15è aniversari del Concurs Pilarín Bayés

Aquest any es commemora el 15è aniversari del Premi Pilarín Bayés, promogut per l’Editorial Mediterrània, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Equip Pilarín Bayés. Convocatòria que aquest curs estrena  noves  modalitats.

Habitualment, el concurs s’ha basat en la presentació de contes per part de les escoles interessades en participar d’entre les quals se’n premien una selecció (5 contes per cada cicle de Primària, i en la modalitat d’Educació Especial, també des d’aquest curs)… Rebent un premi molt especial: veient il·lustrats i editats els seus contes per la pròpia Pilarín Bayés i el seu equip!

Però, aquest curs, s’ha donat opció a participar-li en un nou format: el vídeo. Ha estat aquesta la modalitat amb la que ha participat la nostra escola descrivint la iniciativa dels “cors pacífics” que coneixeu.

No es sabrà si hem  estat premiats fins la primavera, la comunicació del veredicte es farà el 23 d’abril (Sant Jordi) en directe a “Els matins de tv3” i es convocarà a les escoles guanyadores a una gran festa a final de curs per fer el lliurament dels premis….Però, haver-hi participat ja és un premi perquè hem après durant el camí. De fet, s’han presentat més de mil contes (1.097) i una quarantena de vídeos (43 concretament); així que no serà fàcil, però, s’haurà intentat amb tota la nostra il·lusió.

Des d’aquí donem les gràcies de nou a tothom que s’ha sentit seu aquest projecte (Escola, AMPA, famílies que a  títol individual hi heu participat, Ajuntament de Flix, teixit associatiu i comercial del poble, etc…) que ens va permetre omplir el poble de cors, de missatges pacífics; però, sobretot d’il·lusió i de força per creure que sempre hi ha idees que poden ajudar a canviar el món…Lema de l’actual  certamen “Pilarín Bayés 2018”.

I és que tal com es pot consultar a les bases del concurs: “Els principals objectius són fomentar la lectura i apropar els llibres als infants, estimular la seva imaginació i fer-los reflexionar i treballar temàtiques al voltant dels valors”.

 

DENIP 2017 a la nostra escola

El dia 30 de gener es commemora el DENIP, el “Dia Escolar de la No-Violència i la Pau”. Com ja ve sent tradició en els darrers anys, la nostra escola també s’hi implica. Aquest any hem volgut celebrar el DENIP d’una manera ben especial: inaugurant els jocs pintats al pati de Primària; perquè “jugar i Pau” són termes que hauríem d’aprendre a conjugar junts… Comparteixo amb vosaltres la presentació, que hem emprat a les aules, per veure tot el procés del que la estat la primera part del “Projecte Patis”, una iniciativa desenvolupada entre AMPA-Ajuntament-Escola conjuntament que dóna forma a un conveni que esperem que ens permeti dinamitzar, poc a poc i encara més, les estones d’esbarjo de la nostra canalla. Tan sols donar les GRÀCIES a tothom que ha col.laborat!

Raquel Sánchez Segarra-Responsable de la Comissió de Convivència

Vídeo de la “tècnica del semàfor”

Com ja vam avançar, des de la Comissió de Convivència hem volgut realitzar un vídeo explicatiu de la “Tècnica del semàfor”. Perquè no només ho apliquem a l’escola, sinó a la vida en general,…Entre tots i totes, família i escola!

Raquel Sánchez Segarra-Responsable de la Comissió de Convivència

EL SEMÀFOR EMOCIONAL…

semc3a0for-bromaEl semàfor de les emocions…

Són molts els teòrics que han escrit sobre la importància de gestionar bé les emocions per estar millor amb nosaltres mateixos/es i amb la resta de persones (companys/es, amics/gues, família, etc…).

Des de l’escola per treballar l’autoconsciència i l’autocontrol emocional (part important de la gestió de les emocions de la que parlàvem) hem apostat per aplicar a totes les aules la tècnica del SEMÀFOR per entomar qualsevol problema (personal o no) o conflicte. Tècnica que seguidament us presentem amb la finalitat de compartir-ho amb vosaltres, les famílies, i de buscant la vostra complicitat per intentar afrontar el conflicte (inherent en totes les interaccions) en la mateixa línia, i així enfocar-ho positivament.

Cal recordar també, que sempre els hi subratllem a la nostra canalla la importància de saber demanar ajuda (a l’adult, pares, docents, monitors/es, etc…) quan no hi trobin solució (perquè així hi pugui intervenir i medià si és necessari).

Ja que demanar ajuda, o no pegar si ens han pegat (o tornar un insult si ens han insultat), no és pas un comportament de persona poruga sinó responsable, donat que mai un acte violent es pot solucionar amb més violència. Si l’apliquem entre tots de ben segur farem més força…

1.-PARO: EM DETINC I EM TRANQUIL·LITZO!

2.-PENSO: PENSO QUÈ ÉS EL MILLOR QUE PUC FER!

3.-ACTUO: PASSO A L’ACCIÓ I OBSERVO SI HA FUNCIONAT!

Raquel Sánchez Segarra

Mestra d’EE  i responsable de la Comissió de Convivència

Un altre alumne que ens honora

ireneuCada cop més, i potser l’edat hi ajuda, tot sovint ens arriben notícies gratificants que fan que ens sentíssim orgullosos de l’escola que tenim, aquest cop de la mà d’Ireneu Visa Guerrero.

