SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

residusDel 20 al 28 de novembre, se celebra a Catalunya la II Setmana Europea de la Prevenció de Residus. La nostra escola hem decidit participar de les propostes d’aquesta setmana, l’objectiu de la qual és conscienciar la ciutadania de la importància de generar menys residus.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l’Agència de Residus de Catalunya, impulsa diverses actuacions per reduir la generació de residus amb l’objectiu de conscienciar als nostres alumnes de la importància de generar menys residus.

Les activitats tractaran la prevenció de residus des de cinc grans eixos:
· Sensibilitzar sobre l’excés de residus .
· Produir millor.
· Consumir millor.
· Allargar la vida dels productes.
· Llençar menys residus.

Des de l’escola s’han treballat diverses activitats en relació al què se’ns proposa des de la Setmana Europea de Prevenció de Residus:

1. La Gimcana del Reciclatge.
2. La cartellera verda amb les conclusions de la gimcana.
3. El taller de reciclatge de Cicle Superior.
4. Visita a l’exposició sobre el canvi climàtic al local del Gall.
5. Treball sobre l’espectacle de titelles de temàtica medi ambiental.
6. Postals de Nadal reciclades de Cicle Inicial.
recollida-030jpg

cartellera1-8CARTELLERA VERDA:La cartellera verda és un espai de trobada i reflexió sobre temes medi ambientals.
Com que aquest curs a l’escola hem participat a la Setmana Europea de Prevenció de Residus hem dedicat aquest espai de reflexió a parlar de com podem reduir les deixalles.
A continuació trobareu les imatges i frases que han aportat tots els nens i nenes de l’escola.

Des del bloc podeu participar amb els vostres comentaris i nosaltres els farem arribar a la cartellera.

EXPOSICIÓ DEL CANVI CLIMÀTIC

exposicio-canvi-climatic-002Tots els nens i nenes de l’escola van assistir durant la setmana del 22 al 26 d’octubre a una exposició en la qual es tractava el tema del canvi climàtic i la contaminació a les rieres. En aquesta exposició van conèixer les principals causes del canvi climàtic i quines poden ser les actuacions que podem fer. Una actuació important és reduir la contaminació i fer un bon reciclatge dels residus.
Es va tractar la problemàtica de moltes rieres en les quals hi ha gran quantitat de deixalles que afecten fauna i flora.
Després de l’exposició els nens i nenes de l’escola van fer diferents reflexions que us presentem per escrit.
Conclusions exposició

GIMCANA DEL RECICLATGE

recollida-020jpgGimcana que va tenir per objectiu fomentar la cultura del reciclatge. Els nens i nenes es van distribuir en 4 grups. Cada grup començava en un espai diferent. A cada zona hi havia una muntanya de deixalles que cal seleccionar en funció del grup que els ha tocat: orgànic, plàstic, paper i cartró, paper de plata de manera que els components d’aquell grup només podien recollir les deixalles que els corresponien. A mesura que les anaven seleccionant les havien de posar a les bosses d’escombraries. Quan sentien el xiulet havien de canviar de zona.
Al final es va realitzar una posada en comú del què havien trobat i seleccionat i es van parlar dels acords els quals es van posar a la cartellera verda.
POSTALS DE NADAL

pelota-papel-aluminiojpgDesprés de la gimcana a l’escola sobre el reciclatge, es va aconsellar a tots els nens i nenes que portessin l’esmorzar amb carmanyola i que si portaven paper de plata que s’havia de guardar i no es podia llençar.
Ara que s’acosta Nadal, els nens i nenes de CI hem fet postals amb el paper de plata que hem guardat durant diferents dies. Us les mostrem tot seguit:
ANEM AL TEATRE I TREBALLEM EL RECICLATGE

ploramiques ploramiques11

Els nens i nenes de cicle inicial i educació infantil hem anat a veure una representació de titelles de la companyia Estaquirot Teatre anomenada “Ploramiques”. Els personatges eren els “Aprofits” que reciclaven deixalles per fer altres coses útils: torradora, sínia, màquina de fer crispetes….

Ha estat una bona activitat per a introduir la “Setmana Europea dels residus” als més petits de l’escola. A la tornada a l’escola els nens i nenes d’EI varen pensar com podien reciclar les bosses donant-los noves utilitats. Aquí teniu un exemple de les seves conclusions:
Reutilitzar Bosses


TALLER AMB PRODUCTES DE REBUIG

Els nois i noies de Cicle Superior hem realitzat un taller amb productes de rebuig per diferents motius: per una banda prendre consciència de la gran quantitat de residus que es produeixen a les nostres llars i, per l’altra, saber quin tipus de residus són els més habituals. Amb el taller hem volgut donar una segona oportunitat a aquests residus i convertir-los en art.

Després de buscar idees posar-les en comú ens hem posat mans a l’obra i hem creat el que a continuació us explicarem:
Taller Amb Material de Rebuig

Per més informació sobre aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus podeu consultar les següents pàgines:

http://www.ewwr.eu/ca/

Pàgina de la Generalitat de Catalunya

A mesura que anem realitzant noves activitats us les anirem mostrant en aquest espai. Ens podeu fer arribar qualsevol comentari que considereu oportú. La vostra col·laboració és també molt important!

Quant a Recursos ee

Mestra d'Educació Especial de l'Escola Lluçanès. Crec en l'ús de les noves tecnologies per ajudar a descobrir les capacitats de tots els alumnes i entendre la diversitat com una font de riquesa tan a l'aula com a la societat en general. Orgullosa mare d'un nen de 6 anys, enamorada del meu poble i amant dels animals i la natura.
Aquest article ha estat publicat en activitats, Medi Ambient, Visites. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

  1. Anna diu:

    Ja veieu que des de l’escola anem fent feina per conscienciar als nostres alumnes de la importància de respectar l’entorn, reutilitzar i reciclar. Tots aquells que tingueu ganes de participar, donar-nos idees o fer qualsevol tipus d’aportació ho podeu fer a través del bloc que és una bona via de comunicació.

  2. Mireia berengueras diu:

    M’agrada molt aquesta escola perquè fem coses molt divertides i jo m’ho passo molt bè. Adéu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *