Avistament de Xoel N21

El passat dijous 19 de març amb els alumnes de sisè de l’escola Enxaneta de Valls, quan estàvem d’excursió pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici vam poder gaudir d’una parella de trencalòs. Un d’ells era un individu adult ja que tenia el dors de color negre i el pit de color ataronjat com a conseqüència dels banys que realitzen en aigües ferruginoses quan ja són adults (6-7 anys). L’altre, en canvi, era més marronós del dors i més fosc del pit, trets distintius dels individus més joves. Aquest últim portava una marca a cada una de les ales; l’esquerra era de color blanc i la dreta de color vermell.

Xoel N21

 

Ens vam posar en contacte, gràcies a un dels tècnics de la reserva de caça de l’Alt Pallars, amb la Fundación para la conservación del Quebrantahuesos (FCQ) que ens va poder informar de quin individu es tractava: Xoel N21.

Us deixem l’enllaç de la fitxa d’aquest trencalòs: fitxa Xoel N21

En ella podreu saber dades d’aquest individu com per exemple que és un mascle i que en l’actualitat té dos anys.

Us deixem l’enllaç de la FCQ on podreu tenir molta informació d’un dels ocells més emblemàtics que és únic en el món pel seu tipus d’alimentació. Com el seu nom indica, trencalòs, és una au carronyaire que s’alimenta del que ja cap altre animal vol, els ossos. Per aconseguir-ho, llença els ossos des d’una certa alçada per trencar-los i així engolir-los millor. Cap altre animal li fa la competència amb el menjar i és que el trencalòs s’ha hagut d’adaptar al tipus de menjar com tenir un coll de goma i un estomac de ferro!

Voltor comú i trencalòs adult menjant carronya. Fotografia FCQ

 

 

http://www.quebrantahuesos.org/htm/es/inicio/control?zone=pub&sec=ppal&pag=inicio&loc=es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *