Què en sabem del virus de la grip d’aquest any?

20/01/2015: QUÈ EN SABEM DEL VIRUS DE LA GRIP? ENS PROTEGEIX LA VACUNA?

La grip estacional és una infecció viral aguda causada per un virus d’influença, un virus  de la família Orthomyxoviridae Hi ha 3 tipus de virus de la grip estacional – A, B i virus de la gripSense títol C. El tipus A es classifiquen en subtipus d’acord amb les combinacions de diverses proteïnes de superfície de virus. Entre els molts subtipus de virus d’influença A, tenim els de l’influença A (H1N1) i A (H3N2), tots dos són els que més estan circulant actualment entre els humans.Els virus d’influença circulen a tot arreu del món. Casos d’influença tipus C es presenten amb menys freqüència que A i B. És per això que només els virus de la influença A i B s’inclouen a les vacunes de la grip estacional.

Transmissió. La grip estacional es propaga fàcilment i afecta massivament escoles, llars d’avis, empreses o ciutats. Quan una persona infectada tus, les gotetes infectades es fiquen a l’aire i una altra persona pot respirar-les i ser exposada al virus.El virus també es pot transmetre per les mans contaminades amb virus d’influença. Per prevenir la transmissió, les persones han de cobrir-se la boca i el nas amb un mocador en tossir, i rentar-se les mans amb regularitat.

Prevenció. La forma més eficaç de prevenir la malaltia i / o les conseqüències greus de la malaltia és la vacunació. Vacunes segures i eficaces estan disponibles i s’han utilitzat durant més de 60 anys. Entre els adults sans, la vacuna contra la influença pot proporcionar una protecció raonable. No obstant això alguns anys, la vacuna contra la influença pot ser menys eficaç en la prevenció de la malaltia, però pot reduir la severitat de la malaltia i la incidència de complicacions i de mort.

Ens protegeix la vacuna d’aquest any?. Segons els Centres per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units la vacuna contra la grip d’aquest any no és tan eficaç perquè del virus de la grip ha mutat. Al febrer, els experts en epidemiologia es va decantar per tres soques del virus per incloure-les en la vacuna d’aquest any. La decisió es basa en funció de les soques comuns que circulen pel món en el transcurs de l’any i aquesta informació s’utilitza per predir quines soques seran prevalents durant la temporada de grip. Alguns anys, la vacuna s’ajusta millor a les soques que circulen que altres. Tot i que la vacuna no és tan eficaç contra una soca que ha patit una mutació, pot disminuir la gravetat de la malaltia ocasionada pel virus. També pot protegir contra altres soques, de manera que els CDC segueix recomanant posar-se la vacuna. “La grip és dolenta, i és recomanable que facis el que puguis per prevenir que et contagiïs i contagiar als altres”, afirma la doctora Lisa Thebner, pediatra de Nova York.“La vacuna no és perfecta, però és la millor protecció que tenim per a la prevenció”