L’imperi dels Habsburg

Carles IAl començament del segle XVI el nét dels Reis Catòlics, Carles I, va ocupar el tron de la monarquia hispànica i va instaurar la dinastia anomenada d’Habsburg o d’Àustria.

Carles I i el seu fill Felip II van governar sobre un imperi immens, format per les possessions europees i pels territoris americans incorporats a la Corona.

Carles I ostentà el títol d’emperador per la seva herència alemanya, però en el regnat de Felip II els territoris austríacs i la titularitat imperial van quedar deslligats de la Corona espanyola.

Unes possessions tan immenses van ser una font de conflictes greus i durant aquesta època les guerres a l’exterior van ser constants. En bona part aquests conflictes van ser provocats pels problemes religiosos i per la defensa del catolicisme que feien els monarques hispànics.

Amb els monarques del segle XVII, Felip III, Felip IV i Carles II, l’imperi va començar una lenta decadència. La crisi de l’economia, el descens de la població i les derrotes militars van posar fi a l’hegemonia espanyola a Europa.

Per superar la unitat caldrà

– fer les làmines 26, 27, 28a i 28b
– analitzar la gràfica “L’or i la plata d’Amèrica i la revolució dels preus”
– completar el mapa conceptual

Els grans descobriments geogràfics

caravel·laAl final del segle XV els progressos en la construcció de vaixells (caravel·les) i de les tècniques de navegació (brúixola, astrolabi, portolans) van permetre que els navegants europeus anessin a descobrir noves rutes marítimes.

En un període de temps relativament curt el món que coneixien els europeus es va ampliar moltíssim: van costejar la costa africana, van arribar a les illes de les Espècies i al continent americà i van fer la primera volta al món.

Aquests grans descobriments geogràfics, fets fonamentalment per portuguesos i castellans, van obrir noves rutes comercials i reactivaren els intercanvis.

L’arribada de Cristòfor Colom a Amèrica va ampliar els horitzons geogràfics coneguts fins aleshores i va posar les bases del futur imperi espanyol a Amèrica.

La civilització europea s’imposà a tots els continents i es van formar grans imperis colonials, sobretot a Amèrica.

Consulteu els apartats dels quaderns d’activitats, de l’agenda, dels mapes històrics i de la mediateca per veure les novetats relacionades amb la unitat.

Per superar la unitat caldrà tenir fet:

– el quadern d’activitats de la unitat 9 (a la llibreta)
– les làmines 24 i 25 i les pàgines 29 i 30 del quadernet de làmines
– l’activitat del text desordenat
– el mapa conceptual de la unitat 9 (a la llibreta)

El tercer trimestre se’ns farà curt i cal fer un esforç a cada activitat i a cada control per assegurar la nota i no tenir sorpreses a final de curs.

Bloc per a la classe de ciències socials de segon d'ESO – Curs 2011-12 – Carles Bordas