El fet ha estat del llibre “L’església de Flix. Gènesi arquitectònica i modificacions principals des del 1883 fins al 2015” escrit per Ireneu Visa Guerrero i publicat per l’Associació La Cana.

Ja tenim recollit un trosset més de la història del nostre poble i un flixanco més fent Flix.

Gràcies i felicitacions a ambdós.

Gamifica’t

Dimecres dia 5 d’octubre, coincidint amb el Dia del Docent, a la recent restaurada Església Vella de Ginestar, es duia a terme la Lliçó inaugural que a nivell de comarca dóna per encetat el Jornada inauguralcurs escolar. Sota la presidència de la inspectora  Lourdes Ambròs, més d’un centenar de docents de la nostra comarca es van reunir per participar en una conferència-col·loqui, a càrrec d’Oriol Ripoll, mestre, professor de la Universitat de Barcelona i especialista en jocs, que portava per títol Gamificat: Viure les coses com un joc.

La gamificació és aprofitar les mecàniques del joc en àmbits no lúdics per tal de potenciar la motivació, la concentració, l’esforç  i els valors intrínsecs que aquest té.

L’Oriol, d’una manera força amena i premeditada va saber copsar l’atenció del públic assistent al llarg de l’hora que va durar la xerrada.

Felicitacions, agraïments i un bon grapat d’idees per aplicar a l’aula, copsar l’interès de la canalla i motivar-la a aprendre, millor encara, intentar que l’escola enganxi com enganxa una consola de videojocs.

Per acabar un últim detall, amb motiu, com hem esmentat anteriorment, del Dia del Docent, tots i totes les assistents van ser obsequiades amb un punt de llibre confeccionat per l’alumnat de l’Escola Pàmies de Ginestar i un pica-pica gentilesa de l’escola i l’Ajuntament: Moltes gràcies!

Ja hi som: Escola Nova 21

A finals del curs passat la nostra escola va prendre la decisió de sol·licitar formar part de la xarxa Escola Nova 21. El claustre de professorat amb el suport de l’AMPA duia la proposta al Consell Escolar que l’aprovava per unanimitat.

Ahir a 2 quarts de 5 de la tarda ens arribava el correu de les entitats que impulsen el projecte,  comunicant-nos que la nostra escola era una de les  481 escoles que havien estat seleccionades per formar-hi part.

La idea de l’Escola Nova 21 sorgeix d’un grup d’escoles que, amb el suport de la Fundació Jaume Bofill, el Centre UNESCO de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya i l’Obra Social de la Caixa pretenen introduir canvis profunds en la vida de les nostres escoles, fonamentalment metodològics. Actuacions encaminades  a  “superar el model d’ensenyament transmissor i possibilitar que els infants i joves puguin gaudir a l’escola d’experiències d’aprenentatge rellevants i amb sentit, que els permetin esdevenir persones autònomes amb una vida plena”, tal i com podem llegir al web del programa.

Un cop acceptada la sol·licitud de l’escola, ara restem a l’espera de noves notícies, de rebre formació que ens ajudi a passar de la teoria a la pràctica, de conèixer experiències que ens ajudin a avançar en el canvi amb passes fermes i segures…

No esperem grans novetats de bones a primeres, és un projecte a 3 anys que volem que avanci de mica en mica amb l’objectiu de què cada pas quedi integrat i consolidat en el dia a dia de l’escola.

Aquest article l’acompanyen les adreces del web del programa i d’un reportatge que es va emetre per TV3. Diuen que una imatge val més que mil paraules, en el cas del reportatge us aconsellem que us quedeu amb les paraules, amb l’ideari que mou el projecte, ja que les imatges més impactants corresponen a escoles concertades, les quals compten amb les aportacions dineràries de les famílies i, per si no en tenen prou, de l’administració, és a dir de naltres, la qual cosa li permet gaudir d’instal·lacions i materials inimaginables a les escoles públiques amb les polítiques educatives i econòmiques actuals.

No confiem rebre res de l’administració que no sigui altra cosa que suport moral, copets a l’esquena i, si aconseguim l’èxit esperat, felicitacions.

Com tot canvi, aquest segurament generarà incertesa. Hi ha escoles que treballen en aquesta línia des de fa temps. La seva experiència diu que els resultats aconseguits (competències bàsiques, selectivitat…) no s’allunyen dels aconseguits pels mètodes tradicionals, el que si aconsegueixen és canalla que gaudeix més del procés d’aprenentatge, canalla més responsable, amb una millor capacitat d’organització i treball, amb més esperit crític i capacitat per aprendre a aprendre, procés que cada cop hem de tenir més clar, que en la societat actual, ha de durar tota la vida.

Com bé sabeu l’escola des de fa força anys s’ha distingit pel seu caràcter emprenedor i innovador, hem participat i participem en força projectes, però mai com fins ara l’escola haurà de ser tothom, alumnat, mestres, famílies i ajuntament, per tal de superar el més satisfactòriament possible aquest nou repte.

I ja per acabar, felicitar l’Escola-Institut 3 d’Abril de Móra la Nova amb qui, a nivell de comarca, compartirem singladura, ja que també ha estat acceptada la seva sol·licitud de formar part de la xarxa Escola Nova 21.

Web del projecte: http://www.escolanova21.cat/

Web del programa TV3: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/una-altra-escola/video/5620064/

Notícies relacionades:

  • http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1007603-el-pla-innovador-d-escola-nova-21-aplegara-482-centres.html