El nadó de dos mares i un pare

Una nova tècnica de tractament d’embrions permetrà que una mare amb una mutació a l’ADN mitocondrial cedeixi el nucli del seu òvul i s’insereixi a un òvul enucleat d’una donant sana per ser 639830_gdfecundat in vitro per l’esperma del pare. El nadó rebria pràcticament la totalitat de la informació genètica dels seus progenitors. Tan sols el 0,1% o el 0,2% correspondria a l’ADN mitocondrial de la dona que va donar l’òvul sa. Es calcula que un de cada 6.500 nounats podrien beneficiar-se de la tècnica i evitar així els greus trastorns metabòlics que causa l’ADN defectuós dels mitocondris, responsable de greus malalties neurodegeneratives.

L’experiment està avalar, segons l’Autoritat per a la Fertilitat i Embriologia Humanes (HFEA), per 15 anys d’experimentació en primats, i afirma que es tracta d’un procediment «sa i segur» per als humans. L’estudi més concloent, dirigit pel professor Dough Turnbull al Centre d’Investigació Mitocondrial de la Universitat de Newcastle, serà presentat en els propers dies. Turnbull defensa «la seguretat i l’eficàcia del procediment» i respon als crítics que demanen una demora a l’espera de més proves: «Si no donem el pas endavant, estarem negant a moltes dones el dret a tenir fills sans. Són els pacients que han de prendre la decisió final ».

Desenes de científics de tot el món, inclosos diversos premis Nobel, han escrit als parlamentaris britànics perquè donin el vistiplau al procediment, que podria ser usat des del pròxim mes d’octubre per unes 2.500 dones al Regne Unit, marcant el camí a les clíniques de fertilitat en els països occidentals.