“Espais buits” i primer contacte amb el professional del cinema

 

Simultàniament al treball del retrat, treballem el concepte d’espai buit. Sortim als voltants de l’ institut en grups de 6 a 4 persones. Fem fotografies d’espais interiors i exteriors tenint en compte els punts de vista, l’ enquadrament i la llum.

El dimarts 27/9 coneixem al nostre professional del cinema, el Pep Garrido. Per trencar el gel, i presentar el grup, mirem les fotografies d’espais buits i comentem plegats la llum, els enquadraments, la perspectiva, etc…

Aquí us presentem algunes de les fotografies realitzades:


Després de veure moltes imatges li expliquem al Pep quina fotografia hem escollit i el que hem escrit els 4 grups per descriure-la.

Fotografia d’espai buit exterior realitzada per: Marina Marzá, Anna Osset, Laura Giménez i Daniela López


Per fer aquesta fotografia vam pensar en desenfocar el primer pla, que resulta ser un mur, per ressaltar més la zona a destacar, és a dir, el paisatge urbà i el cel de darrera.

A l’enquadrament hi podem veure un primer pla i un segon pla. En el primer pla és on hi veiem el mur, que ocupa la meitat de la foto. Aquest fet fa que el segon pla quedi emmarcat pel primer, una de les altres raons per les que fa que es destaqui més. Com que la meitat de la foto és de color blanc, els colors queden més intensos.

La imatge dóna un sentit d’horitzontalitat al ser panoràmica.

Fotografia d’espai buit exterior realitzada per: Saray Suero, Ariadna Cáceres, Iris Rodríguez, Agna Baró, Montserrat Codina.


Hem triat aquesta imatge perquè, com que era al matí hi ha molta lluminositat i fa la sensació d’espai gran. Normalment, aquest espai està ple de gent i és molt acollidor. Però en aquell moment, al estar buit, donava la sensació de soledat. Es veu gairebé tot l’espai. Té diversos plans que fan la imatge profunda, l’enquadrament horitzontal ajuda a crear la sensació d’amplitud i al haver-hi l’arbre fa un joc d’ombres i colors.

Fotografia d’espai buit exterior realitzada per: Rhaiza Cruz, Patricia de Miquel, Emiliano Gallota, Adrià Castillo, Marc Clemente, Ariadna Ruiz


L’hem escollit perquè té molta llum, però fa un joc de color al fons molt més fosc que la resta (perspectiva cònica amb un punt de fuga). També perquè està enfocada, però té la part del terra, d’es d’on es va fer la foto, flou. Són superfícies rectes, i bastant quadrades, amb diferents plans. Expressa buidor. Es un espai exterior, i les parets donen un aspecte de profunditat. La càmera la vam col·locar verticalment perquè s’aprecies més la intenció de llunyania.

Fotografia d’espai buit exterior realitzada per: Júlia Baró, Clara Gràcia, Clàudia Blanco, Belen Pérez, Carla Andújar

A les 8h del matí el nostre grup vàrem sortir pel pati de l’institut a fer fotos. Volíem jugar amb la perspectiva, la llum que hi havia en aquella hora i els colors.

La foto està feta des d’un lloc elevat, hi predominen molt les línies rectes amb un punt de fuga molt exagerat. També podem observar que la llum que hi ha és insinuativa, ja que a diferència de les altres fotos aquesta, és atenuant.

 

L’activitat ens agrada molt, continuem fent fotos el cap de setmana…. aquí en teniu algunes..

Fotografies de Júlia Baró, Marina Marzá, Montserrat Codina i Agna Baró.

Bé, us esperem al proper bloc….. coneixerem l’equip de gravació i ens iniciem amb la primera pràctica: els Minuts Lumière….

 

Iris Rodriguez i Agna Baró

10 thoughts on ““Espais buits” i primer contacte amb el professional del cinema

 1. Pep Garrido

  Com de suggeridor pot arribar a ésser un espai buit, quina quantitat d’històries i emocions conté!
  I com, de sobte, la llum es fa present (l’angle d’incidència, la diferent temperatura de color, l’hora del dia i l’estació de l’any)! Quins cels!

  Enhorabona a totes i tots.

  Com a punt d’atenció (o per a que totes i tots ens hi anem fixant cada cop més): la tria de l’òptica condiciona decissivament la nostra fotografia i el que expressa. No és el mateix tirar la foto amb òptica angular (el zoom el màxim d’obert), amb òptica normal (el zoom enmig, semblant a la mirada humana) o amb òptica teleobjectiu (zoom al màxim de tancat).

  És a dir: moure el zoom no només significa que ens apropem o allunyem del que estem fotografiant, sinó que la fotografia canvia molt. L’angular dóna MOLTA PROFUNDITAT DE CAMP, però força les línies (a vegades fins a deformar-les; fixeu-vos que són un xic corves en alguns punts de fuga); el teleobjectiu, per contra té POCA PROFUNDITAT DE CAMP (i sovint no és òptim per a fotografiar espais buits o plans més amplis); i el NORMAL es correspon ben bé al que veiem (és el que treballarem amb els Lumière).

  Per tant: sempre que l’únic objectiu sigui apropar-se o allunyar-se, sempre és millor que ens moguem nosaltres. La tria de l’òptica ÉS UNA TRIA EXPRESSIVA MÉS. En parlarem força durant el curs, però si algú té algun dubte urgent al respecte, ens veiem dimarts.

