Estudi de la neu

Aquest hivern 2013-2014 torna a ser igual de blanc que el del 2012-2013. Així doncs, les professores del camp ens hem decidit a estudiar la neu i el mantell nival.

A peu dels Encantats

A peu dels Encantats

Després de documentar-nos en: tipus de neu, mantell nival, allaus i els seus riscos, hem demanat ajuda als Agents Rurals de la comarca donat que són els encarregats de passar setmanalment les dades de l’estat nival de la Zona de St Maurici i Moredo a d’Institut Geològic de Catalunya.

 

 

Grup d'Estudis Forestals

Grup d’Estudis Forestals

 

 

 

 

 

 

 

L’Institut Geològic de Catalunya analitza les dades procedents dels observadors nivometeorològics i elabora el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) on s’informa del grau de perill previst en 7 zones del Pirineu.

Butlletí del Perill d’Allaus

Què s’estudia per conèixer l’estat de la neu?

El més important és localitzar una zona per sobre dels 2000 metres amb un pendent adient (mínim 30º).

Seguidament es fa el sondeig per copejament(1) amb una sonda especial per tal de calcular la resistència de les diferents capes i també per conèixer la cohesió de cada capa de neu. En aquest punt, i amb l’ajuda d’una pala, es fa un tall vertical i es descriuen les diferents capes de neu(2). De cada capa s’anota la temperatura (3), el tipus de cristalls (4)i la seva mida, la duresa(5), el grau d’humitat (6) i la densitat(7). Finalment els experts fan la caracterització de la fractura que consisteix en aïllar un bloc i a partir de certa pressió mirar quina capa és la que es trenca (8), coneixent d’aquesta manera quina capa seria la base si es produís una allau.

1

1

 

2

2

3

3

 

4

4

 

 

 

5

5

6

6

 

 

 

 

 

 

7

7

8

8

 

 

 

 

 

 

A partir d’ara veurem la neu des d’un altre punt de vista. El científic!!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *