Dissecció de l’ull d’un vedell

El passat dijous vam disseccionar l’ull d’una vedella. Es va veure molt bé la retina, el cristal·lí, la còrnia, l’iris, l’escleròtica i l’humor vitri.

Comencem la dissecció tallant la còrnia.
Cristal·lí.
Un cop treta la còrnia ( a dalt a la dreta), es veu molt bé la retina (verd brillant) del fons de l’escleròtica.
Detall de la retina. De color verd brillant a causa de la guanina del tapetum lucidum, típica en animals que tenen bona visió nocturna. La guanina reflecteix la llum, fet que és més evident en els animals que se’ls veu els ulls brillants quant els il·luminem a la nit.
Detall de la retina al microscopi, vist a 100 augments.

Dissecció d’un testicle de vedell

Ahir vam estudiar l’aparell reproductor, i em començat amb la dissecció d’un testicle. El testicle té la funció de fabricar l’hormona masculina, la testosterona, i els espermatozoides. En el cas del vedell, els espermatozoides són més allargats que els  dels humans.

Testicle on es veu els vasos sanguinis que l’irriguen de sang.
Espermatozoides, espermàtides i espermatogònies a 40 augments.
Espermatozous, espermàtides i espermatogònies a 100 augments.
Espermatozous, espermàtides i espermatogònies a 400 augments.
Espermatozous, espermàtides i espermatogònies a 400 augments.

Un gran descobriment!!!

Ahir amb els alumnes de primer de la ESO, vam descobrir un tresor de la biologia. Per primer cop vam citar una espècie de nudibranqui, la Tenellia adspersa, a Catalunya. Aquest mol·lusc gasteròpode , és típic de  l’Atlàntic i només s’havia trobat a la Mediterrània al port de Gènova. La troballa és tant important que en Xavi Salvador del GROC  (Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya), va a venir a recollir-lo i emportar-se l’exemplar per a fer estudis genètics.

Web del GROC

https://opistobranquis.org/ca/home

Xavi Salvador, vocal del GROC, recollint l’exemplar al laboratori de l’escola.

Animals fantàstics, els nudibranquis

El passat dimecres vam observar les mostres que havíem recollit al port el dilluns anterior. La sorpresa va ser majúscula en veure que hi havia dues espècies de nudibranquis, un de força comú, la Cratena peregrina, i un segon molt sorprenent i força rar, Doto cervicenigra. A més aquest últim és molt petit i sort que l’Arnau l’ha trobat. Els nudibranquis són mol·luscs, gasteròpodes opistobranquis, és a dir una mena de llimacs marins de formes i coloracions molt espectaculars.

Doto cervicenigra
Doto cervicenigra
OLDoto cervicenigra
 Doto cervicenigra