Presentació de “Tornar a començar” a la festa de l’AMPA

Cada any l’AMPA del Monturiol organitza una festa oberta al barri, als pares i mares, al professorat… En aquesta diada es mostren algunes de les activitats que promou l’associació de pares i mares, com el taller de pintura, el taller de guitarra, el taller de teatre.

Aquest any la festa es va cel.lebrar el dissabte 19 de maig, i varem aprofitar la diada per presentar als pares i mares i a tot el barri el nostre curt “Tornar a començar”.

La presentació la va fer l’alumnat de 4t que ha participat en el projecte.  Varem comptar amb la presència de Pep Garrido, el nostre cineasta, i la Núria Aidelman, promotora del projecte i membre de l’associació A bao a qu.

Va ser una gran experiència poder compartir amb tothom el nostre Film !

Us mostrem algunes imatges,

 

 

 

Estrena de “Tornar a començar” a la Filmoteca

La culminació d’un any de cinema al Monturiol.

Es fa difícil explicar amb poques paraules el dia d’ahir, tantes i tantes emocions…. Primer pel rigor de viure in situ la qualitat d’un projecte, “Cinema en curs” . I després perqué veure els curtmetratges a la gran pantalla de la Filmoteca és fer present el món i tants personatges a tantes persones….. Realment espectacular !

Us volem mostrar algunes imatges i la presentació que van fer els alumnes del Monturiol. Un text construit per tots i que l’alumnat va explicar ahir amb tanta naturalitat….

Quan l’experiència esdevé aprenentatge, sobren les paraules….!

Felicitats a tota la gran família de “Cinema en curs”….! Per molts anys !

 

 

Presentació del curtmetratge “Tornar a començar”. Dimarts 5 de juny. Filmoteca de Catalunya.

Alumnat de 4t d’ESO Institut Narcís Monturiol

Presentació
(comença parlant l’Anna)

Hola, som  alumnes de 4t d’ESO de l’institut Narcís Monturiol, us presentem el nostre curt titulat: “Tornar a començar” (Ens acompanyen les nostres professores, Fanny i Isabel, i el cineasta, Pep Garrido)
Dir-vos que el tema de l’any “ El personatge i el món” se’ns ha fet present en totes les fases del procés de creació que ara us detallem.
Un cop fet el guió varem fer tres grups de rodatge, ara us parlarà una persona de cada grup.

La Iris us parlarà del guió i de les localitzacions:

(Guió):

El guió el vam construir a partir d’una llista d’ emocions (tristesa, ràbia, esperança, il.lusió, enyorança…) que ens interessaven.  Vam concretar la llista pensant quina emoció podia ser més interessant en relació amb el tema de l’any.
Finalment vam decidir explicar la història de la Noa i les emocions que sent en el seu retorn al barri.

El nostre plantejament al fer el guió va ser que no calia que tot es veiés al film però havia d’estar present al personatge. El que hem volgut explicar és que:

“La Noa té setze anys. Està trista per la separació dels seus pares; fa dos anys va haver d’ allunyar-se del barri on va créixer, i ara, emocionada per veure tot el que va deixar, ha de tornar amb la seva mare.  L’ empresa del seu pare s’ha arruïnat. Quan arriba, veu que no tot és com abans; els seus amics, l’ambient que hi ha… “

(Localitzacions):

Quant a les localitzacions, totes són del barri de Montbau i Sant Genís. Al principi del taller no ens agradava massa filmar el barri, pensàvem que no hi havia llocs interessants. Fent cinema varem descobrir uns indrets fantàstics i amb moltes possibilitats, de fet, varem redescobrir el nostre barri.

La Noa retorna i passa pels llocs que més records li suggereixen, l’escola de quan era petita, el quiosc, l’esplanada del barri…. Són localitzacions properes a la protagonista i on es fa present el món (tot el que surt de so ambiental ho vam trobar en el moment de rodatge: el so del telèfon del quiosc, la gent del local social, les rialles dels nens i nenes a l’escola…). És gairebé com un documental.

La Marina us parlarà de les regles del joc, del so i de la música

(Regles del joc):
Ara comentarem les tries en relació a les regles del joc:

1) A l’inici comencem mostrant l’estat emocional de la Noa. La protagonista es troba en un estat emocional que expressem cinematogràficament:  la Noa arriba trista, preocupada, abans d’obrir la porta fa la primera mirada.

2) El nostre personatge, en el desplaçament, passa per dos estats emocionals:

1- quan està sola, retroba llocs propers (escola Baloo,….) rès és el mateix, se sent trista, estranya….

2- quan retroba al Guillem, li canvia l’estat d’ànim: se sent feliç, alegra, tranquila, més ella, més solta….

3) Nosaltres abandonem el personatge i anem al món escollint plans on es vegi la vida quotidiana del barri. Són records de la Noa, del seu món. (roba estesa, flors… L’element que ens acompanya en tot el Film: el vent, que fa de nexe visual dels diferents plans.
Ho muntem doncs tenint en compte els colors i el vent. També ens fixem en la direcció del moviment.

(So i Música)

Quant a la música, al llarg del curs hem anat fent un banc de músiques, les hem escoltat i classificat, les hem provat amb diverses gravacions de la pràctica experimental, i ara hem aprofitat per a visualitzar-les mentalment en iniciar el curt….)
D’altres músiques les hem pensat específicament per el film final.

  • Al local social: tenim un so radiofònic, la lletra té relació amb la història.
  • La del final, Lykke Li: els cops de música els relacionem amb els cops d’imatge, aquest fet ens crea molta emoció. Pensem que la música acompanya l’estat d’ànim de la Noa.
  • Hem contactat amb la Lykke li per veure si ens permeten utilitzar la cançó.

La Monserrat us explicarà la planificació i el muntatge

(Planificació):
Després de la concepció global del film i a la fase de planificació,  vam visitar les localitzacions i hi vam fer fotos per saber com serien els plans (per tant vam decidir quins plans faríem en part a classe i en part in situ)

Tots teníem molt clara la consigna de que no faríem  plans “perqué si”. Que cada pla seria especial i tindria contingut cinematogràfic.

Els fragments dels films visionats que més ens van inspirar van ser:
“Un estiu a casa l’avi” per les mirades de la Noa des de la terrassa i durant el recorregut
“La solitud del corredor de fons” pels canvis d’escala
“Funal d’agost, principis de setembre” per passatge per moviment, i
“Viaggio in Itàlia” per mirades i treball per panoràmiques


(Muntatge):
Us expliquem algunes tries concretes.
Per muntar a l’habitació de la Noa, la “mirada” cap el seu diari l’havíem planejat com una panoràmica però com que ja prevèiem que seria massa lenta, vam decidir fer un PLA-CONTRAPLÀ que és el que hem muntat.
També havíem planejat fer un travelling circular a la terrassa quan la Noa està llegint el seu “diari”, però ens va quedar massa mogut i el vam substituir per un pla estàtic.
A l’hora de muntar vam prendre diverses decisions com colocar el pla del túnel al final del film i no amb els trajectes, i treure el pla zenital que quedava massa fred.
El muntatge dels plans del Local Social ens va costar molt perquè no sabíem com encarar el reflex Noa-Guillem i el so dins-fora.

Un cop muntat, els plans que ens han agradat més són
-La silueta de la Noa obrint la porta del balcó G1
-Canvi de pla que va de dins de la terrassa a fora G1
-Túnel amb la Noa allunyant-se G2
-Transfocament del bar G3

(Li dono la paraula a l’Anna que per acabar us parlarà de la concepció global)r

CONCEPCIÓ GLOBAL
Estem satisfets perquè creiem que el curt te unitat en quant als colors predominants (verds, ocres, vermells….. colors càlids) i per la unitat que també es fa present pel vent i el sol.

La Noa vesteix colors neutres (gris, negre, texà) i mocador vermell per ressaltar en els canvis d’escala i en els paisatges que travessa. El Guillem l’acompanya amb color groc seguint amb el criteri de color càlid però visible amb la resta de colors del paisatge.

Dir-vos que al llarg de tot el curs hem après moltes coses, i el procés ha estat en molts moments emocionant. Sobretot ens ha canviat la mirada vers el cinema, ara som més reflexius i mirem el cinema amb uns altres ulls. Gràcies a tots !

Anna, Iris, Marina, Montserrat, Clàudia, Belén, Laura, Ariadna R., Patrícia, Emi, Adrià, Marc, Saray, Rhaiza, Ariadna C., Clara, Júlia, Carla, Daniela, Agna.  Amb l’acompanyament del professional del cinema: Pep Garrido i les professores Isabel i Fanny.


 

Procés per la tria del títol del curtmetratge.

Concebem el títol del curt com la nostra carta de presentació de la pel.lícula al “món”.
Aspectes que hem tingut en compte:
– El títol ha d’explicar el curt i ha de ser entès per tothom no només pels que han fet la pel.lícula
– Ha de ser curt i entenedor
– Ha de ser atractiu (en llegir-lo ens ha de venir ganes de veure la peli)
– Ha de ser de traducció fàcil (anglès i francés)
– No volem un títol “empalagós”

Sessió 1: Comencem per escriure individualment un resum del guió del curt amb una extensió màxima de 4 línies. Proposem que d’aquest escrit es subratllin les paraules clau.
La Patricia surt a la pissarra i anem dient individualment quines paraules hem subratllat com a paraules clau.

Surten:
– Tornar, retorn, canvis, barri, Noa, Montbau, familia, amics, records, recordar, diari, passejar, enyorança, malenconia, Guillem, passeig, passejar, començar de nou, inici….

Entre tots descartem paraules.
Detectem que hi han verbs, adjectius, substantius.
Fem tres columnes: agrupem les paraules per verbs, emocions de la Noa, noms…

retorn enyorança canvis
tornar nostàlgia barri
passejar passeig
iniciar records

Cerquem paraules al diccionari de significats i al diccionari de sinònims:

– Malenconia: melangia, trist, plàcid, nostàlgia
– Passeig: caminada, riatge, tomb, volt

Sessió 2. Per grups reduits (4 a 6 alumnes) Intentem casar les paraules, possibilitats d’ajuntar paraules de les diferents columnes, que tinguin un significat.
Mirem els títols dels dvd’s de fragments a veure que ens semblen. Quin títol ens fa ganes de veure el film?

Afegim alguna paraula a la llista.

Cada grup fa una proposta de títols (d’un a tres), els escrivim a la pissarra.
– Retorn al barri
– Camí de records
Tornar a començar
– Podré tornar enrera
– Tornar a casa des de….. (nom del poble d’on ve la Noa)
– Noa
– Tornar
Escena d’un retorn
– i si pogués….
– Cercant records

Sessió 3. Repartim unes paperetes amb la intenció d’escriure individualment quin ens agrada més i quin creiem defineix millor la història de la Noa (un o dos màxim). Els títols més consensuats són els assenyalats en negreta.

Pensem que la frase que millor explica el retorn de la Noa al seu barri, i per tant l’inici d’una nova etapa de descoberta és

TORNAR A COMENÇAR !

 


Rodatge del Film Final !

Ens organitzem en tres grups, preveiem rodar incialment en tres dies: dissabte 5 de maig, diumenge 6 de maig i dilluns 7 de maig.

Abans del rodatge dediquem sessions a distribuir i concretar temes: les “regles del joc”, què gravarà cada grup…. Dividim el guió en parts i repartim tasques. Sortim de l’institut per grups: planifiquem, triem els plans, les seqüències….. Quins plans explicaran millor la nostra història? …. Volem concebre cada pla com si fos un Minut Lumière…..

Ja ho tenim ! preparem els 3 quaderns de rodatge, la claqueta, el material necessari i les provisions,  seran rodatges llargs…..!

Quantes emocions !

 

GRUP 1: Patricia, Laura, Clara, Marina, Daniela, Montserrat, Marc

Grava: CASA NOA + TERRASSA FINAL (rodatge dissabte 5 de maig tarda)

(REGLES: part de la 1 i part de la 3)

Algunes reflexions després del rodatge:

Patricia:

“M’ha semblat que ha sigut una gran experiència per a mi i suposo que pels demés també, ja que ha sigut un bon treball en grup i ha tingut el resultat esperat. Em va agradar decidir els plans, gravar el so i fer la claqueta, inclús fer d’ajudant. Com que a la pràctica central vaig fer d’actriu, han sigut noves experiències.

Em va semblar complicat, perquè alguns plans els vam vam haver de canviar abans de gravar, vam fer plans que no havíem previst, i d’altres no van sortir fins a la onzena presa. Desprès de muntar-ho, espero que tingui un bon resultat”.

Marc:

“Teníem 5 hores per gravar-ho tot, per que sinó marxaria la llum i no quedaria com nosaltres haguèssim volgut. Ens pensàvem que no ens donaria temps, però vam gravar-ho tot amb bon ritme encara que al principi massa relaxats. Vam tardar molt a fer els primers plans, i encara ens en quedaven molts.  S’estava fent tard i finalment vam agafar un bon ritme i ho vam fer tot a temps,  ens va quedar bé”

Marina:

Després del Minut Lumière, la Pràctica Experimental i la Pràctica Central arribem finalment al rodatge del film final. Aquest, a diferència dels anteriors, té un guió molt més elaborat, amb una història que explicar als demés a través de la imatge. El que he trobat més interessant és el fet d’aconseguir que cada pla sigui el millor possible; he après sobretot que no s’ha de fer cap pla que no sigui necessari, que no ens convenci del tot. Això es demostra en que quan fèiem un pla, el repetiem un cop i altre cop fins que tot ens semblava bé. Ha estat una bona experiència, no dubtaria en fer una altra pel.lícula”

 

GRUP 2: Iris, Ariadna C., Ariadna R., Júlia, Claudia, Agna, Emi

Grava: TRAJECTE  (rodatge dilluns 7 de maig)

(Regla 2 i part de la 3)

Algunes reflexions després del rodatge:

Iris:

“El rodatge va ser més cansat del que m’imaginava, però de totes maneres em va agradar molt l’experiència. A l’hora del rodatge em pensava que tots els plans s’haurien de repetir poques vegades. El  càrrec que més em va agradar va ser el de sonidista i el de càmera”.

Agna:

“El rodatge va ser molt intens, ja que al començament estàvem tots molt emocionats i feiem els plans a bon ritme, però a mesura que avançàvem ens anàvem cansant i els plans van ser més i més complicats de rodar. Em va agradar molt fer de directora i de script. La experiència va ser molt bona, i la part que ens va tocar gravar al grup dels trajectes va ser molt maca, sobretot el pla des de dintre del quiosc del Xavi”

Ariadna Cáceres :

“El rodatge em va semblar molt interessant, més del que em pensava ja que els espais vistos des de més a prop es podien percebre millor. La veritat es que no m’esperava que la gravació d’alguns plans fos més ràpida que un minut lumière. A mi no em va semblar molt cansat, sinó una experiencia agradable, l’únic es que m’hagués agradat que el guió hagués tingut més diàleg . Em va agradar ser sonidista”

 

GRUP 3: Belén, Adrià, Anna, Carla, Rhaiza, Saray

Grava: ARRIBADA AL BARRI + GUILLEM  (rodatge diumenge 6 de maig)

(Regla 1 + Regla 3)

Tres dies intensos, que van convertir-se en quatre, el dimecres següent vam haver d’acabar de gravar alguns plans…….!

Aviat publicarem més detalls, ara ens queda una gran tasca: el muntatge……i el procés per la tria del títol !!!!

I la música…., posarem música?

 

Ja tenim guió i protagonista!

Després d’omplir moltes i moltes pissarres…..  ja tenim guió i protagonista !

Comencem a organitzar-nos per fer tres grups de rodatge, decidir l’atrezzo, les localitzacions, la concepció global del Film, les regles del joc…

Per entrar en matèria us explicarem de què tracta el nostre curt, però no us desvetllarem masses detalls…. hem de mantenir emocions i intrigues…..!

“La nostra protagonista és una noia, és diu Noa i té setze anys. Està trista per la separació dels seus pares i tot allò que ha comportat; fa dos anys va haver d’ allunyar-se del barri on va créixer, i ara, emocionada per veure a tots els seus antics i vells amics, ha de tornar perquè l’ empresa del seu pare s’ha arruïnat. Quan arriba, veu que no tot és com abans; els seus amics, l’ambient que hi ha… “ Emi

Com és la Noa?

“La nostra protagonista és una noia que desprèn autenticitat, per la manera de vestir, de moure’s. Se sent lliure, li agrada l’art, la pintura, és considera “artista i solitària”, li encanta passejar, observar i gaudir la natura.

Com trobarà el barri la Noa després de dos anys? retrobarà amics? espais?….. com se sentirà?

Aviat fotografies dels rodatges…..!

Primers apunts pel “Film final”

Acabada la Pràctica Central ens disposem a posar fil a l’ agulla i encaminar el gran repte: el Film Final.

El Film Final serà un curt d’una durada d’entre 6 i 10 minuts. Un guió de ficció que elaborarem alumnes, professorat i professional del cinema. Versarà sobre les emocions d’un sol protagonista, un estat emocional que comença, que transita i evoluciona i que es modifica al final del film.

El treball amb les emocions tindrà un paper central. I no oblidem el tema de l’any:  El personatge i el món. Les coses que passen al món, descobrir el món, el món es fa present al personatge, el personatge es relaciona amb el món.

Diríem que el principis generals del film són:

– Un film d’entre 6 i 10 minuts

– Un sol protagonista i la importància de les emocions

– Una història propera i que tots comprenem. Emocions matisades, riques, que poguem explorar cinematogràficament.

La presentació del Film Final, de com serà i que farem la fa el Pep a classe, i de seguida anem parlant i escrivint què ens agradaria explicar, quin tema….. comencem enumerant emocions….

 

Fem una pluja d’ idees i anem construint una mena de xarxa que relaciona emocions. Descartem, afegim… tothom hi pot dir la seva….

A poc a poc la història es va definint…. i sempre tenim present les emocions i el tema de l’any “El personatge i el món”…

 

 

 

Compartim impressions amb l’ Ignacio Martínez de Pisón

Avui l’ Ignacio Martínez de Pisón ha vingut al Monturiol.

Ha fet dues sessions, una amb els alumnes de 3r d’ESO i l’altre amb l’alumnat de 4t. Aquesta conferència s’ha organitzat des dels seminaris de Castellà, i des del projecte de “Cinema en curs” de 4t d’ESO.

Ha estat molt interessant, i en paraules dels alumnes molt proper, hem compartit impressions sobre la novel.la i la pel.lícula “Carreteras secundarias“, que tots aquests alumnes  havien llegit, així com sobre el fet de ser escriptor i la creació d’una  novel.la.

La segona sessió amb tot l’alumnat de 4t  ha tractat més sobre cinema. Els alumnes havien llegit l’obra l’any passat i acabaven de veure “carreteras secundarias“. També ens ha parlat de “Las trece rosas” i sobre el guió de la pel.lícula Chico i Rita. Ens ha explicat moltes coses, entre altres, el procés de creació d’un guió a partir d’una novel.la, així com la complexitat i dificultat del món del cinema des de dins.

Creiem que ha estat un èxit.

Gracias Ignacio !!!!

Neus Serchs, Isabel Ribera i Fanny Figueras

Pràctica Central

Procés de concepció, planificació i rodatge.

 

La pràctica Central, és la primera experiència cinematogràfica de ficció sobre el tema de l’any “El personatge i el món”.

Després d’una pluja d’idees, triem personatge, cerquem el tema sobre el qual el.laborarem el guió, cerquem localitzacions on fer els rodatges i un cop consensuat tot, triem categories:

– Elements interposats

– Mirades

– Passatge per moviment

Fem tres grups de rodatge, en cadascun hi ha: protagonista, director, càmera, sonidista, script i ajudants. Els càrrecs són rotatius així tots coneixem les tasques pròpies de cadascun.

Cada grup planifica el rodatge, tria els plans que vol rodar (3 o 4 plans cada grup)…Ens interessa copsar les emocions del personatge després d’un gest. Aquest és el nostre guió:

“Personatge principal, protagonista: MARTINA. És introvertida, té dues cares, una més alliberada i l’altre més preocupada per l’aparença i conservadora, no vol decebre als seus pares. Sempre que ha pensat en la seva orientació sexual li han sorgit dubtes. Va sortir amb un noi als 14 anys, durant 8 mesos i ho va deixar ella ja que no tenia les idees gens clares.
Viu amb la seva mare, que és mestre; el seu pare, que és metge; i la seva germana de 20 anys.
La seva millor amiga es diu Noah.
OPCIONS: Noah acaricia a la Martina, li fa un gest afectuós: Martina se sent atreta, sent coses a l’estòmac…”

Us presentem els integrants de cada grup, la protagonista, la localització…. i algunes imatges dels rodatges.

GRUP 1: Rhaiza Cruz, Ariadna Càceres, Montserrat Codina, Agna Baró, Saray Suero, Daniela López

Dia de rodatge: dissabte 3 de març

Protagonista: Agna Baró

Categories: Elemenst interposats, Passatge per moviment

Localització: Parc Montbau nord

Us mostrem algunes imatges del rodatge:


GRUP 2: Carla Andújar, Marc Clemente, Emi Gallota, Clara Gràcia, Anna Osset, Iris Rodríguez, Ariadna Ruíz

Dia de rodatge: dimecres 7 de març

Protagonista: Iris Rodriguez

Categories: Elements interposats, Mirades

Localització: Mirador de Montbau

Us mostrem algunes imatges del rodatge:

 

 

GRUP 3: Júlia Baró, Clàudia Blanco, Adrià Castillo, Patricia de Miquel, Laura Giménez, Marina Marzá, Belén Pérez

Dia de rodatge: dijous 8 de març

Protagonista: Patricia de Miquel

Categories: Món interposat, Passatge per moviment, Mirades

Localització: Xarxa arquitectònica cases Montbau sud

Us mostrem algunes imatges del rodatge:

Aviat publicarem les 3 Pràctiques editades…..

Emocionant…!