  Estic molt content de la feina feta! Hem de seguir així!

  PEP

  Reply
 2. Xavi i Samuel

  Quasi totes les fotos que hem vist, tenen molta profunditat i una gran capacitat per captar l’atenció. En moltes de les que hem vist hi havia un objecte o una estructura o alguna cosa que simplement complementa la imatge però la fa més bonica. Hem vist bastant fotos que s’han fet al centre d’ un camí per veure com seguia el camí. Moltes altres estaven fetes des de baix perquè el terra tingués protagonisme.
  Hi això és el que ens han semblat les fotos de l’institut Narcís Monturiol. Esperem que també comenteu les nostres fotos.

  Reply
 3. Aina Bricollé i Queralt Guilella - INSTITUT CASTELLET

  Hola a tots!

  Primer de tot dir-vos que som dues alumnes de l’INSTITUT CASTELLET.

  Felicitats per la feina! La majoria les trobem ben buscades, ja que totes creen un espai buit intens, amb una bona llum, i un bon enquadrament. Heu buscat diferents llocs per tenir espais variats, per exemple, podem observar unes fotos a l’ institut i d’altres de paisatges buits. En totes les fotos el tractament que heu fet de la llum ens ha agradat molt, és a dir, ombres i llum es distribueixen equilibradament en l’espai.
  Finalment, podem dir que hem disfrutat molt veient-les també per les localitzacions dels espais. Nosaltres no podem veure la platja cada dia, i també podem veure el vostre institut des de dintre, i en diferents plans i posicions.

  Que vagi molt bé la preparació dels Minuts Lumière !

  Reply
 4. Patricia Pérez

  Patricia Pérez:
  M’ha resultat una mica difícil triar la fotografia per comentar-la ja que totes tenien alguna cosa que m’agradaven molt però aquesta ha sigut la culminant ja que he trobat moltes coses interessants dins de la mateixa. El fet que en la fotografia hagin buscat com a referent part de la finestra ha creat un doble espai que fa que la fotografia tingui un enquadrament diferent i fa que l’espai sigui més especial. El desviament del passeig i les escales que venen a continuació fan que hi tinguis una mica de curiositat per lo que vindrà més endavant. És un caminet envoltat d’arbres que fa que els colors convisquin en harmonia conjuntament amb l’aspecte que fan els núvols vers el blau del cel.

  Reply
 5. Marta Ramos

  Marta Ramos:

  La primera cosa que m’ha cridat l’atenció d’aquesta fotografia ha sigut els colors tan especials que fan els rajos del sol. També des de la vista de darrere la porteria, que si potser l’haguessin fet des d d’un altre punt, li hagués tret la gràcia de la fotografia. Penso que l’enquadrament està correcta per el tipus d’efecte que han volgut crear i a més a més les línies de la pista coincideixen amb les línies de reflex de l’ombra dels arbres i de les faroles del fons.

  Reply
 6. Vilas

  Hola,em dic Vilas.
  M’han agradat molt les vostres fotos de espais vuits crec que hos ho eu currat molt i m’an agrad molt sou uns cracs.
  Hos espero veura dentre de poc!!!

  Reply
 7. Carla Domenech -ELS XIPRERS

  Hola soc la Carla:

  M’han agradat molt les vostres fotografies , sobretot la dels arbres amb el cami de sorra i que al final hi han uns núvols que et posa la pell de punta espero que llegiu aquest comentari.!!!!!!

  Carla 😉 XD

  Reply
 8. Eulàlia g.x

  Hola sóc l’Eulàlia de l’escola Els Xiprers m’han agradat molt les vostres fotos, i sobre tot la del camp vert perque sembla que no tingui final!!! m’ha agradat molt. =)

  Reply
 9. Joan i Queralt (IES Castellet)

  Hola som dos alumnes de l’IES Castellet. Hem estat observant les vostres fotografies d’espais buits i realment són totes molt impressionants, amb aquests enquadraments, la llum, la nitidesa, l’enfocament.
  Es veu que hi heu posat passió i ganes de treballar, estan molt ben localitzades.

  En especial ens ha agradat la fotografia realitzada per: Júlia Baró, Clara Gràcia, Clàudia Blanco, Belen Pérez i Carla Andújar. El joc de les ombres és molt bonic i la impressió que dóna la fotografia és fantàstica. Sembla que estigui formada per dues fotografies diferents, aquest joc de les línies li dóna molta perspectiva i uns ritmes de línies que s’acceleren cap al punt de fuga de l’edifici.

  Moltes felicitats per aquestes fotografies! Esperem que us vaguin molt bé els vostres Minuts Lumière.

  Un petó, Joan i Queralt.

  Reply
 10. Marta Solà i Thais Blasco (Ies Castellet)

  Hola! som dues alumnes de l’institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet.
  Com que ens ha agradat molt rebre els vostres comentaris volem parlar també de les vostres fotografies.
  Estan molt ben fetes, l’enquadrament és molt bo, sobretot ens han agradat molt les fotos en les quals es veuen el cel, perquè es molt bonic, vau triar un molt bon dia per fer-les ja que feia sol.
  Ens ha cridat l’atenció la foto en la qual es veuen moltes cadires perquè heu jugat amb el ritme que ha creat la reproducció d’un mateix objecte i ens recorda el joc de les cadires a què jugàvem quan érem petites.
  Esperem que ens torneu el comentari a les nostre fotos.
  Sort pels minuts!

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *