L’ORGANITZACIÓ COLONIAL.

Fa 150 anys gran part d’Àfrica, Àsia i l’Oceà Pacífic encara eren desconeguts per al europeus.Viatges científics i exploracions geogràfiques: francesos i britànics. Livingston i Stanley van recorrer i cartografiar Àfrica central.Superioritat militar, i tècnica van permetre una fàcil ocupació després van reclutar tropes entre els nadius per posar-les al seu servei. 

Tipus de colònies: 

Colònies d’explotació: comptaven amb un gobernador, comandaments militars i un gran nombre de funcionaris de la metròpoli. Exemple: l’Índia. Plantacions café, sucre, cacau, cautxú, coure, carbó, or, diamants. 

Colònies de poblament. Clima i/o despoblament, i riquesa natural afavoria migració. Comptaven amb un govern autònom. Els britànics denominaven dominis a aquests territoris. Per exemple: Canadà, Austràlia i Nova Zelanda. 

Protectorats: Tenien un govern indígena però amb forta influencia de la metrópoli. Marroc era un protectorat de França i Espanya. Un altre exemple va ser el d’Egipte que es va convertir en un protectorat britànic per poder explotar el canal de suez. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *