’n als capítols 119.120 i 126 de Tirant lo Blanc.

6-Llegeix la descripció que es fa de la princesa Carmesina i apunta quins trets físics es van descrivint. Després llegeix la descripció d’Helena de Troia del text 3 de l’apartat de “Textos complementaris” i compara-la amb la de Carmesina.

7-Llegeix l’elogi que fa Cervantes del Tirant lo Blanc al text 7 de l’apartat “Textos complementaris”. No esmenta el nom de Martorell perquè la traducció castellana de 1511 es va publicar sense el nom de l’autor. Quines són les qualitats que valora de l’obra?

8- El premi Nobel de Literatura, Mario Vargas Llosa, va escriure un assaig sobre el Tirant lo Blanc. Quines opinions manifestà sobre l’obra de Martorell?

Aquest article ha estat publicat en DEURES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *