El MEU PRIMER FESTIVAL

Les clases de Cicle Mitjà, novament hem participat en “El Meu Primer Festival de Cinema”. El dia 14 de novembre, al Cinema Verdi Park vam poder veure els curtmetratges i vam posar en pràctica les nostres habilitats com a crítics de cinema.
Ens hem divertit molt i hem après moltes coses sobre el cinema: elements bàsics del llenguatge cinematogràfic, els seus orígens, diferents gèneres cinematogràfics…
A les sessions de valors, seguirem treballant al voltant dels curts, reflexionant i aprenent moltes coses relacionades amb els valors que tracten els films: compasió, afectivitat, empatia, transmissió de coneixement i experiències, treball comunitari, amistat…

PADRINS I FILLOLS

Ja som de quart i aquest curs ens estrenem com a padrins de P3. Des de principi de curs que estàvem delerosos de conèixer els nostres fillols i filloles, però també enteníem que ens havíem d’esperar que estiguessin preparats per a rebre la nostra visita a les seves classes.
El primer contacte ha estat molt gratificant per a tots. Hem pogut abraçar-nos i gaudir del bon ambient que s’ha creat mentre jugàvem plegats.
Després de la primera trobada hem pogut celebrar junts la Festa de la Castanyada.
Quina bona experiència això de ser padrins!

A quart curs investiguem sobre els invertebrats al Zoo de Barcelona

Les classes de 4t fem el projecte sobre els invertebrats i per a completar la feina que estem fent a l’escola, hem anat al Zoo de Barcelona a fer un taller. Gràcies a l’observació del natural i al microscopi, a la manipulació, a les explicacions de persones expertes i a un vídeo sobre la vida de la papallona Graèllsia, hem pogut aprendre moltes més coses sobre els nombrosos grups d’invertebrats que existeixen.
A part de les activitats del taller, hem pogut veure alguns dels animals que hi ha al zoo i també jugar a un parc amb molts jocs per divertir-nos de valent.

Les classes de 4t hem anat al Museu de les Matemàtiques

Els alumnes de 4t hem fet aquesta redacció conjunta per explicar la sortida:
El dimarts 16 d’octubre de 2018 vam anar al Museu de les Matemàtiques.
Per arribar-hi vam agafar el metro de la línia 5 a la parada de Diagonal i vam baixar a la parada de Gavarra de Cornellà de Llobregat.
En arribar, vam caminar una estona fins al Parc de Can Mercader, on hi ha el Museu de les Matemàtiques, en unes sales del Palau Mercader.
Els monitors ens van donar la benvinguda i vam fer dos grups. Mentre un grup feia un taller a l’aire lliure, l’altre grup visitava el Museu per a conèixer i provar els jocs matemàtics. Entre una activitat i l’altra vam esmorzar tots junts en un espai gran al costat d’un estany on hi havien ànecs, peixos…
La visita al Museu consistia en fer jocs matemàtics que prèviament ens havia explicat una monitora que es deia Marta. Eren els següents:
– Construccions: amb peces geomètriques encaixables podíem construir formes en volum.
– Circuits: amb peces negres i línies pintades de diferents colors havíem de tancar circuits, seguint unes normes.
– Tangram: amb peces de diferents formes geomètriques, podíem crear figures inventades o copiades.
– Simetries: calia formar imatges simètriques, amb lletres i dibuixos amb lletres i dibuixos.
– Cub Soma: amb peces petites de colors en forma de cub, havíem de construir un cub gran.
– Laberint: a sobre d’una catifa amb quadrats de quatre colors i punts representant els números 1, 2 i 3, seguint les indicacions segons aquests números i segons els 4 colors de les línies situades al voltant, ens havíem de desplaçar per la catifa fins arribar al lloc d’inici.
– Gratacels: amb prismes representant gratacels de diferents mides i colors, seguint les instruccions, havíem de col•locar els gratacels sobre una taula de números.
– Joc de càlcul mental de 4 a 12: per parelles, llençàvem el dau i el número que sortia s’havia de representar amb 4 pilotes, posant-les en diferents compartiments i fent diferents operacions.
– Joc dels cubs: alternant els colors dels cubs, s’havien de col•locar de manera que quedin classificats amb les cares del mateix color.
– Joc de patrons: eren dos jocs de fusta on s’havien de col•locar peces seguint un patró.
– Peixos de colors: en una pissarra magnètica, havíem de tapar el dibuix gran d’un tauró amb petits peixos imantats, de diferents colors, seguint unes normes.
Ens va donar temps de fer totes les activitats i en acabar-les, vam tornar a fer una rotllana per explicar quins jocs ens havien agradat més i fer-ne una valoració amb símbols en una pissarra.
El taller consistia en fer la cúpula de Leonardo Da Vinci .
Vam construir diferents models de cúpules utilitzant peces iguals que encaixaven entre sí. Per poder-ho fer bé, el monitor ens va donar unes instruccions que havíem de seguir i també ens ajudava a revisar que ho féssim correctament. En vam poder una de tan gran que fins i tot ens vam posar a dintre
Un cop acabades les activitats, vam dinar al costat d’un parc infantil. Després vam poder jugar una bona estona i ens vam divertir molt fins a l’hora de tornar a l’escola.

