L’ imperialisme i les seves causes.

A les darreres dècades del segle XIX es va produir la Segona Revolució Industrial. Es va anar substituint el carbó com a font d’energia en favor de l’electricitat (la dinamo es va inventar l’any 1869) i del petroli (l’automòbil es va inventar el 1885). La revolució en els transports: ferrocarril, tramvia, automòbils, vaixells diesel… , els nous sistemes de comunicació: telèfon, ràdio, telègraf…, la invenció de la il·luminació, el desenvolupament de la indústria metal·lúrgica (acer inoxidable, alumini), la indústria química (adobs, pesticides) i les noves formes de producció ( en sèrie) i d’organització industrial (càrtels, holdings, monopolis) van donar lloc a un importantíssim  creixement econòmic d’alguns països.Aquesta situació va ocasionar un període de prosperitat i pau que s’estengué fins al primer terç del segle XX.

Estats Units i Japó es van unir a Gran Bretanya en aquests segons revolució. Però també ho van fer altres països europeus que es van aprofitar de la seva  superioritat tècnica i financera per colonitzar territoris d’Àsia i Àfrica, principalment. (explotar els recursos i dominar políticament)

CAUSES DE LA COLONITZACIÓ.

Econòmiques:  Nous mercats on vendre i invertir, i obtenció de primeres matèries a bon preu.

Demogràfiques:  Creixement demogràfic europeu s.XIX, causant de conflictes que es resolien amb l’emigració.

Polítiques: La competència política i militar va fer que s’intentessin controlar els punts estratègics (ports, estrets) i les àrees geogràfiques d’interès econòmic.

Ideològiques: el nacionalisme d’alguns estats defensava que tenien la “missió” d’estendre els seus dominis i la seva cultura a la resta de la humanitat per ser superior a les altres. Jules Ferry va dir a la cambra de diputats francesa el juliol de 1885: “Les races superior tenen un dret sobre les races inferiors, i també hi tenen un deure: civilitzar-les”. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *