Film final

FILM FINAL
Amor en joc, realitzada pels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Castell d’Estela (Amer)

Amor en joc. Institut Castell d’Estela from cinema en curs Castell d'Estela on Vimeo.

Amor en joc
La Lidia és una noia molt orgullosa que des de sempre ha volgut ser la millor en tot. Per tal d’aconseguir el que vol és capaç de posar en joc coses molt importants de la seva vida.

Amor en juego
La Lidia es una chica muy orgullosa que desde siempre ha querido ser la mejor en todo. Para conseguir lo que quiere es capaz de poner en juego cosas muy importantes de su vida.

Amore in giòco
Lídia è una ragazza molto orgogliosa la quale da tanto tempo ha voluto essere sempre la piú brava in tutto. Allo scopo di raggiùngere tutto quello che vuole è capace di mettere in giòco le cose più importanti della sua vita.

Amour en Jeu

Lídia est une fille très fière qui a toujours voulu être parmi les meilleurs en tout. Pour obtenir ça qu’elle veut elle est capable de mettre en jeu des choses très importantes de sa vie.

Love at stake
Lidia is a very proud girl and she has always wanted to be the best at everything. To get what she wants she is able to bet important things from her live.

Amor em jogo
A Lidia é uma menina muito orgulhosa que sempre quis ser a melhor em tudo. Para alcançar o que quer é capas de apostar em jogo coisas muito importantes na sua vida.

 barra_blanca

EXPLICACIONS SOBRE LA PEL.LÍCULA

INTRODUCCIÓ
Bon dia som els alumnes de 4t d’ESO d’Amer. Primer de tot us explicarem d’on va sortir la historia. Cadascú va pensar diferents històries. Les vam posar en comú i vam anar escoltant les diferents opinions per veure quines ens agradaven i quines no. Vam anar descartant les històries que no ens acabaven d’agradar i vam intentar veure quins temes eren els més adients. Vam triar un tema i aquest va ser l’AMOR O L’AMISTAT TRAICIONADA.

Aquest tema vam triar explicar-lo a través de la història del braçalet i les partides de cartes. A l’hora de fer el guió no vam poder decidir molt detalladament la planificació les partides ja que era molt difícil. Vam decidir els plans claus que sí que eren importants i una mica el diàleg però els actors van haver d’improvisar quan vam començar a gravar. Van haver de repetir molt perquè vam gravar tota l’acció unes quantes vegades des de diferents punts de vista. Això va fer que tinguéssim molta feina després al muntatge. El dia abans de gravar el film tothom sabia el que hauria de fer, tot estava molt ben organitzat. Ens vam anar intercanviant els càrrecs, i a tothom li va agradar molt. Quan va arribar el dia del rodatge vam tenir molta feina però la recompensa ha estat molt bona.

MOVIMENTS
Vam començar la pel·lícula amb un moviment descriptiu circular el qual ens situava en l’entorn i ens presentava els personatges que hi apareixien fins a aturar-se amb el personatge principal, la Lídia. Aquest moviment el vam realitzar amb una plataforma de fusta que ens permetia desplaçar la càmera uniformement per tal d’evitar les vibracions.

Al final de la partida també vam utilitzar un gir per anar del braçalet a la cara de la Lídia quan aquesta l’ha perdut. Evidentment ens ajuda a destacar la sensació de pèrdua i sorpresa del personatge. També vam fer un petit tràveling d’apropament a la seva cara quan sap que ha perdut, accentuat pel fet que en aquest moment deixem de sentir el so ambient per uns moments.

El descentrament obligat a les regles del joc es realitza respecte a la Lídia i en Pau. Un cop ha transcorregut tota l’acció descentrem la càmera tot acabant el pla a la capçada d’un arbre amb poca fulla per tal de què es vegi el cel de fons, cosa que ens dóna una sensació de pau i tranquil.litat ideal per a la situació.

Finalment, en l’últim pla del film, vam fer un travelling que ens allunya de la protagonista tot creant una sensació de soledat i distanciament. Aquest últim tràveling el vam realitzar amb l’ajuda d’un ciclomotor que ens va permetre desplaçar-nos uniformament a certa velocitat. La sensació que genera el tràveling es veu potenciada per les línies de fuga del carrer que és molt estret.

Fer els moviment va ser tot un repte durant el rodatge, però creiem que realment potencien molts les idees que hem volgut explicar en moments concrets del film.

LOCALITZACIONS
Pel que fa a les localitzacions, el primer lloc que vam buscar va ser un bar on hi ha diverses zones i una de les parts encara l’han d’estrenar i ens la van poder deixar. Aquest espai ens va anar molt bé per rodar, però no tant per les qüestions estètiques adients per a cada situació o els personatges ja que potser ens haguessin agradat més uns altres fons per emmarcar-los.

Els exteriors que vam fer servir els vam haver de decidir sobre la marxa a l’hora que tocava rodar-los a causa dels imprevistos deguts al temps. El que ens vam mirar molt detingudament va ser el carreró del travelling final, que vam estar molta decidint quin era el millor per donar les sensacions que volíem.

RODATGE
Vam quedar per rodar gairebé tot un cap de setmana. El dissabte, de les 9 del matí fins a quarts d’onze de la nit, i diumenge, també de les 9 fins les 4 de la tarda. El dissabte vam filmar les dues partides. No vam tenir massa problemes, solament en algunes escenes en què calia fer algunes expressions molt determinades i recordar els llargs diàlegs. Tot i que va ploure bastant ens vam passar el dia tancats a dins del bar. En general va anar tot sobre rodes.

Diumenge vam haver d’anar amb més pressa ja que havíem de gravar a l’exterior i ens feia por que fés mal temps. A més vam tenir problemes per rodar l’escena final ja que hi havia una cercavila i havíem de fer aturar a la gent del carrer. El soroll també va ser problemàtic ja que a la plaça del costat on gravàvem tocaven cançons amb gralles i tambors i estava ple de gent seguint els gegants però finalment ens en vam sortir. Finalment vam escollir un parc una mica apartat per evitar la cercavila on també vam tenir alguns problemes amb el temps. Per poc no ens va ploure però la llum ens va fer una mala passada ja que tant feia núvol com un sol radiant. Tot i així no va ploure i vam poder acabar de rodar el curt.
 

barra_blanca

REQUISITS BÀSICS DEL GUIÓ

  • -El film ha de tenir una durada d’entre 6 i 8 minuts (és poc temps per tant no podem explicar grans històries).
  • -L’argument és completament lliure, sempre que sigui possible de realitzar amb les eines que tenim a l’abast.
  • -També ha de ser una història que pogués succeir.
  • -Si és una història que ens toca de prop millor perquè la coneixem i la podem explicar millor.
  • -Els actors han de fer personatges que siguin creïbles (no si val que un de vosaltres faci per exemple de metge, ha de fer de noi o noia de la vostra edat).

 barra_blanca

REGLES DEL JOC. Independentment del contingut de l’argument el desenvolupament de la història ha d’utilitzar moviment de càmera per a les següents situacions:

  • -El film s’inicia amb un moviment descriptiu (d’espai o de personatge).
  • -Es dedicarà un pla al moment en què el protagonista pren consciència de com se sent respecte allò que li està passant. El protagonista estarà sol al pla i un moviment de càmera acompanyarà la seva emoció.
  • -En algun moment del film es treballarà el ‘descentrament’ respecte el personatge protagonista. Es tractarà en aquest cas de fer-nos sensibles a l’espai que envolta el personate per expressar una emoció o sensació a través d’aquest descentrament. El pla, per tant, no té una funció narrativa sinó de l’ordre del sensible.

A part d’aquestes regles, com a bons cineastes, hem de tenir en compte tots els altres elements que ens ajuden a construir i a explicar la història: tan els que afecten a les característiques de cada pla, com als que afecten al muntatge de tota la seqüència.

 barra_blanca

COM PENSAR EL GUIÓ

Per a començar a pensar una història cal no pensar la història mateixa sinó pensar en els elements que la generen:

– Espais: per exmple podem pensar en un espai i a partir d’aquí imginar situacions que hi puguin tenir lloc.

Personatges: el principal en una història són els personatges (la història és allò que passa entre els personatges o entre els personatges i les coses). Es pot començar a pensar una història configurant un personatge o més d’un i pensar què li pot passar o què els pot passar.

Objectes: Un objecte també pot generar una història: un plat, una pilota, una gorra… Als objectes també els passen coses i es poden relacionar amb personatges: un plat trencat, una pilota perduda, una gorra molt desitjada…

– Sentiments: també es pot partir d’un sentiment, d’una sensació o estat anímic i, a partir d’aquí, veure quin personatge el té i perquè. 

– Temes: També es pot pensar que es vol parlar d’un tema (la relació entre nois i noies, la manca d’acitivitats pels joves en els pobles petits… el problema és centrar el tema, saber què en volem explicar i buscar la història justa que ens ho mostri.

– Situacions: La pràctica central ha estat pensada a partir d’una situació. A partir d’aquesta situació podríem acabar de confegir una història sencera.

barra_blanca

EL TÍTOL DEL NOSTRE FILM

Mentre anem realitzant el guió o quan ja estiguem muntant el film cal anar pensant amb un títol. Hauríem de mirar que el títol:

  • – Fós entès per tothom.
  • – Desperti espectatives.
  • – Sigui simple (o no).
  • – Sigui fàcil de recordar.
  • – Sigui seriós i convincent (o no).
  • – Es pugui traduir a d’altres llengües com el francès i l’anglès.

barra_blanca

FILM TITLES IN ENGLISH

Test your vocabulary and grammar through movie titles

 FILM DIALOGUES

Million Dollar Baby track