Hola a tots i totes!

Ja hem celebrat la Castanyada i el curs 18-19 ja està en plena marxa. Us volem compartir algunes de les activitats que hem fet al nostre cicle:
Hem escollit els noms de les clases. Prèviament hem fet una pluja d’idees i aportacions, per part dels alumnes, d’imatges i materials sobre diferents pintors i pintores. A poc a poc s’han anat acotant les preferències i finalment la tria ha estat aquesta:
– 3r A: Remedios Varo.
– 3r B: Banksy
– 3r C: Victor Vasarely
– 4t A: Joan Miró
– 4t B: Edward Hopper

El pintor/a triat per a cada classe serà un Projecte de treball que es desenvoluparà al llarg de tot el curs. Intentarem endinsar-nos en el món de la seva pintura mitjançant treballs plàstics adequats, que anirem intercalant amb els Tallers d’expressió artística que hem organitzat per a fer les tardes dels dilluns. Disposem de sis professors, les tutores de 3r, de 4t i l’Anna de l’aula d’acollida, per la qual cosa podem fer sis tallers d’uns 20 alumnes cadascun. Les tres sessions de cada taller les farem en diferents franges distribuïdes al llarg del curs.
Els tallers són: Pintura, Expressió corporal, Volum, Escrapbooking, Dibuix i Escultura.
Les primeres sessions que hem fet han estat gratificants, tant a nivell d’aprenentatges com a nivell de relacions que s’estableixen entre els alumnes i mestres de tot el cicle.

SORTIDA A COLLSEROLA

Els nens i nenes de CICLE MITJÀ hem fet la darrera sortida d’aquest curs 18-19 i hem anat al Parc natural de Collserola.
El dia 29 de maig, després de trobar-nos a l’escola, vam anar en autocar fins al Baixador de Vallvidrera. Vam passar per una carretera amb molts revolts i en arribar vam continuar a peu fins al Centre d’informació del Parc.
Vam esmorzar i mentrestant ja vam poder veure un porc senglar. Tot seguit es van presentar els monitors. Ens van acompanyar a veure un audiovisual, per explicar-nos on està situada la Serra de Collserola. Uns nou municipis en formen part, entre els quals hi ha el nostre, Barcelona.
És molt gran, tant com 8.200 camps de futbol, o sigui uns 80 Km. quadrats. També vam aprendre com es va formar i l’origen.
Tot seguit, per classes, vam fer diferents recorreguts a peu. Quan vam arribar a una clariana del bosc vam aturar-nos i ens van explicar que allà hi podríem observar diferents tipus de vegetació: arbres, arbustos i lianes. Per a descobrir-los vam començar una activitat. Primerament vam fer grups i ens van repartir una guia per a conèixer les plantes i també un full i un llapis per a fer-hi anotacions.
Ens van posar nombres (del 1 al 5) penjats a diferents plantes i nosaltres havíem de descobrir: què era (arbre, arbust o liana), la forma de les fulles (d’agulla, de cor, de ploma, d’ou o de núvol), que tenien en aquesta època de l’any (flors, fruits, punxes o pèls) i com es deien.
Vam conèixer l’alzina, la rogeta, el bruc, l’arboç i l’arítjol.
Anàvem passant pels diferents llocs i quan ho vam tenir tot a punt ho vam posar en comú i corregir.
També ens van donar quatre fulles: d’alzina, de pi, d’arboç i de roure per a clacar-les al full, passant-hi colors per sobre.
Per parlar-nos dels animals i saber com es defensen i poden sobreviure al bosc, vam fer un joc: el joc dels bons observadors.
Consistia en fer una fila ben feta, en silenci i sense assenyalar res, caminar i observar què vèiem, doncs ja ens havien col·locat una sèrie d’objectes que nosaltres havíem de trobar. Vam caminar un tros i després vam dir què havíem vist.
El primer que vam veure va ser un pot d’escuma d’afaitar de color taronja i negre, com la salamandra, que indica perill per als altres animals.
El segon va ser un retolador vermell i negre, com l’escarabat de la màscara del dimoni, que també indica perill, perquè solen ser verinosos.
El tercer era una piloteta de color taronja, com el pit-roig, que li serveix per trobar parella. Indica festeig.
El quart va ser un raspall, que s’assemblava a un eriçó i li serveix per defensar-se dels depredadors.
El cinquè era una cullera de fusta, que s’assembla a una serp, i indica camuflatge.
El sisè no el vam saber trobar, ens el va ensenyar la monitora, era un penjador de roba, que semblava una branca, i també un insecte pal, d’això se’n diu mimetisme.
Després de tot això vam veure una bassa on hi van els porcs senglars a enfangar-se. S’hi podien veure rastres seus.
Vam tornar al centre d’informació i allà ens van indicar un lloc per anar a dinar i després a JUGAR!!!!
Ens ho vam passar molt bé descobrint moltes coses al bosc i compartint jocs amb els nostres companys de nivell i de cicle.

THANK YOU JENNY!!!

The school year is about to come to an end and so is the stay of Jenny with us. She came to Catalonia open to learn the language at the same time she was teaching English to a big number of students in the school.

Sometimes we help her with the catalan.

In the classes of Cicle Mitjà she has seen us all sing and dance a lot (so did she!) and we want to dedicate some videos to her so she can remember how happy we are when we sing and dance in English.

We would like to thank her for all the ideas and help. A special mention is to be made to the blog she has been filling with activities the different groups have done in class or in the school.

 

Thank you Jenny!!! We will miss you for sure!! We hope to keep hearing from you although you may be really far away!!

Imatge de previsualització de YouTube Imatge de previsualització de YouTube

CURSA D’ORIENTACIÓ

El passat dilluns 14 de maig els alumnes de 4t vam anar a l’anella olímpica de Montjuic per fer una cursa d’orientació. El Pau, mestre d’educació física, ens va estar preparant en classes anteriors i ens va dividir per ternes. Estàvem molt emocionats: teníem una hora per fer les 12 fites. Cada grup disposava d’un mapa, un rellotge per controlar l’hora i una targeta que havíem de col·locar als diferents punts. Tots vam fer molt bona cursa i un cop acabada, vam estar jugant als jardins de Joan Brossa. Va ser un dia magnífic amb un sol radiant i un cop dinat vam tornar a l’escola.

 

ANATOMIA A TERCER!

A tercer estem estudiant l’aparell locomotor. Hem portat moltes radiografies, imatges, llibres… Hem estudiat els ossos i músculs més importants del nostre cos i per a què serveixen. De tants noms que hi ha per aprendre, n’hem memoritzat alguns i el que més ens ha cridat l’atenció és un múscul del coll que té un nom llarguíssim: “Esternoclidomastoïdal” i resulta que ens l’hem après!

Imatge de previsualització de YouTube

Per experimentar el què estem aprenent, hem fet la dissecció d’una cuixa de pollastre:

Primerament hem tret la pell, després hem anat tallant els músculs per a buscar els tendons i lligaments, tot separant la musculatura dels ossos i observant les articulacions per veure el cartílag. Després hem trencat algun os per a poder veure’l per dins; ens ha sorprès la textura esponjosa del moll de l’os. Finalment hem posat alguns ossos en vinagre… A veure què passarà!

Going to the Theatre!!

At the end of April 3rd graders went to the theatre to see Tarzan, a Play in English. They had been preparing for it doing different activities which helped all the students get the most from the play as well as have a great time. We all love this outing because it’s good fun while learning and practising English. In the video below you can see that some of our pupils were invited to go on stage and they played their role really well!

Imatge de previsualització de YouTube

 

We recommend you a visit to Jenny’s blog were she mentions part of the preparation we have been doing for the play, as well as other activities we do in the English class.

Keep practising English and have fun while you learn it!!